Avrupa Spor Başkentleri Birliği Başkanı Gian Francesco Lupatelli, İstanbul'un 2012 Avrupa Spor Başkenti seçildiğini açıkladı.

Lupatelli, Devlet Bakanı ve Başmüzekereci Egemen Bağış ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, İstanbul'un, Avrupa Spor Başkenti (ASB) Seçim Komisyonu'nca Avrupa Spor Başkenti seçilmesiyle ilgili kararı açıkladı.

Lupatelli, Avrupa Spor Başkenti Birliği Komitesi'nin bu hafta içinde İstanbul'da farklı yerlerde incelemelerde bulunduğunu belirterek, ''İncelemelerden sonra aldığımız kararı açıklamak için toplandık. İstanbul 2012 Avrupa Spor Başkenti olarak seçilmiştir. Bundan dolayı çok büyük mutluluk duymaktayız'' dedi.

Avrupa Spor Başkentleri Birliği Başkanı Lupatelli, 30 Kasım 2010 tarihinde Brüksel'de yapılacak olan Avrupa Parlamentosunda, bu yılki kazanmış olan Valencia şehrinin açıklanacağını, bu toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ı da davet ederek orada kendilerine sertifikayı takdim edeceklerini bildirdi.

EGEMEN BAĞIŞ

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul'un 2012 Avrupa Spor Başkenti seçilmesinin çok anlamlı olduğunu ifade ederek, ''Türkiye artık Avrupa'nın çok önemli aktörü. Bir zamanlar Avrupa'nın hasta adamı denilen Türkiye artık Avrupa'nın en dinamik en sağlıklı ülkelerinden biri olduğunu ortaya koydu'' dedi.

Bağış, Avrupa Spor Başkentleri Birliği Başkanı Gian Francesco Lupatelli ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile İstanbul'un 2012 Avrupa Spor Başkenti (ASB) seçilmesiyle ilgili olarak İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen ortak basın toplantısında, İstanbul'u ve Büyükşehir Belediye Başkanı'nın şahsında bütün İstanbullular'ı kutladı.

Bir İstanbul milletvekili olarak kazanılan yeni başarıdan dolayı mutluluğunu ifade eden Bağış, 2001 yılından itibaren Avrupa Spor Başkentleri ilan edildiğini ve ilk defa bir Türk şehrinin Avrupa'nın spor başkenti olarak seçildiğini söyledi.

Bağış, ''2010 Avrupa Kültür Başkenti olduktan sonra 2012'de İstanbul'un Avrupa Spor Başkenti seçilmesi bence çok anlamlı. Avrupa Spor Başkenti 7'den 70'e herkese sporu sevdirmeyi ve Avrupa şehirleri arasındaki iletişimi, diyaloğu artırmayı hedefliyor'' dedi.

Bu sene İstanbul'un karşısında 2 rakip şehir bulunduğunu birinin AB'nin dönem başkanlığını yürüten Belçika'nın Antverp şehri, diğerinin de İngiltere'nin Kardif şehri olduğunu belirten Bağış, bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanı ve Spor A.Ş ile çok yakın işbirliği içine girerek, Brüksel'e yaptıkları ziyaretlerde komisyon üyelerini, Avrupa Parlamentosu'ndaki Avrupa Spor Başkenti Dostları Grubu'nu ziyaret ederek onlara İstanbul'u anlattıklarını söyledi.

Bağış, heyetin diğer şehirlerle birlikte İstanbul'u gezdikten sonra dün akşam kararlarını aldıklarını ve İstanbul'u oy birliğiyle Avrupa Spor Başkenti ilan ettiklerini belirtti.

Artık Türkiye'nin her alanda Avrupa'nın çok doğal bir üyesi olduğunu her vesileyle ortaya koymaya başladığına işaret eden Bağış, şunları söyledi:

''Şu anda Avrupa Konseyi'nin dönem başkanlığını Türkiye yürütüyor. AKPM Başkanlığını bir Türk milletvekili sayın Mevlüt Çavuşoğlu yürütüyor. Şu anda Avrupa'nın 6. en büyük ekonomisi Türk ekonomisi. Ama Avrupa'nın en hızlı büyüyen en sağlıklı ekonomisi Türk ekonomisi.

Avrupa'nın en güçlü ordusuna sahibiz. Avrupa'nın ihtiyaç duyduğu enerji kaynaklarının yüzde 70'i bizim sınırlarımızda. Hangi açıdan bakarsak bakalım Türkiye artık Avrupa'nın çok önemli bir aktörü. Bir zamanlar Avrupa'nın hasta adamı denilen Türkiye artık Avrupa'nın en dinamik en sağlıklı ülkelerinden biri olduğunu ortaya koydu.

Şimdi her zaman söyleriz sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Şimdi sporu sevdirerek 2012'ye hazırlık yaparak İstanbul gençlerinin de spora olan sevgisini bütünleştirerek 2012'ye hep birlikte çok güzel hazırlanacağız.''

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile çok iyi ikili olduklarını dile getirdiğine işaret eden Bağış, diyalog ve karar mercileri arasında iletişimin çok önemli olduğunu hatırlattı.

