Son yıllarda yaşanan boşanmalardaki artışta sanal alemdeki sanal sohbet ortamlarının etkisi ne kadar? 2 yıl süren bilimsel araştırma sonucu 780 kişiyle yapılan görüşmeler sonrası bu soru cevabını buldu:
TÜİK’in verilerine göre 2010 yılı boşanma istatistikleri önemli bir gerçeği gözler önüne seriyor. Boşanma sayısının bir önceki yılın aynı dönemine göre % 5.7 arttığını görüyoruz.

2010 yılının 2. Döneminde 32 bin 743 çift boşandı.

2009 yılının aynı döneminde 30 bin 982 çift boşanmıştı.

İstatistiklere göre açılan boşanma davalarının %95’ten fazlası şiddetli geçimsizlikten açılıyor. (TÜİK)

Peki boşanmalar neden bu kadar artıyor? Bunda internetin etkisi var mı?

Evlilik, ilişkilerdeki sorunlar ve boşanmalar üzerine yaptığı araştırmalar ve yazdığı kitaplarla tanınan ünlü Avukat ve Yazar Cengiz Hortoğlu, sanal alemdeki sosyal paylaşım sitelerinin yani kısacası internetin son yıllarda artan boşanmalar üzerindeki etkisini araştırdı.

Ulaşılan sonuca göre; boşanmayı düşünen her dört kişiden bir tanesinin kararını vermesine internette yapılan sanal sohbetler ve paylaşım siteleri sebep oluyor.

Aldatıldığını düşünen her 2 kişiden 1 kişi eşinin kendisini sosyal paylaşım sitelerinde veya sanal sohbet ortamında tanıştığı birisiyle aldattığına inanıyor.

Eşini aldatan Her 2 kişiden 1 kişi sosyal paylaşım sitelerinde veya sanal sohbet ortamında tanıştığı birisiyle aldattığını kabul ediyor.

Boşanmayı düşünen veya eşinin boşanma talebiyle karşı karşıya olan değişik kültürlere sahip 25-50 yaş arası 780 kadın ve erkekle yüz yüze ve  telefonla yaptığımız görüşmelerde bazı sorular sorduk.
Avukat ve Yazar Cengiz Hortoğlu,  "Amacımız gerçek boşanma nedenlerini ve bu boşanmalarda internetin etkisini araştırmaktı. Aldığımız yanıtlar bizi de şaşırttı" diyerek araştırmayla ilgili olarak şunları söylüyor: "Katılımcılara “Sizin boşanma kararı almanızın en önemli neden nedir?” sorusuna en önemli ve tek bir neden söylemelerini istedik. Sorduğumuz soru ve aldığınız yanıtlar şöyle:
I)BOŞANMA KARARI ALMANIZDA EN ÖNEMLİ NEDEN NEDİR?

%30 aldatma

%20 cinsel uyumsuzluk

%14 Ekonomik nedenler

% 17 Aşkımız bitti. Çok iyi bir insan ama artık onu sevmiyorum.

% 19 (Şiddet, hakaret küçük düşürme, değer vermeme, yalan söyleme, cimrilik, alkol, kumar ve somut hiçbir neden gösteremeyenler.)

II)İNTERNETİN BOŞANMALARA ETKİSİ

1. Soru: Bilgisayarın, sosyal paylaşım sitelerinin ve sanal sohbet ortamlarının yani internetin evliliğinizde sorun yaşamanıza herhangi bir etkisi oldu mu?

Cevap: Araştırmaya katılan tüm katılımcılara sorulan bu soruya her 4 kişiden 1 kişi, evet cevabı vererek bilgisayarın ve  internetin (özellikle sosyal paylaşım ve sohbet sitelerinin) evliliklerinde yaşadıkları sorunlara önemli ölçüde etkisi olduğu söyledi

Aldatıldığı için boşanma kararı alanlara;  aldatılmalarında sosyal paylaşım sitelerinin, sanal sohbet ortamının etkisi olup olmadığını sorduk.

