Kurban bayramında tüketilen et, tatlı pasta ve börek miktarı normal günlük beslenmenize göre çok daha fazladır. Dolayısıyla diyette olanlar bayram süresince kilo vermekten çok kilo almamak için çaba göstermelidir. Ailesinde kalp, hipertansiyon ve diyabet (şeker hastalığı) gibi kronik hastalığı olanlar ile gastrit, ülser gibi mide rahatsızlığı bulunan kişilerin, yaşı ilerlemiş aile büyüklerinin bayram süresince beslenmelerinde daha hassas davranmaları önerilmektedir.

Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Berna Ertuğ, sağlıklı bir Kurban Bayramı geçirmek için önerilerde bulundu.

Az pişmiş et besin zehirlenmelerine yol açabilir

    * Etin hem içinin, hem de dışının iyi pişmiş olması çok önemlidir. Etin çiğ veya az pişmiş olması, tüketim kalitesini düşürür ve besin zehirlenmelerine de yol açabilir.
    * Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırın ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır. “Kavurma kurban bayramının vazgeçilmezleri arasındadır” diyorsanız kavurmayı kuyruk yağı veya tereyağı eklenmeden kısık ateşte kendi suyu ile pişirmeli ve az miktarlarda tüketmelisiniz.
    * Et kullanılarak yapılan sebze yemeklerini yağ eklemeden pişiriniz. Özellikle katı yağlar, et yemeklerinde kullanılmamalıdır, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır.
    * Etin ateşe yakın olarak pişirilmesi hem kanserojen öğelerin oluşumuna neden olur hem de B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar. Bu nedenle mangal yaparken etler ateşten 15 santimetre uzakta ve kömürler, kor halini aldıktan sonra pişirmeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca mangalda pişirme sırasında etin dış kısmı hızlı bir şekilde pişmekte ve etin iç kısmı çiğ kalmaktadır.

Kurban etini sebzeyle tüketin

Kurban etinin sebze ile birlikte tüketilmesi ette bulunan demirin emilimini artırır. Böylelikle etin biyoyararlılığı artmaktadır. Pişirme esnasında soğan, sarımsak, yeşil ve kırmızı biber, domates ve benzeri sebzelerle birlikte zenginleştirmek hem etin tadını artırır hem de etin kan kolesterolünü yükseltme etkisini en aza indirmektedir.

Aşırı et tüketimi yüksek kolesterol ve kalp hastalıkları riskini artırabilir

Kırmızı ette bulunan yüksek miktardaki doymuş yağ, kandaki kolesterol seviyesini yükseltir ve koroner kalp hastalıkları riskini arttırır. Dolayısıyla et tüketim miktarında ve sıklığında dikkatli olmakta fayda var. Öğünlerde 2-3 köfte kadar et tüketimi günlük et gereksinmenizi karşılayacaktır.

Kurban etini buzdolabında 1-2 gün bekletildikten sonra tüketin

Taze kesilmiş etin sindirimi çok zordur, hazımsızlık yapabilir ve sert olmasından dolayı pişirilmesi zordur. Dolayısıyla buzdolabında 1-2 gün bekletilmiş etin tüketilmesi önerilmektedir. Etlerin hepsi hemen tüketilemeyeceğinden saklama koşullarına mutlaka dikkat edilmelidir. Etler büyük parçalar olarak değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, poşet veya yağlı kâğıda sarılarak saklanmalıdır. Doğru saklama yöntemlerinin kullanılması ile besin öğelerinin kayıpları en aza indirilmiş olur, hem de mikroorganizmaların çoğalması engellenmiş olur. Buzdolabında 0-2 santigrat derecede 3-5 gün, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3 ay saklanabilmektedirler.

Dondurulmuş eti oda sıcaklığında, açıkta çözdürmeyin
Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli, çabuk çözdürmek için uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, sağlık açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirebilmektedir. Çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.