ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, çalışma hayatı ve sosyal güvenlik sisteminde değişiklikleri öngören yeniden yapılandırma paketini açıkladı. Yapılan yeni düzenleme ile ilk defa istihdam edilen kadın ve gençler için işverenin ödeyeceği sosyal güvenlik primi 3 yıl süreyle yüzde 100 indirime tabi tutulacak. Daha önce 5 yıllık süreyi kapsayan ancak giderek azalan oranlarda indirim uygulanan bu teşvik sisteminin, süresi 3 yıla indirilse de, indirimler her yıl için yüzde 100’de sabitlendi. Bakan Dinçer, paketten yıllık 443 bin kişinin yararlanacağını ifade ederken bunlardan 200 bininin yeni istihdam edilecek kişilerden oluşacağını açıkladı. Dinçer paketin maliyetinin ise yıllık 1 milyar 163 milyon TL olacağını ifade etti.
Hükümetin daha önce aldığı kararla  işverenlerin sosyal güvenlik birimlerinde maliyeti azaltmak amacıyla 5 puanlık bir indirim sağladığını, bu düzenlemenin yaklaşık 4 yıldır uygulandığını hatırlatan Ömer Dinçer, ancak bu indirimle uygulanan istihdamı arttırmaya yönelik teşvikler arasında bazı sorunların ortaya çıktığını söyledi. Dinçer, bu sorunlar nedeniyle yaptıkları yeni düzenlemeleri şöyle anlattı:  “Gençlerin, kadınların ve özürlülerin teşviklerinde herhangi bir işveren 5 puanlık indirimden yararlanıyorsa, ikinci kez onlardan yararlanma imkanına sahip olamıyordu. Şimdi 5 puanlık indirimi bütün işverenlere uygulamış olmamız sebebiyle, bunu teşvik olarak algılamaktan vazgeçiyoruz. Bu açıdan bakıldığında biz gençlerimizin ve kadınlarımızın istihdamda teşvik edilmesini öne çıkarıyoruz. Böylece biz hem gençlerimizdeki işsizlik oranının azaltılması, kadınlarımızın istihdamının arttırılması için  bir işverenimiz 5 puandan yararlanmış olsa bile bir kadınımızı hangi yaşta olursa olsun işe alırsa veya 19-29 yaş arasındaki bir gencimizi ilk defa işe alırsa, teşvikten yararlanacağı bir düzenleme yapıyoruz.”
Teşvik 3 yılda yüzde 100
Teşvik sisteminin daha önceden 5 yıllık bir süreyi kapsadığını, ilk yıl yüzde 100 olmak üzere 5 yıllık süreyle giderek azalan oranlarda uygulandığını, bunda da çeşitli uygulama sorunlarının ortaya çıktığını dile getiren Dinçer, “Teşvik sistemini yüzde 100’e çıkardık. Herhangi bir kadınımız ya da gencimiz  ilk defa istihdam ediliyorlarsa, işverenin ödeyeceği sosyal güvenlik priminin  yüzde 100’ünü, ama sadece üç yıl süreyle indirime tabi tutacağız” dedi.

Özürlü personel diğer grup şirketinde çalıştırılabilir

ÖZÜRLÜ personel çalıştırma zorunluluğu konusunda esneklik getirdiklerini açıklayan Bakan Ömer Dinçer, lojistik firmalarda,  şoförlerin ağırlıklı olarak çalıştıkları bazı işletmelerde özürlü çalıştırma  imkanını bulunmadığını söyledi. Buna göre, herhangi bir şirketler grubunda belirli bir işletmede o işin özelliği sebebiyle özürlü çalıştırma imkanı bulunmuyorsa o işletmenin başka işletmesinde de kendi kontenjanını dolduracak şekilde özürlü  alıştırması halinde işveren özürlü çalıştırmış olarak kabul edilecek.

Bağ-Kur üyesine SSK’ya geçiş imkanı

ÖMER Dinçer,  “Herhangi bir vatandaşımız esnek bir şekilde Bağ-Kur’luluktan SSK’lılığa,  SSK’lılıktan Emekli Sandığına, Emekli Sandığı’ndan SSK’lılığa kolayca  geçebilecek. Bu açıdan Bağ-Kur’lular için  çok önemli bir kolaylığın geldiğini ifade etmemiz mümkün” diye konuştu.

İşsizlik sigortası artırılacak

5 işçi çalıştıran işletmelere kadar iş yerlerinde staj yapma imkanı getiriliyor.
İşsizlik sigortası ve kısa çalışma ödeneği artırılacak. İşsizlik sigortası fonundan isteğe bağlılara sigortalılara yararlanabilecek.
Bir önceki yılın işsizlik fonundaki kaynağın yüzde 30’unun istihdamın artırılması için kullanılma fırsatı oluşacak.

Yeşil kartlıya iş teklif edilecek

YEŞİL kart sahiplerinin iş bulması durumunda yeşil kartı askıya alınacak, iptal edilmeyecek. İşini kaybetmesi durumunda da otomatik yeşil kart sistemi işler hale gelecek. Ömer Dinçer, “İş-Kur olarak kendisine 3 kere iş teklif edeceğiz.  Çalışma hayatına atılırsa bu haklardan yararlanabilecek” dedi.