2. Soru: Aldatılmanızda sosyal paylaşım sitelerinin, sanal sohbet ortamının etkisi olmuş mudur?

Cevap: Eşi tarafından aldatılan 2 kişiden 1 kişi bu soruya evet cevabı verdi. Yani aldatıldığını düşünen her 2 kişiden 1 kişi eşinin kendisini sosyal paylaşım sitelerinde veya sanal sohbet ortamında tanıştığı birisiyle aldattığına inanıyor.

Eşini aldattığı için evliliğinde sorun yaşayanlara;  Eşinin kendisini aldatmasında sosyal paylaşım sitelerinin ve sanal sohbet ortamının etkisi olup olmadığını sorduk.

Soru: Eşinizi aldatmanızda sosyal paylaşım sitelerinin ve sanal sohbet ortamının etkisi oldu mu?

Cevap: Eşini aldatan Her 2 kişiden 1 kişi bu soruya evet cevabı verdi. Yani eşini internet ortamında tanıştığı birisiyle aldattığını söyledi      

İNTERNETTİN İLİŞKİLERE OLUMSUZ ETKİSİ

Soru: İnternet evliliğinizi nasıl olumsuz etkilediğini kısaca anlatır mısınız?

İŞTE ÇARPICI CEVAPLAR

“Eşimi sanal seks yaparken yakaladım. Bilgisayarı camdan dışarı fırlattım. Ondan nefret ediyorum. Bir an önce boşanmak istiyorum.”

“Eşimden ilgi görmediğim için sürekli bir arayış içindeydim. İnternette bir adamla tanıştım. Sohbete çok masum duygularla başlamıştık.  Ama giderek ilişkimiz ilerledi. Eşim durumu anlayınca boşanmak istedi. Ben de boşanmak istiyorum.

“Eşim her akşam eve geç gelir. Ben de can sıkıntısından internete takılıyordum. Bu  bende alışkanlık yaptı. Eşim de evi ve çocukları ihmal ettiğimi düşünerek boşanma davası açtı.

”Eşim internetin başından ayrılmazdı. Bir gün bilgisayarı açık unutup dışarı alışverişe gitmişti. Chatleştiği kadına bana evliliğim süresince söylemediği güzel sözler yazdığını gördüm. Beynimden vurulmuşa döndüm.”

”Ben internette bir kadınla tanıştım. Tanıştığım kadın tarafından dolandırıldım. Bütün mal varlığımı kaptırdım. Haklı olarak eşim boşanma davası açtı.”

”Eşim eve gelir gelmez bilgisayarın başına geçer. Saatlerce bilgisayarın başından kalkmaz. Ne bana ne de çocuklara zaman ayırmaz. Bu nedenle boşanmak istiyorum.”

”Eşimi internette bir kadınla chatleşirken yakaladım. Beni ikna etmek için bin dereden su getirdi. Ama ben artık ona inanmıyorum.”

“İnternette bir kadınla olan ilişkim sadece bir merhabayla başladı. Sonra ne olduğunu anlamadan ona bağlanmışım. Birkaç defa buluştuk Eşim boşanma davası açtı. Geri dönmesini istiyorum.”

“Ben eşim beni aldattığı için intikam almak amacıyla bir erkekle cahatleşmeye  başladım.  Bu adam benim resimlerimi, yayınlamakla tehdit ederek ilişkiye zorlamaya çalıştı. Ben de mecburen durumu eşime anlattım.  Eşim kıyameti kopardı. Evliliğimiz artık yürümeyecek gibi görünüyor.

”Eşim eve geldiğinde çok mutsuz görünüyor. Yemekten sonra odasına çekiliyor ve internete giriyor. Kapı kapalı olduğu halde kahkaha sesleri salona kadar geliyor. Neden bu kadar neşelendiğini bilmiyorum. Ama bize karşı ilgisiz olduğu için boşanmayı düşünüyorum.”

