Gurbetçi'ye seçim müjdesi geldiYSK, olumlu görüş bildirdi. Buna göre adaylar güneş battıktan sonra da propaganda yapabilecek. Tahta sandıkların yerini şeffaf sandıklar alacak. Oyların kullanıldığı karton kabinler tarih oluyor...

Türkiye, genel seçimlerde birçok yenilikle tanışacak. Sandıklardan oy kabinlerine, sandık güvenliğinden oy pusulalarına kadar birçok uygulama hayata geçiriliyor. AK Partinin 12 Haziran 2011'de yapmayı planladığı seçimlerde Seçim Kanununda yapılan değişiklikler uygulanacak. Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkındaki Kanun nisan ayında değiştirilmesine rağmen Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 12 Eylül'de yapılan referandumda bu değişiklikleri uygulatmadı. AK Parti, Seçim Kanunundaki değişikliklerin genel seçimlerde hayata geçirilmesi için YSK'dan görüş istedi. YSK, talebe olumlu cevap verdi.

Kabinler portatif olacak

Buna göre güneşin batmasından sonra da siyasi partiler ve adaylar propaganda yapabilecek. Seçimlerde ilk defa tahta sandıklar yerine şeffaf sandıklar kullanılacak. Oy sandıklarının eni 40, boyu 55, yüksekliği 50 cm olacak. Sandıkların içinin görülmesine imkan sağlayacak kırılmayan sert plastikten yapılması zorunlu.

2011'de yapılacak seçimlere yansıyacak diğer bir yenilik karton kabinlerin tarihe karışması. Seçimlerde kullanılacak oy verme kabinlerinin eni 120, boyu 120, yüksekliği 180 cm olmak zorunda. Portatif, hafif metal profil üzerinde, bir tarafı açılıp kapanabilir ve içini göstermeyen koyu renk dayanıklı sentetik kumaşla kaplı, kolay taşınabilir ve katlanabilir olması gerekiyor. Seçimlerde kullanılacak oy zarflan da büyütülüyor. Zarflar, eni 15 cm, boyu 21 cm olarak dizayn edilecek.

Kimlik numarası düzenlemesi

Üzerinde TC kimlik numarası bulunmayan belgeyle de oy kullanılabilecek. TC kimlik numarası olmayan bir kimlikle oy kullanılabilmesi için, seçmen bilgi kağıdını ve TC kimlik numarasını ispata elverişli, YSK tarafından ilan edilen belgenin gösterilmesi yeterli olacak. Türkiye'de milyonlarca kişi 'kimlik numaralı nüfus belgesi' zorunluluğu sebebiyle seçimlerde ve son referandumda oy kullana-namışu. YSK, kamuoyunan tepkilerine rağmen geri adım atmamıştı.