Hisse senetleri piyasası son üç ayın en kötü haftasını geride bıraktı. Sert düşüşlerin ardından oluşan temkinli havanın sürmesi bekleniyor. Fakat biz bunu yurt dışı piyasalardan takip etmeye devam edeceğiz. Bugün İMKB'de tek seanslık işlem olacak, ardından tatil. Ve bugünkü işlemlerin takası ise 23 Kasım'da yapılacak. Türkiye'de Kurban bayramı kutlanırken, Avrupa borç sorunuyla, Çin enflasyonla, Amerika ise yeni bütçe kesintisi ve vergi konularıyla uğraşıyor olacak. Datalar da akmaya devam edecek.

Öte yandan, yurtiçinde bayram bittikten sonra bu sefer Amerika bayram havasına girecek. Tüketim çılgınlığının yaşandığı tarihe sayılı günler kaldı. Piyasaların yeni göstergesi o gün yapılan harcamalar olacak!

GÜNE BAŞLARKEN ASYA
Japonya üçüncü çeyrekte beklentilerin üzerinde yüzde 0.9 arttı (Beklenti yüzde 0.6'ydı). Daha önceki çeyreğin büyüme oranı ise yüzde 0.4 civarındaydı. Buna bağlı olarak Nikkei 225 Endeksi güne artıda başlarken şu sıralar yüzde 1 yukarıda bulunuyor. Fakat Çin tarafında ise negatif görünüm sürüyor. Yüksek gelen enflasyon ve ardından Çin merkez bankasının ani bir faiz artırımına gidebileceği yönündeki korku satış baskısını artırıyor. Bu arada Dolar/Yen paritesi 82.93'le son bir ayın zirvesini test etti. Açılışta ekside olan Şanghay borsası tekrar artıya geçti. Yaklaşık yüzde 1 yukarıda. Hang Seng ise ekside seyrediyor. Dolarda ve altında bir miktar yukarı yönlü hareket gözleriniyor.

Vadeli işlemerler açılış itibariyle ekside gözüküyor. İMKB 100'ün de güne ekside başlaması muhtemel. İMKB geçen haftanın son gününde 69 binin altını gördükten sonra (68.500'e kadar) toparlanmıştı. Biz de 69 bin 500 seviyesinin önemli bir destek olduğunu belirtmiştik. Yine bu (69.500-69.300) seviyeler takip edilecek. Bu seviyelerin üzerinde kalınması yukarı trend için önemli bir psikolojik destek olarak algılanıyor.

ABD KARA CUMA'YI BEKLİYOR!
Bütün gözler ABD perakende sektöründe. Kara Cuma'ya (Black Friday) iki haftadan daha az bir süre kaldı.  Kara Cuma olarak adlandırılan gün aynı zamanda Noel alışveriş sezonunun da başlangıcı sayılıyor.

Bundan bize ne diyebilirsiniz? Malumunuz Amerika hapşırrsa biz nezle oluyoruz! ABD'deki firmalar her yıl kasımın son haftasında elektronikten tekstile birçok üründe yüzde 70'lere varan oranlarda şok indirim yapıyor. Amerikan ekonomisi için o Cuma çok önemli. Çünkü, tüketim üzerine kurulu bir ekonomisi için Noel sezonu bolca alışverişin yapıldığı bir dönem. Finansal piyasalardaki belirsizlik ve durgunluk henüz sürerken, ekonominin yeniden canlanabilmesi adına bu ayın sonundaki alışveriş sezonu iyi geçmek zorunda.
Bu yüzden o 'büyük indirimli' günde Amerikalılar'ın yapacağı harcamanın boyutu ya da 'çılgınlığı' ekonomide işlerin nasıl gittiği hakkında çok önemli işaretler verecek. Tabi yatırımcıların gözü ve kulağı da bu dönemdeki finansal sonuçlarda olacak. Durumu özetleyecek olan ise ABD piyasasının dev perakendecileri olacak. Bunların başında Wal-Mart, Target, Nordstrom ve Saks Incorporated gibi şirketler yer alıyor. Bu şirketlerin ciroları ve buna bağlı olarak hisse senetlerinin performansı piyasaların son durumu hakkında bize fikir verecek.