“Eşim işten gelir gelmez bilgisayarın başına geçiyor, sorduğumda “Büroda işleri yetiştiremiyorum. Bu nedenle evde de çalışıyorum.” diyordu. Bir akşam odasına girdiğimde webcam’den çıplak bir kadın görünce az daha çıldıracaktım.”    

“İnternette chatleşmeye sadece merak ettiğim için başladım. Eşim işe gittikten sonra bilgisayarın başına geçip saatlerce chatleşiyordum. Aslında fiziksel olarak eşimi hiç aldatmadım. Ama eşim bir gün erken geldi. Karşımdaki erkekle karşılıklı yazdıklarımı görünce “Benimle yaşayamayacağını,” söyledi.

“Sosyal paylaşım sitelerinde girmekten keyif alıyordum. Sonra birisinin arkadaşlık teklifini kabul ettim. Aramızda duygusal bir ilişki başladı. Eşimden duymadığım sevgi sözcüklerini ondan duymaya başadım. Birkaç kez buluştuk. Eşim öğrenmedi ama ben kendimi suçlu hissettiğim için başka bir neden göstererek boşanmaya karar verdim.”

“Eşimi defalarca pornografik sitelerin başında yakaladım. Artık benimle ilgilenmiyor. Ben de boşanmaya karar verdim.”

“Benim eşim internet bağımlısı. Her gece en az4-5 saatini internetin başında geçiriyor. Artık dayanamayacağım. Boşanmak istiyorum.”

ÇALIŞMADAN ÇIKARTTIĞIMIZ SONUÇ:

Bilgisayar ve internetin yaşamımıza çok büyük kazanımlar getirmiştir. Bilgiye ulaşmak internet sayesinde kolaylaşmıştır.

* Sesli sohbet,  tanışma siteleri, webcam bağlantıları boşanmaları tetikliyor mu?  Yoksa zaten sorun yaşayanlar mı internette aşk arıyor? Bu çalışmada her iki düşüncenin de doğru olduğunu gördük.

* Bazen sadece masumane bir şekilde sohbet etmek amacıyla birileriyle tanışılıyor. Bir süre sonra bu ilişki ilerliyor ve hesaplanmayan bir şekilde gelişiyor. Karşı karşıya gelse konuşamayacak bir çok insan, kaygı duymadan internette rahat rahat konuşuyor. Ama ilişkinin sınırını belirlemekte zorlanıyorlar.

Bazen de eşi aldatmak amacıyla internette arayış içerisine giriliyor.

*Bazen de internet bağımlılık yapıyor. Bu da evlilikleri olumsuz etkiliyor.

İLİŞKİLERDE İNTERNET NEDEN BU KADAR ETKİLİ?

1)Az bilinene duyulan ilgi…

2)Erişim kolaylığı, yani her şeyin sadece bir parmak uzaklığında oluşu düşünme payı bırakmıyor. Ani kararlar da yanlışlıklar yaptırtıyor.

3)Zaman sorunu olmadan her an ulaşılabilir olması,

4)Başlangıçta kimliği saklama kolaylığı nedeniyle rahat açılabilme ve

Üzerinde baskı olmadan kendini ifade edebilme cesareti,

 5)Merak etme duygusu.

 İNTERNET EVLİLİKLERİ NASIL ETKİLİYOR?

1)TANIŞMA KOLAYLIĞI NEDENİYLE ALDATMALARDAKİ ARTIŞ

2)SÜREKLİ SANAL ALEMDE GEZİNME SONUCU YAŞANAN DEPRESYON VE MUTSUZLUK VE BUNUN AİLEYE YANSIMASI

3)BAĞIMLILIK NEDENİYLE EŞE AYRILACAK ZAMANIN BİLGİSAYAR BAŞINDA GEÇİRİLMESİ

4)SANAL İLİŞKİLERDEN DOLAYI EŞTEN SOĞUMA VE UZAKLAŞMA