Üç yıldır kardeşinin kanseri yenmesi için büyük mücadeleler veren güzel şarkıcı Reyhan Karaca “Oğlum” dediği kardeşini kaybetti. Karaca, şimdi yeniden hayata tutunabilmek için en iyi yaptığı işe, müziğe sarıldı.
"Allahım alma onu yanma, çok genç. Dayan Fatih'im." böyle yazmıştı Twitter'a, kardeşi Fatih Karaca hastanede kanser illetiyle mücadele ederken. İki buçuk yıl verdikleri mücadelenin sonunda Fatih hastalığına daha fazla direnemedi ve 31 yaşında dünyaya veda etti. Ablası Reyhan Karaca'nın, "O benim oğlum gibiydi" dediği kardeşinin ardından albüm çalışmalarına tüm hızıyla devam etmesi ve Twitter'da sürekli kendini göstermesi, takipçileri tarafından hoş karşılanmadı. Hatta bir tanesi "Yasını tutacağına buralarda Twitt atıyorsun, yazıklar olsun" yorumu bile yaptı. Reyhan Karaca'nın hayatında neler oluyor öğrenebilmek, acısını paylaşmak ve bundan sonraki motivasyonun neler olacağını konuşmak için bir araya geldik.

Başınız sağ olsun, nasıl hissediyorsunuz şu an kendinizi?
Ölmemiş gibi. Öldüğüne inanamıyorum. Sanki çıkıp gelecekmiş gibi. Sanırım böyle oluyormuş, önce reddediyormuşsun sonra gerçekle yüzleşme zamanı geliyormuş.
Kardeşiniz için her şeyi yaptınız, yapmadığınız bir şey olduğunu düşünüyor musunuz?
Onun için her şeyi yaptım. Ama o hepimizden güçlüydü. Ona bakarak güçlü olmam gerektiğini anladım. Ağlamakla, sızlamakla olmayacaktı, yanında hep dimdiktim.
Fatih nasıl biriydi?
Benim onunla abla kardeşten öte anne oğul gibi bir ilişkim vardı. İçine kapanık bir çocuktu, üzüntüsünü ve acısını kimseye göstermek istemez, başkalarını üzmek istemezdi. Bir gün çok acı çekiyordu, kafasını masaya koydu, koluyla yüzünü kapattı, ne oldu diye sorduğumda "Biraz uyuyacağım" demişti. Halbuki öyle olmadığını biliyordum, ağrısını göstermek istemediği için yüzünü kapatıyordu.
Twitter'da ileti paylaşmanız ve albüm çalışmanız takipçileriniz tarafından hoş karşılanmadı, sanki bunu bir reklam olarak kullanıyormuşsunuz gibi... Ne düşündürüyor bu tip yorumlar...
Ne kadar üzüldüğümü anlatamam. İnsan kardeşinin ölümünden kendine bir pay çıkarabilir mi sizce? İnsanın güçlü durması gerekiyor, hayatına devam etmek için bir şeyler yapması gerekiyor. 'Hayatım bitti' diyordum ve kendimi eve kapattım ama doktorlarım buna izin vermedi.
Nasıl başa çıkıyorsunuz?
Evimin kapısını kapattığımda başka şeyler yaşıyorum. Tüm acımı, güçsüzlüğümü, çaresizliğimi, özlemimi feryadımı evimde yaşıyorum. İnsanların bu tarafımı görmesini istemiyorum. Kardeşim bacağı kesildiğinde benden daha cesur ve dayanıklıydı. Ondan örnek alıyorum. Üstelik ablam ve annem var. Ben güçlü olmazsam annem ve ablam ne olacak?

YENİDEN KARİYER PLANI YAPMALIYIM
Müzikten uzak kalmıştınız ancak şimdi yeniden bir single'la çıkış yaptınız, böyle bir dönemde zor gelmiyor mu, tüm bu röportajlar, konserler...
Televizyon röportajlarını kabul etmiyorum, çünkü hâlâ duygularım çok değişken. Ekran karşısında ağlayan bir kadın olarak görünmek istemiyorum. Sakinleştirici ilaç almadan duygularımı kontrol altına almaya çalışıyorum, bu da bazen zor oluyor.
Ya konserler...
Konser için teklifler gelmiyordu. "Acısı var aramayalım" diyorlardı. Ama artık konser de vereceğim. Çünkü müzik benim kurtarıcı motivasyonum. Gerçi Şehrazat beni dürtmeden önce bunun farkında değildim. Beni o kendime getirdi. Müziğin bana iyi geleceğini düşündü.
"Yeniden" yeni bir başlangıç şarkısı gibi...
Şehrazat üzerime göre iki şarkı yaptı. 'Hayat Arkadaşım' ve 'Yeniden' şarkıları beni yeniden kendime getirecek şarkılar. Hayat Arkadaşı şarkısını Fatih'i düşünerek söyledim.
Hayat arkadaşınız olsaydı daha mı dirayetli olabilirdiniz acaba?
Aşk şu an hiç düşünemediğim bir şey. Öyle olabileceğini düşünemiyorum bile. Karşıma çıkarsa bir şey diyemem ama şu an önceliklerim başka.
Nedir öncelikleriniz?
Mesleğimden çok uzak kaldım, önce yeniden bir kariyer planı yapacağım. Zayıflamam gerekiyor. Albümüm için şarkılar toplamalıyım. Yeniden şan derslerine başlayacağım. Anlayacağınız kendimi bakıma sokup, kışı bitirdikten sonra yeniden doğacağım. Hayallerim var, müzik sektöründe yeniden bir yer edinmem gerekiyor, ileride yurtdışı planlarım bile var.

"BU HAYATTA ARTIK BİR MİSYONUM VAR"
Uzun bir süre hastalıklarla boğuştunuz, şimdi tüm bunlardan uzakta olmak istiyor musunuz?
Hayır, tam tersi tam da bu hastalığın peşindeyim. KİTDER (Kemik İskelet Tümörleri
Derneği) kurduk. Tüm bu yaşadığım şeyleri başkalarının hayatta kalması için kullanacağım. Bu hastalık hakkında neredeyse bir doktor kadar bilgi sahibi oldum. Bu dernek hasta ve hasta yakınlarına destek olmak için kuruldu. Ne yapmaları gerektiği hakkında yönlendirici bir mekanizma olacak. Elimde olan tüm kaynakları ve medyayı bu derneğin bilinirliliği için kullanmak istiyorum.