Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan'daki temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye döndü. Pakistan Başbakanı Gilani'nin onuruna verdiği akşam yemeğine katılan Erdoğan, yardımların artacağı sözünü verirken, helikopterle incelemelerde bulundu. Erdoğan dört ülkenin terörle olan mücadelesinden örnekler verirken, senaristler konusunda da dünyaya mesaj verdi.

Başbakanı Yusuf Rıza Gilani'nin, onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı.
Başbakan Erdoğan, valilik konağındaki yemekte yaptığı konuşmada, Türkiye ve Pakistan gibi ''tarihte ve yeryüzünde birbirine bu kadar yakın, bu kadar muhabbet duyan, birbirinin hüznünü ve sevincini bu derece paylaşan bir başka millet olmadığını'' belirtti.

Kurtuluş Savaşı yıllarında, Pakistan halkının, Türkiye'nin acılarını yakından hissederek yaptığı yardımları unutmadıklarını ifade eden Erdoğan, ''Pakistan'ın hüznü hüznümüzdür, sevinci sevincimizdir'' dedi.

"ÖNÜMÜZ KIŞ YARDIMLARI ARTIRACAĞIZ"

Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyet, Türkiye tarafından kiralanan helikopterlerle sel bölgelerinde incelemelerde bulundu. Birçok bölgede hala sel sularının çekilmediğini söyleyen Erdoğan, bölgeye olan yardımların artıracağı sözünü verdi:

"Gecikmeye tahammülümüz yok. Önümüzde kış var, bu mevsimin sıkıntıları var. Yoğun bir çalışma yapmamız lazım. Onun için değerli Başbakan kardeşime de söyledim. Hemen yerini belirleyelim, bir an önce adımları atalım. Yıkımla karşı karşıya olan okulun tamiratı, tadilatı var. Tamamen yıkılmış okulların yeniden yapımı var. Hastanelere ihtiyacımız var. 2 tane sahra hastanesi kurduk, 3. kuruyoruz. Sahra hastaneleri geçici, kalıcı hastanelere ihtiyaç var, onların adımlarını da süratle atacağız. Onun için bugün buradayız, sizlerle beraberiz. Şunu bilmenizi isterim ki; Türk milleti sizi unutmadı, unutmuyor. Onların selamını size getiriyorum. Kardeşlerinizin selamlarını size getiriyorum.

"TERÖRLE MÜCADELEDE BİR OLALIM"

Buradaki konuşmasında Türkiye'nin terörle mücadelesinden de örnekler veren Erdoğan, aynı sıkıntıları Pakistan'ın da yaşadığını söyledi. Erdoğan terörle mücadelede bölge ülkelerinin işbirliğine dikkat çekti ve bu konuda dayanışma istedi:

"Biz kelime anlamı itibariyle tanımı barış olan İslamın mensuplarıyız. Barış, bu kavram içerisinde yer alanlar öyle bir dinin mensupları, terörün aktörü olamazlar. Bütün bunları karşısında bir olmamız, beraber olmamız, dayanışma içerisinde olmamız lazım. Pakistan, Afganistan, İran, Türkiye bu kuşak niye sürekli böyle bir terör sürecini yaşıyor. Bu senaryonun elbet senaristleri var ve aktör olarak da ne yazık ki milletlerin içinden kendi aktörlerini seçiyorlar. Ben tüm Pakistanlı kardeşlerime sesleniyorum, bu kirli senaryonun aktörleri olmayalım. Aynı şekilde Afganlı kardeşlerime sesleniyorum; bu kirli oyunların aktörü olmayalım. Milletime zaten her gün sesleniyorum. Bu kirli oyunun aktörleri olmayalım. İnanıyorum ki bu oyunlar bozulduğu gün Pakistan, Afganistan yükselecek, Türkiye çok daha güçlenecek. İslam dünyasının bu içine düştüğü sıkıntıları hep birlikte aşalım. Bir olalım, beraber olalım, diri olalım, iri olalım.''