Washington Post'un haberine göre ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'dan çekilme planını hafta sonu Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılacak olan NATO Zirvesi'nde açıklayacak.

Obama'nın çekilme planına göre, ABD öncülüğündeki NATO askerleri 6 ay ile 2 yıl içindeki bir zaman dilimi içinde Afganistan'daki bazı bölgelerden çekilerek, yerlerini Afgan ordusuna bırakacak. 2014 yılına kadar ABD, şu anda savaşın en şiddetli yaşandığı Hindikuş bölgesinden askerlerini çekmeyi planlıyor.

KARZAİ ABD'DEN OPERASYONLARI AZALTMASINI İSTEDİ 

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, dün Washington Post'ta yayımlanan bir röportajında, ABD ordusunun görünürlüğünü ve  Afganistan'daki operasyonlarının yoğunluğunu azaltmasını ve gece yarısı baskınlarına son vermesini istemişti. Hamid Karzai, bu baskınların Afganları ülkedeki isyancılara yakınlaştırdığını söylemişti.

PETRAEUS KARZAİ'Yİ AFGANLARA ŞİKAYET ETTİ

Afganistan'daki ABD ve NATO güçlerinin komutanı General David Petraeus da, Afgan yetkilileri, Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin ABD stratejisini eleştiren sözlerinin isyancılara karşı mücadeleyi baltaladığı konusunda uyardı.

Petraeus, Karzai'nin "askeri operasyonları azaltma" çağrısıyla Afganistan'ın güneyinde ABD Özel Operasyonlar baskınlarına son verilmesi çağrısından duyduğu "şaşkınlık ve hayal kırıklığını" dile getirdi.

AFGANİSTAN'DA 10 NATO ASKERİ ÖLDÜ

Afganistan'da hafta sonundan bu yana 10 NATO askeri çıkan çatışmalarda öldürüldü. Afganistan Uluslararası Güvenlik Destek Gücünden (ISAF) yapılan açıklamada, dün 2 askerin daha öldüğü belirtildi.

Afganistan'da hafta sonunda ölen yabancı askerlerin sayısı 10'u buldu. Yıl başından bu yana Afganistan'da ölen yabancı askerlerin sayısı 643'e çıktı.