Euro Bölgesi ülkeleri İrlanda’nın giderek büyüyen borç sorununa çözüm üretmek için harekete geçti. Brüksel’de bir araya gelen Euro Bölgesi Maliye Bakanları, İrlanda’nın borç krizinin piyasalar üzerinde yarattığı olumsuz etki nedeniyle daha fazla zaman kaybedilmeden çözülmesini istiyor. Yunanistan’ın kriz sorununa 7 aylık bir süreç sonunda yanıt veren Euro Bölgesi üyeleri öncelikle İrlanda’nın ne tür bir çözümden yana olduğunu anlamaya çalışıyor. İrlandalı yetkililer Yunanistan örneğinde olduğu gibi devlete yönelik bir kurtarma paketi istemiyor. 2011’in ilk yarısına kadar borçların takvim dahilinde sorunsuz çevrilecek durumda olduğuna işaret eden yetkililer AB’den borçlu bankaları için çözüm üretmesini istiyor.

ÖRNEK OLUŞTURACAK

Başta Almanya olmak üzere Euro Bölgesi ülkeleri ise İrlanda’nın, kriz durumları için özel oluşturulmuş Avrupa Finansal İstikrar Fonu'ndan (EFSF) yararlanabilmesi için mutlaka Uluslararası Para Fonu (IMF) ve AB Komisyonu ile anlaşma imzalamasını istiyor. Ancak İrlanda’nın böyle bir anlaşmaya imza atması halinde her iki makamdan gelecek çok sıkı denetim ve kemer sıkma taleplerine evet demek zorunda kalacak. İrlanda muhalefeti, hükümetin IMF ile görüşmeleri sürdürdüğünü belirtirken AB’li yetkililer bunun tam aksini söylüyor. Euro Bölgesi’ni endişelendiren bir diğer konu ise İrlanda’nın yardım konusunda alacağı tavrın İspanya ve Portekiz gibi ülkeleri de doğrudan etkileyecek olması. İrlanda’nın IMF ve AB Komisyonu harici bir yardım üzerinde anlaşması bu ülkeleri de benzer bir çözüme itecek. Zira böyle bir durumda İspanya ve Portekiz’in IMF ve Euro Bölgesi’nden yardım alması bu ülkelerin çok daha kötü durumda oldukları izlenimi yaratacak. Bu da ülke piyasaları üzerinde yıkıcı etkiye neden olacak.

PLAN HAFTAYA GELİR

İrlanda Adalet Bakanı Dermot Ahern ise bütçe açığını 2014 yılına kadar gayrı safi yurt içi hasılanın yüzde 3'ü düzeyine indirebilmek için gündeme getirilen ve toplam 15 milyar Euro tasarruf öngören planın ayrıntılarını gelecek haftanın başında kamuoyuyla paylaşmayı planladıklarını bildirdi. İrlanda'nın AB ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) mali desteğine ihtiyaç duyabileceği ve bu yönde bazı görüşmelerin yapıldığı yönündeki spekülasyonları bir kez daha reddeden yetkililer, dış destek için herhangi bir başvuruda bulunmadıklarını yineledi.