Obama, gazetenin “Türkiye bir NATO üyesi ancak AB’ye üyeliğinin yolu tıkanıyor. Siz Türkiye’nin AB üyeliğinden yana mısınız? Bu üyelik İslam dünyasına ve Avrupa’da ki Müslüman göçmenlere ne gibi bir mesaj verebilir” sorusuna şöyle yanıt verdi:
“Böyle bir kararı vermek bize düşmez. Ancak ABD Türkiye’nin AB üyesi olabilmesi için güçlü bir şekilde desteğini veriyor. Diğer yandan Türkiye’nin de üyelik yolunda istenilen gerekli reformları gerçekleştirmesi bu açık süreçte bir şart. Ama biz inanıyoruz ki Türkiye AB’ye girmek için gereken kriterleri yerine getirerek memnuniyet verici bir sonuçla aynı Birlik’e büyük katkı sağlarken, o reformları yerine getirerek kendisine de avantaj elde eder. Geçen yıl Nisan ayında Ankara’da söylediğim gibi Türkiye ile Avrupa arasındaki bağlılık Boğaziçi’ndeki köprülerin çok ötesindedir. Yüzyıllarca paylaşılan tarih, karşılıklı kültürel ve ticari ilişkiler tarafları birlikteliğe doğru iter. Avrupa bundan etnik farklılığı, inancı ve gelenekselliği kazanır. Türkiye, üyeliği temelinde Avrupa’yı daha da güçlendirip, genişletebilir. Şu sıralarda müzakerelerin yavaşlamasına karşın ben iki tarafı da ileri doğru birlikte yol almaları için cesaretlendirmek ve özendirmek isterim.”

Portekizli

Lizbon’daki toplantı nedeniyle Portekiz’le diyaloğunu da geliştiren Barack Obama, Başbakan Jose Socrates’le ortaklaşa düzenlediği basın toplantısında, “ailesinin bir üyesi” olarak tanıttığı sevimli köpeği Bo’nun, “Portekiz su köpeği” cinsi olduğunu anımsattı. Obama’nın bu sözleri, basın mensuplarını güldürdü.