Başörtüsüne bir tepki de dünyaca ünlü düşünür Chomsky’den geldi. Bakın Chomsky neler dedi?
 
Başörtüsüne bir tepki de dünyaca ünlü düşünür Chomsky’den geldi. Chomsky, yasağı ‘kabul edilemez bir rezalet’ olarak değerlendirdi

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde “Düşünce Özgürlüğü için İstanbul 7. Buluşması”nda konuşan ABD’li düşünür ve dil bilimci Noam Chomsky, başörtüsünden Kürt sorununa kadar çarpıcı açıklamalarda bulundu. İşte Chomsky’nin verdiği mesajlar:

AMA BU İCAT EDİLMİŞ BİR KAYGI

Bence, başörtüsü yasağı ciddi bir hata. Başörtüsü takmak, şeriat anlamına gelmemeli. Kadınların istediği gibi giyinmesiyle ilgili bir konu. 40-50 yıl önceki standartlara göre çoğumuzun giydiği giysiler skandal sayılırdı. Bugün 50 yıl önceki gibi giyinemezdim. Bu bir rezelet sayılırdı böyle giyinseydim. Başörtüsü yasağı, imkansız, kabul edilemez bir rezalet. Tabi burada muhafetin, artan islamın radikalleşme korkusu var. Ama bu icad edilmiş bir kaygı. Avrupa ve ABD’de de bunlara tanık oluyoruz.

KÜRTLERİN YASAL TEMSİCİSİ BDP

(Kürt sorunuyla ilgili olarak) Kürt mücadelesinde, kimse dışardan tavsiyede bulunamaz. Hedef eğer teröre son vermekse burada hangi yolun izleneceği açık. Kürtler aslında, toplumun çok büyük bir bölümünü oluşturuyor. Ana dillerini kullanabilmeliler. Türkiye’nin doğu illerinde gerçekleşitirilen saldırılar özellikle BDP’yi hedefliyor. Bu parti Kürtlerin hukuki ve yasal temsilcisi olarak kabul edilen bir parti. Kürt sorunun çözümünde muhatap alınması gereken bir partidir. Osman Baydemir 33 yıllla yargılanmasının nedeni düşünce özgürlüğüdür.

Kürt sorunu küresel

Referandumla birlikte Anayasada bazı düzeltmeler yapıldığını hatırlatan Chomsky, “Bunlar, iyiye doğru gelişmeler. Ancak düşünce özgürlüğü açısndan hala hakkında dava açılan ve tutuklanan insanlar var. Yani eski sistem devam ettiriliyor. Türkiye’de son yıllarda düşünce özgürlüğü konularında kazançlar elde ediliyor, fakat insanların, hakları için daha çok mücadele etmesi gerekiyor” dedi.

Chomsky, NTV’ye verdiği röportajda ise, “Kürt sorunu küresel bir sorundur. Suriye, Irak, İran ve Türkiye’de Kürtler var o yüzden bölgesel bir çözüm bulmak gerekiyor. Çözüm için Türkiye’deki Kürt açılımının devam ettirilmesi ve kültürel hakların tanınması gerekiyor” diye konuştu