Berlin'de işadamlarına konuşan Merkel, Avrupa Birliği'nin mevcut zorluklardan daha güçlü çıkacağına emin olduğunu söyledi.

 

Krizlerin, euro bölgesini güçlendirdiğini ifade eden Merkel, daha güçlü büyüme için AB liderlerinin yeni kurallar üzerinde anlaştığını, istikrar fonu kurulduğunu ve 750 milyar euroluk acil kurtarma fonunun uygulamaya konduğunu belirtti. Merkel, "Şu anda euroyu koruyacak kalıcı kriz mekanizmasına ihtiyacımız var" dedi.

 

Euro, dolar karşısında son iki ayın en düşük seviyesine gerilerken, bazı ekonomistler, Portekiz ve İspanya gibi çok borçlu ülkeler nedeniyle euronun değerinin daha da düşeceğini ifade ediyor.

 

Öte yandan, Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, dün akşam telefonda euro bölgesinin sorunlarını görüştü. Almanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert'in görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, iki liderin, İrlanda'ya yapılacak yardımla ilgili müzakerelerin hızla karara bağlanması çağrısında  bulunduğu belirtildi.

 

Açıklamaya göre, Fransız ve Alman yöneticiler, 2013 yılı ortasında süresi dolacak istikrar fonundan sonra yeni ortak bir kriz mekanizması üzerinde çalışıyor.

 

Merkel ve Sarkozy, İrlanda hükümetince açıklanan tasarruf bütçesinden etkilendiklerini belirtirken, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF)  İrlanda ile yürüttüğü yardım görüşmelerinin hızla sonlandırılması gerektiğini kaydetti.