'Son işsizlik raporunda sürprizle karşılaştıklarını' ifade eden uzmanlar bu seferki Cuma'dan umutlu. Uzmanlar ayrıca, son günlerde emtiada (elbette pamukta da) görülen oynaklığa dikkat çekerek, perakendecilerin bunları fiyatlarına ne yönde yansıtıp yansıtmayacağına dikkat çekiyor.

4 TRİLYONLUK DEPREM
Mali ve finansal piyasalarda bu hafta önemli bir adım daha atılabilir. Obama, G-20 zirvesinden dönecek. Sonrasında milletvekillerinin, gelecek yıllarak ilişkin "4 trilyon dolarlık" kesinti teklifi konusunu masaya yatırması bekleniyor. Aynı zamanda bu yılın sonunda sona erecek olan Bush'un vergi indirim konusu da görüşülecek.
Bu hafta piyasalar ayrıca Avrupa borç sorununa ilişkin gelişmeleri takip edecek. İrlanda'daki mali yapıdaki kararsızlığa yönelik endişeler artmış durumda. Geçen hafta artan bu risk primine karşılık faizlerde de sert yükselişlere şahit olduk. Yatırımcılar Euro Bölgesi'ni çok yakından takip ediyor. Çünkü her an bir batık banka ya da iflas haberi piyasalara darbe vurabilir. Bazı uzmanlar Avrupa'nın bu karmaşık durumdan kurtulması gerektiğine aksi halde spekülatörlerin bu durumdan para kazanmaya devam edeceğine vurgu yapıyor.

BEKLENEN ÖNEMLİ DATALAR!
Bugün ABD Ticaret Bakanlığı'nın ekim ayı perakende satış rakamlarını açıklaması bekleniyor. Beklentiler artışın yüzde 0.7 civarında olacağı yönünde. Önceki ayın artışı ise yüzde 0.6 olmuştu.
Yarın ise yine aynı bakanlık üretici fiyat endeksini açıklayacak. Endeksin yüzde 0.8'e ulaşması bekleniyor. Eylül artışı yüzde 4 olmuştu.

TAKAS ESASLARI!
İMKB'nin, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan açıklamasında, 16-17-18-19 Kasım 2010 tarihlerinin tam gün resmi tatil olması nedeniyle Borsa'nın pazar ve piyasalarında uygulanacak işlem ve takas esaslarını açıkladı.
Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım, Repo Ters Repo ve Nitelikli Yatırımcıya İhraç Pazarları'nda 15 Kasım 2010 tarihinde, saat 09.30-11.30 arasında işlem yapılacağı dile getirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"15 Kasım 2010 valörlü işlemlere ilişkin nakit ve menkul kıymet takas yükümlülükleri en geç saat 12.30'a, repo karşılığı menkul kıymet bildirimleri ise en geç saat 11.50'ye kadar yerine getirilecektir. Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım, Repo Ters Repo ve Nitelikli Yatırımcıya İhraç Pazarları'nda 16-17-18-19 Kasım 2010 tarihlerinde işlem ve takas yapılmayacaktır. Tescil işlemleri 26 Kasım 2010 tarihinde mevzuatla belirlenmiş esaslar çerçevesinde saat 09.25'e kadar gerçekleştirilecektir.
Hisse Senetleri Piyasası'nda 15 Kasım 2010 tarihinde, yarım gün olması sebebiyle sadece 1.seans yapılacak, 16-17-18-19 Kasım 2010 tarihlerinde ise seans yapılmayacaktır. 11 Kasım 2010 tarihinde gerçekleştirilecek işlemlerin takası 22 Kasım 2010 tarihinde, 12 ve 15 Kasım 2010 tarihlerinde gerçekleştirilecek işlemlerin takası ise birleştirilerek 23 Kasım 2010 tarihinde yapılacaktır."
Açıklamaya göre, İMKB Yabancı Menkul Kıymetler Piyasası Uluslararası Tahvil Pazarı'nda 15 Kasım 2010 tarihinde 09.30-11.30 saatleri arasında işlem yapılacak, ancak takas yapılmayacak. 16-17-18-19 Kasım 2010 tarihlerinde ise işlem ve takas yapılmayacak.