Şili'de, 5 Ağustos'ta San Jose'deki meydana gelen maden kazası nedeniyle yer altında mahsur kalan 33 madenci bugün gün ışığına kavuşmaya başladı.

 Önce madencilere ulaşacak tünel çökmemesi için metalle kaplandı ve sağlamlaştırıldı. Bir Bolivyalı'nın da bulunduğu 33 madenci arasında kriz anında soğukkanlılığını koruyabilen ve sağlık durumu iyi olan madencilere öncelik verildi.

Uzun süre karanlıkta kaldıktan sonra "Aziz Lorenzo" adı verilen operasyon kapsamında tek tek yeryüzüne çıkarılan madencilerin rahatsız olmaması için ortamın fazla aydınlatılmamasına dikkat edildi.


Kurtarma işlemi için hazırlanan özel kapsül, iki saat gecikmeli olarak TSİ 05.00 sularında yerin altına gönderildi. Kurtarma ekibinden bir görevli kapsülün içinde yerin altına indi. Yeryüzüne doğru yola çıkan ilk madenci Florencio Avalos'tu.

Florencio Avalos yeryüzüne doğru yolculuk ederken eşi ve çocuğu da kurtarma kuyusunun başında bekledi. Şili lideri Sebastian Pinera da Avalos'un ailesinin yanındaydı.

31 yaşındaki Florencio Avalos'un yeryüzüne çıkar çıkmaz ilk yaptığı 7 yaşındaki oğlu ve eşi Monica'ya sarılmak oldu.

Avalos, daha sonra Şili lideri Pinera ve onu bekleyen birkaç kişiyle daha kucaklaştı.

BAYRAM COŞKUSU YAŞANDI

İlk madencinin başarılı bir şekilde kurtarılmasını Şilililer büyük bir coşkuyla kutladı, kent merkezlerinde araçlar konvoy oluşturdu. Ülkede dev ekranlardan izlenen kurtarma operasyonu bayram coşkusu yaşattı.

İkinci madenciyi çıkarmak için kapsül yeniden yer altına gönderildikten sonra Şili lideri Sebastian Pinera kameraların karşısına geçti ve hiçbir zaman unutulmayacak bir anı yaşadıklarını söyledi.

Avalos'un yeryüzüne çıktığı an tarihe geçti, işçinin çıkışını dünyada milyonlarca insan canlı izledi.

İKİNCİ MADENCİ ŞOV YAPTI
İlk madenciyi 39 yaşındaki Mario Sepulveda Espina izledi, eşinin heyecanı kameralara canlı olarak yansıdı. Eşiyle kucaklaşan Sepulveda Espina, yerin altından getirdiği taşları kurtarma ekibine verdi.

Devlet Başkanı Pinera ile de kucaklaşan Espina, ardından diğer madencilerin yanına giderek sevinç çığlıkları attı. Mutluluğu yüzünden okunan Espina, "Şili çok yaşa" diye bağırdı.

Espina kızıyla birlikte yaptığı açıklamada, "Hepimiz çalışmaya devam edeceğiz. Madenci yüreği işte böyle birşey" dedi.


AŞK DÜNYANIN EN GÜZEL ŞEYİ
Çok mutlu olduğunu ifade eden Espina, kurtarılacakları konusunda asla umudunu yitirmeyen aile bireylerine teşekkür ederek, "Onların verdiği güç sayesinde ben hala buradayım" diye konuştu.

İnsanın başına ne zaman ne geleceğinin bilinmediğinin canlı örneği olan Espina, herkese sevdikleriyle konuşmaları çağrısında bulundu. "Aşk dünyanın en güzel şeyi" ifadesini kullanan Espina, kurtarılmalarında rol alan herkese teşekkür etti.

ÜÇÜNCÜ MADENCİ DE ALKIŞLARLA
Espina'dan sonra üçüncü madenci de yeryüzüne sağ salim çıktı. Madencinin eşi kapsülün görünmesiyle birlikte gözyaşlarına boğuldu.

