Piyasalar hafta başından bu yana satış baskılı kararsız bir seyir içinde. Hisse senetleri piyasasındaki düşüş yatırımcıları kaygılandırırken, buradan kaçış, güvenli liman olarak görülen dolara yönelimi beraberinde getiriyor. Özellikle Euro Bölgesi'ne yönelik kaygıların iyice artmış olması ve belirsizliğin sürüyor olması, piyasalarda patlamaya hazır bomba etkisi yaratıyor. Öte yandan, Kore yarımadasındaki gerginlik de cabası.
Gelişmelerin ışığında paritede sert hareketler görülüyor. 1.42 seviyelerinden başlayan Euro/Dolar paritesindeki aralıksız düşüş, pariteyi 1.32'ye kadar çekti. Kritik seviye olarak belirtilen bu seviye aşağı yönlü kırılırsa hisse senetleri piyasasında sert satışlar görülebilecek. Paritedeki bu ani düşüş yurtiçi dolar piyasasında da hareketliliği beraberinde getiriyor. 4 Kasım'da 1.3890 TL seviyelerinde olan Dolar/TL, bu gün itibariyle 1.49 sınırına dayandı. Bir aydan kısa bir süre içindeki bu yaklaşık yüzde 7-8 oranındaki artış aynı zamanda son altı ayın da en hızlı yükselişi olarak görülüyor. Uzmanlar dolardaki artışın sürmesi halinde 1.50-52 TL seviyelerinin görülebileceğini belirtirken, aksi durumda düşüşlerin 1.40-45 TL arasında dengelenmesini bekliyor.
Piyasaların ateşi arttı peki dolar daha ne kadar yükselecek? Paritedeki hangi seviyeler önemli? İşin uzmanlarına sorduk...

"RİSK İŞTAHI TERSİNE DÖNDÜ"

YF Menkul Değerler Baş Ekonomisti Levent Durusoy, kurlarda görülen son hareketlere ilişkin HABERTURK.COM Ekonomi Servisi'ne yaptığı açıklamalarda önemli mesajlar veriyor. Yurtdışı konjonktürüne bağlı bir artış olduğuna dikkat çeken Durusoy, Euro/Dolar paritesinin ve Dolar Endeksi'nin doların yurtiçindeki yönü açısından belirleyici olduğunu aktarıyor. Avrupa ülkelerine ilişkin borç sorununun riskli işlemler üzerinde baskı yarattığının altını çizen Durusoy, riskten kaçışın doların tüm dünya para birimleri karşısında değer kazanmasında etkili olduğunu belirtiyor.
Niceliksel iyileşmeye yönelik beklentilerin daha önceden fiyatlanmış olmasının da dolarda görülen değer artışında etkili olduğunu aktaran Baş Ekonomist Durusoy, bu dönemde Euro/Dolar paritesinin zaten 1.42 seviyelerini test ettiğini kaydediyor. Özellikle Euro Bölgesine dikkat çeken Durusoy'a göre buradaki problemler çok ciddi durumda, euro cinsi tahvile yatırım yapan yatırımcıların da kafası karışık. Tüm bu gelişmeler de euronun değer kaybetmesini tetikliyor. Durusoy'un verdiği bilgiye göre Dolar Endeksi son iki ayın zirvesini test etmiş durumda. Şu sıralar ise 80 seviyelerinde bulunuyor.
Dolarda Japon Yeni'ne karşı da bir yükseliş olduğunu aktaran Durusoy, "Asya hükümetleri kendi ekonomileri için zaten bunu istiyordu" diyor. Doların, diğer gelişmekte olan para birimlerine karşı artışına vurgu yapan Levent Durusoy, risk iştahının bu kadar tersine döndüğü bir ortamda tekrar bu risk iştahını kapatmak isteyen yatırımcıların güvenli liman olarak dolara yöneldiğini söylüyor.

"BU HAREKET FAZLA SÜRMEZ"
Fortis Yatırım Ekonomisti Erkin Işık ise yaptığı açıklamada dolardaki çıkışın en önemli sebebinin paritedeki düşüş olduğunu aktarıyor. İrlanda, İspanya ve peşinden gelmesi muhtemel Portekiz'e ilişkin borç kaygıları Işık'a göre piyasalarda satış baskısını artırıyor. Bu risk iştahındaki zayıflama ise doların işine yarıyor. Diğer yandan, global piyasalardaki hızlı yükselişe dikkat çeken Işık, bu yükselişin gerçekliğinin sorgulanır hale geldiğini söylüyor. Ve piyasaların da bunu bahane olarak kullandığını ifade eden Işık, son günlerdeki hareketi düzeltme olarak nitelendiriyor. Bu düzeltmenin önümüzdeki günlerde durulacağını belirten Erkin Işık, paritedeki 1.32 seviyesine dikkat çekiyor. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılması halinde yurtiçi dolar kurundaki yükselişin sürebileceğini söyleyen Işık'a göre, kurun daha fazla yukarı gitmesi zayıf ihtimal. Önümüzdeki hafta açıklanacak önemli datalara işaret eden Işık, olağanüstü bir durum gözlemlenmezse, piyasalarda toparlanma öngörüyor. Bu kapsamda Dolar/TL paritesi bir miktar geri gelebilir.


MERKEZ BANKASI NE ÖNGÖRMÜŞTÜ?
MB'nin dün açıklamış olduğu beklenti anketine göre, cari ay sonu dolar kuru beklentisi, 1.4500 liraya çıkmıştı. Yıl sonu dolar kuru beklentisi 1.4600 lira olurken, gelecek 12 ay sonundaki dolar kuru beklentisi de 1.5100 liraya yükselmişti.