Yahudi nüfusunun dışında vatandaşlık başvurularını değiştiren İsrail, yeni bir uygulama için kolları sıvadı.


Yahudi olmayanların İsrail vatandaşlığına kabul edilmesi için bağlılık yemini etmesini öngören tasarı, İsrail kabinesinde onaylandı.

Yahudi olmayanlara İsrail vatandaşlığına geçişte 'bağlılık yemini' şartı getiren tasarı, İsrail kabinesinden onay aldı.

Evimiz İsrail partisi lideri ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın seçim vaatlerinden biri olan ve Başbakan Netanyahu'nun da destek verdiği tasarı 8'e karşı 22 oyla kabul edildi.

Netanyahu’nun lideri olduğu Likud partisinden 3 bakanla İşçi partisinin tüm bakanları tasarıya ret oyu kullandı. Tasarının yürürlüğe girmesi için parlamentoda da onaylanması gerekiyor.

İsrail Refah Bakanı Issac Herzog, “Biz İşçi partisi olarak bağlılık yemininin gereksiz olduğunu hatta İsrail’in imajı ve gerçek demokrasi anlaşına zarar verdiğini düşünüyoruz” açıklaması yaptı.

"KİM İSRAİL DEVLETİNE KATILMAK İSTİYORSA..."
Arapların tepkisini çeken ve İsraillilerle evli Filistinlileri etkileyecek olan tasarıyla ilgili Netanyahu, "Ortadoğu'da İsrail'den başka demokrasi, dünyada da başka Yahudi devleti yok . Yahudi devleti ve demokratik devlet, varlığımınızın temelini oluşturuyor. Kim İsrail devletine katılmak istiyorsa bunu kabul etmek zorunda" şeklinde konuştu.

Siyasi yorumculara göre, Netanyahu bu tasarıyı onaylayarak Lieberman'ı Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerine yönelik inşaat yasağını uzatmaya ikna etmeye çalışıyor. Ancak hem Netanyahu hem de Lieberman’dan bu iddiaya yalanlama geldi