Espina'dan yaklaşık bir saat sonra özgürlüğüne kavuşan 52 yaşındaki Juan Illanes, diğer iki madenci gibi önce eşine sarıldı. Yeni yaşına yerin altında giren Illanes daha sonra Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve Madencilik Bakanı Laurence Golborne ile kucaklaştı.

DÖRDÜNCÜ MADENCİ BOLİVYALI
Şili'de özgürlüğüne kavuşan dördüncü madenci Bolivyalı Carlos Mamani oldu.

Yerin yaklaşık 700 metre altında 69 gündür mahsur kaldıktan sonra Şili bayrağı renklerine boyanmış olan kapsülle yeryüzüne çıkarılan 23 yaşındaki Mamani, ilk olarak çevresindekileri selamladı ve kendisini gözyaşlarıyla bekleyen yakınlarıyla kucaklaştı.

BEŞİNCİ MADENCİ EN GENÇLERİ
Yeryüzüne çıkarılan 5'inci madenci ise en genç işçi olan 19 yaşındaki Jimmy Sanchez'di.

Kurtarılan altıncı madenci Osman Araya, yedinci madenci Jose Ojeda oldu.

YERYÜZÜNE ÇIKTI, EVLİLİK YAKIN
Aylar sonra gün ışığını gören sekizinci madenci ise 34 yaşındaki sondaj ustası Claudio Yanez'di. Yenez, iki çocuk sahibi olduğu uzun soluklu sevgilisine yer altındayken mektupla evlenme teklifinde bulunmuştu. Yanez yeryüzüne çıkar çıkmaz teklifini yineledi. Çiftin kısa bir süre içinde evlenmesi bekleniyor.


EN YAŞLI MADENCİ DE KURTARILDI
Yeryüzüne çıkıp yakınlarını görme sevincini yaşayan dokuzuncu kişi Mario Gomez oldu. 63 yaşındaki Gomez yeraltında kalan madencilerin en yaşlısı.

10. olarak kurtarılan Alex Vega Salazar ise 31 yaşında. Ağır iş makineleri teknisyeni olan Salazar'ın borçları nedeniyle zor günler yaşadığı bildiriliyor.

Madenden çıkan 11. isim ise Jorge Galleguillos oldu. Onu Edison Pena, Carlos Barrios ve Victor Zamora takip etti.

KAPSÜLDE YETERLİ OKSİJEN VAR
Madencileri yaklaşık 70 cm genişliğindeki tünelden dışarı çıkarmak için özel olarak Amerikalı bir teknisyen tarafından tasarlanan, 4 mm kalınlığındaki çelik kapsül, 2,5 metre uzunluğunda ve 54 cm çapında. 250 kilo ağırlığındaki kurtarma kapsülünde, 3 saat süreyle yetecek oksijen ve acil durum çıkışının yanı sıra ses ve görüntü sistemi de bulunuyor.

Tek tek yapılan kurtarma işlemi sırasında madenciler, eldiven, kaska monte fener, güvenlik botları ve yansımalı özel kıyafetler giyiyor. Madenciler kapsüldeki diyafonu kullanarak kurtarma ekipleri ile haberleşebiliyor.


Çıkarken gözlerini kapalı tutmaları istenen madenciler özel gözlük de takıyor.

 Yeryüzüne çıkarılan madenciler hemen doktor kontrolünden geçiriliyor. Durumu iyi olanlar aileleriyle görüştükten sonra daha ileri tetkikler için Copiapo kentindeki hastaneye kaldırılacak. Sağlık uzmanları, bazı madencilerin psikolojik durumlarının hassas olduğunu ve kurtarıldıktan sonra uzun süre stres yapabileceklerini söylüyor.

2000 GAZETECİ TAKİP EDİYOR
Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 2000 gazeteci, madencilerin çıkışlarını yansıtmak için Şili'deki San Jose'de bulunuyor.

Maden kazası 5 Ağustos'ta meydana gelmiş, madencilerin hayatta oldukları 17 gün sonra anlaşılmıştı. 33 madenci, dünyanın en uzun süre yeraltında kalan insanları olma özelliğini taşıyor.