Bağış, Lupatelli'ye İstanbul'a hak ettiği payeyi verdikleri için teşekkür etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un, Avrupa Spor Başkenti seçilmesinde, kente yaptıkları altyapılar, tesisler ve çalışmaların etkili olduğunu belirterek, ''Bu basamaklar bizi olimpiyatlara kadar taşıyacak'' dedi.

Topbaş, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Avrupa Spor Başkentleri Birliği Başkanı Gian Francesco Lupatelli ile İstanbul'un 2012 Avrupa Spor Başkenti (ASB) seçilmesiyle ilgili İstanbul Atatürk Havalimanında düzenlenen basın toplantısında, komisyonun aldığı karar için İstanbul adına teşekkür etti.

Topbaş, şunları söyledi:

'Biz de arzu ettik ki İstanbul, her alanda dünya ile yarışsın ve bu yarışmada söz sahibi olsun. İşte Spor Başkenti 2012 bizim için bu denli önemli. 2010 Avrupa Kültür Başkentliği sürecinden geldik.

Arkasından 2012. İstanbul'a yaptığımız altyapılar, tesisler, çalışmalar, bu heyet ve başkan tarafından olumlu karşılandığı için böyle bir karar alındı. Bu karardan dolayı teşekkür ediyorum. Çalışmalarımızı yoğun bir şekilde devam ettireceğiz.

İnanıyorum ki İstanbullular da buna katılacaklar. Yeni bir hedefimiz var: 2012. 'Arkasından mutlaka olimpiyatlar gelmelidir' diyoruz. Çünkü bu adımlar, bu basamaklar bizi olimpiyatlara kadar taşıyacak.''

Başbakan Erdoğan'a da teşekkür eden Topbaş, kendisiyle iyi bir ikili oluşturduklarını, beraber 2010
Avrupa Kültür Başkenti unvanı için mücadele verdiklerini ve aldıklarını, şimdi 2012 için yine beraber olduklarını, olimpiyatlara da birlikte imza atacaklarına inandığını belirtti.

Topbaş, ''Yeni bir süreç başladı. Artık 2012 için kendimizi çok ciddi bir şekilde hazırlayacağız, hazırlıklarımızı sürdüreceğiz'' dedi.

Basın toplantısında Lupatelli, Topbaş'a spor başkenti rozetini taktı.
 
SORULARI YANITLADILAR
 
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Spor Başkentleri Birliği Başkanı Gian Francesco Lupatelli ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

'Avrupa Spor Başkenti sürecinde ne tür spor etkinlikleri olacak? İstanbul'da spor açısından nasıl bir değişim bekliyorsunuz?'' şeklindeki bir soru üzerine Lupatelli, ''İstanbul'un, 1 Ocak 2012'den 31 Aralık 2012'ye kadar olan döneminde bu başkentliği sırasında okullara, öğrencilere, yaşlı insanlara birçok spor aktivitesi sunmasını, onlara spor yapmalarını sağlamalarını bekliyoruz'' dedi.

''İstanbul'da 2012 yılında uluslararası müsabakalar olacak mı?'' şeklindeki bir soruya da Devlet
Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Avrupa Spor Başkenti kavramı, uluslararası spor etkinliklerinin şehrimize gelmesinden çok şehrimizin gençlerin, yaşlıların, normalde spora ulaşmakta zorluk çeken kitlelerin sporla buluşabilmesini sağlamak ve onlara spor sevgisini aşılamak için çok önemlidir'' yanıtını verdi.

Bağış, komitenin, İstanbul'un rakibi 2 kenti gezdikten sonra İstanbul'a geldiğini ve kentin parklarında halkın ücretsiz spor yapabileceği teçhizatı, son yıllarda yapılan yeni tesisleri ve 130'un üzerindeki okulda halka da açık olan spor tesislerini, mahalle aralarındaki basket potalarında çocukların oyun oynadığını gördükten sonra bu kararı aldığını kaydetti.

Bakan Bağış, bundan sonraki süreçte İstanbul gençlerinin ve spora ulaşmakta sıkıntı yaşayan çevrelerin daha da fazla sporla iç içe yaşaması ve kötü alışkanlıklarından kurtulması için bunun çok önemli bir adım olacağını, İstanbulluların sağlıklı yaşaması için de çok önemli adımlar atılacağını söyledi.

Aynı soruya Topbaş da göreve geldikleri 2004 yılında İstanbul'un artık uluslararası karşılaşmaların, sportif müsabakaların yapıldığı bir şehir olacağı sözünü verdiklerini, Şampiyonlar Ligi final maçını en iyi şekilde gerçekleştirdiklerini, formula, motor GP ve son olarak da İstanbul'da Dünya Basketbol Şampiyonası finallerinin yapıldığını hatırlattı.

Topbaş, kentte 130 okulda spor salonu yapıldığını ve çok ciddi anlamda spor kompleksleri kazandırıldığını belirterek, ''İstanbul, fuar, kongre, finans merkezi derken sportif anlamda da artık dünyanın merkezi haline geliyor'' dedi.

Bir başka soru üzerine de Topbaş, Sinan Erdem Spor Salonunun başta kapalı spor atletizmi için hazırlandığını, ancak Dünya Basketbol Şampiyonası için yeniden düzenlendiğini belirterek, İstanbul'a, kapalı atletizmin ve bunun yanında voleybol ile basketbol müsabakalarının yapılacağı 16 bin kişilik yeni bir salonu kazandıracaklarını bildirdi.