Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, yağışlı havanın ülkenin büyük bir kısmını terk ettiğini belirterek, ''Lodosla birlikte sıcaklıklar iç ve batı kesimlerimizde hissedilir derece yükselecek'' dedi.

Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarın Marmara'nın kuzey ve batısı, Batı Karadeniz'in kıyı kesimleri ile Antalya, Isparta ve Burdur çevrelerinin sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı olacağını, ülkenin diğer bölgelerinde ise yağış beklenmediğini söyledi. Çağlar, yağışların, Tekirdağ ile İstanbul'un Çatalca ve Silivri ilçeleri ve Gökçeada çevrelerinde kuvvetli olacağının tahmin edildiğini belirtti.

Pazar günü Trakya ile Batı Karadeniz'in kıyı kesimlerinde sabah saatlerinde kısa süreli sağanak yağış olacağını ifade eden Çağlar, diğer yerlerde havanın az bulutlu ve açık olacağını dile getirdi. Çağlar, ''Pazartesi günü ise ülke genelinde yağış beklenmiyor. Ülkemizin kuzey kesimleri parçalı bulutlu, diğer yerler az bulutlu ve açık olacak'' dedi.

Çağlar, rüzgarın, cumartesi günü iç ve batı kesimlerde güney ve güneybatı (lodos) yönlerden kuvvetli, Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında fırtına (50-70 km/saat), pazartesi günü ise Marmara'nın batısı ile Kuzey Ege kıyılarında güney ve güneybatı (lodos) yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) ve yer yer kısa süreli fırtına şeklinde eseceğinin tahmin edildiğini kaydetti. Çağlar, rüzgar ve yağışlar dolayısıyla yaşanabilecek sel, su baskını, yıldırım düşmesi, ulaşımda aksamalar, çatı uçması, soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler gibi yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı tedbirli olunmasını istedi.

Çağlar, şunları söyledi:

''Yağışlı hava ülkemizin büyük bir kısmını terk ediyor. Lodosla birlikte sıcaklıklar iç ve batı kesimlerimizde hissedilir derece yükselecek. Hava sıcaklığı, yarın kuzey ve batı bölgelerde, pazar günü güney kesimlerimizde 2 ila 4 derece artarak, batı bölgelerde 8 ila 10 derece, diğer bölgelerde ise 6 ila 8 derece mevsim normallerinin üzerinde seyredecek.''

Bu arada, Cumartesi ve Pazar günü bazı illerimizde beklenen en yüksek hava sıcaklıkları şöyle tahmin ediliyor:

''İstanbul: 22/23 derece,

İzmir: 23/24 derece,

Adana: 26/27 derece,

Ankara: 19/20 derece,

Diyarbakır: 20/21 derece''

YURTTA HAVA DURUMU

Türkiye'nin kuzey, iç ve batı kesimlerinde görülecek yağışların, Marmara'nın batısı(Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale ve Balıkesir'in Edremit, Ayvalık ve Burhaniye ilçelerinde), Kuzey Ege kıyıları ile Antalya il genelinde kuvvetli olması bekleniyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün son verilerine göre, hava sıcaklığında önemli bir değişiklik olmayacak, mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edecek.

Rüzgar ülke genelinde güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden orta, İç Anadolu, Batı ve Orta Akdeniz, Güney ve İç Ege, Batı ve Orta Karadeniz'de kuvvetli (30-50 km/saat), Marmara ve kuzey Ege'de fırtına (50-70 km/saat) şeklinde esecek.

-KUVVETLİ YAĞIŞ, BUZLANMA VE DON OLAYI UYARISI-

Yağışların Marmara'nın batısı (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale ve Balıkesir'in Edremit, Ayvalık ve Burhaniye ilçelerinde) Kuzey Ege kıyıları ile Antalya il genelinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (sel, su baskını vb.) ayrıca, sabah ve gece Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı çevrelerinde buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (ulaşımda aksamalar vb.) tedbirli olunması gerekiyor.

Rüzgarın, güney ve güneybatılı (Lodos) yönlerden İç Anadolu, Batı ve Orta Akdeniz, Güney ve İç Ege, Batı ve Orta Karadeniz'de kuvvetli (30-50 km/saat), Marmara ve kuzey Ege'de fırtına (50-70 km/saat) şeklinde esmesi beklendiğinden yaşanabilecek (Ulaşımda aksamalar, soba zehirlenmesi vb.) olumsuzluklara karşı tedbirli olunması gerekiyor.

-BAZI İLLERDE HAVA DURUMU-

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün son verilerine göre bazı illerde hava durumu şöyle:

İSTANBUL: Çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Rüzgar, güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden fırtına (50- 70 km/saat) şeklinde esecek 20

ANKARA: Çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı geçecek. Rüzgar güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli (30-50 km/saat) olarak esecek 16

İZMİR: Çok bulutlu, sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların kuzey kıyılarında kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar güney ve güneybatı yönlerden fırtına (50-70 km/saat) şeklinde esecek 22

ANTALYA: Çok bulutlu, sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların il genelinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli (30-50 km/saat) olarak esecek 23

SAMSUN: Çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı geçecek. Rüzgar güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli (30-50 km/saat) olarak esecek 22

ERZURUM: Parçalı, zamanla çok bulutlu 10

DİYARBAKIR: Parçalı ve az bulutlu 19