Ülkede yüksek gelirli vatandaşların, düşük gelirlere kıyasla geleceklerine daha iyimser baktığı bir dönemde, perakende şirketleri, müşterileri dev indirimlerin yanı sıra 26 Kasım’da başlayacak tatil sezonuna, akıllı telefonlar ve iPad için geliştirilen uygulamalarla hazırlandı. 

Şirketler, yalnızca Perşembe saat 22.00 itibariyle açılacak mağazalardan en ucuza en fazla alışveriş yapmak isteyen tüketicileri değil istihdam piyasasının az da olsa iyileşme göstermesiyle birlikte, harcama yapma konusunda daha rahat hareket eden orta ve üst gelir gurubuna mensup insanların da kapısını çalmak istediklerini söyledi.

 

İngiliz Barclays Capital bankasının analistlerinden Bob Drbul, “Tatil sezonuna Kara Cuma’yla iyi bir başlangıç yapmak, perakende şirketleri için oldukça önemli” dedi.

 

ABD'de ilk olarak Philadelphia'da kullanılmaya başlayan “Kara Cuma”  terimi, Şükran Günü'nden bir gün sonra sabahları yaşanan yaya ve araç trafiğine vurgu yapmak için 1966 yılında ortaya çıktı ancak perakende şirketleri bu terimi bilânçolarında kâr yazmaya başladıkları zamanı tanımlamak için kullanmaya başladı.

 

Bazılarına göre bu güne “kara” denmesi, iş yeri sahiplerinin zararlarını “kırmızı” kalemle, karlarını ise “siyah” kalemle yazmalarından ve yılın ilk karını bugün yapmaya başlamalarından kaynaklanıyor.
DAHA HAREKETLİ OLACAK

Küresel ekonomik kriz yüzünden, son yıllarda eskiye kıyasla daha sönük geçen alışveriş sezonunun, bu yıl ABD ekonomisinde yaşanan canlanma sayesinde daha hareketli geçmesi bekleniyor.

 

Piyasa araştırma şirketi Nielsen.Co’nun piyasa ve tüketici bilgileri denetiminden sorumlu Başkan Yardımcısı James Russo, “Geçtiğimiz üç yılda, mağazalarda çok büyük canlılık görmedik. Ancak geçtiğimiz aylarda, orta ve üst düzey gelir grubunun alışveriş merkezlerini daha sık ziyaret ettiklerini görüyoruz” dedi.

 

ABD’de Kara Cuma haftasında 138 milyona yakın kişinin mağazaları ziyaret etmesi bekleniyor.

 

Cuma günü başlayacak alışveriş çılgınlığı dört gün sürecek ve bu süreçte en fazla ilginin oyuncak ve elektronik ürün mağazalarına olması bekleniyor.

 

Bazı internet sitelerinde, ABD'de 2010 yılı Kara Cuma'sının en çok talep edilen ürünü olan iPad'lerin elektronik eşya satan mağazalarda 399 dolara kadar ineceği söylenirken, özellikle bazı LCD televizyonlar da indirimlerin yüzde 50’yi geçeceği belirtildi.

 

Tommy Hillfiger, Gap, Timberland, Nike, Adidas gibi önde gelen markaların da ABD'deki bazı mağazalarını perşembe akşamı 22:00'de açarak sabaha kadar müşteri kabul edeceği kaydedildi.

 

Macy's, Best Buy, Marshalls gibi alışveriş merkezleri de sabaha karşı 4:00'ten itibaren alışveriş tutkunlarını indirimlerin olduğu mağazalarına kabul edecek.

       

SOKAKLARDA SABAHLAYACAKLAR

Kara Cuma'da her yıl olduğu gibi pek çok Amerikalının bir gün önceden mağaza önlerine battaniye ve yastıklarla gelmesi ve mağazalar önünde kuyruklar oluşturması bekleniyor.