Ensest ilişkiye yol açabilecek etkenler bir araya geldiğinde "vicdani frenlerin" baskı altına alınamadığı baba kızına, annenin oğluna yönelebildiği belirtildi.

Ensest, toplumun gizli hastalıklarından biridir. İstatistiğini kimse tam olarak bilemese de amca, dayı, baba, abi gibi erkeklerin küçük kızlara gizli cinsel yaklaşımlarının oranı oldukça yüksek. Ensest olayı çocukların maruz kaldığı şiddet türlerinin en acısı. Uzmanlar " Her zaman akıl hastalığı bu tür ilişkiye iter" diye bir gerçek olmadığını vurguluyorlar.

Prof Dr. Atalay Yörükoğlu, "Enseste bir hastalık denmeyebilir ama toplumun benimsediği değerlere göre bir sapmadır." diyordu. Kişilerin bu ilişkiye yönelmelerinde, hastalık olarak nitelenebilecek tek etkene bağlılık söz konusu değildir. Prof. Yörükoğlu, Amerika'da tedavisinde bulunduğu 13-14 yaşlarındaki bir kız çocuğunun babasıyla ilişkisi örneğinde, akıl hastalığıyla birlikte, annenin kadınlık görevini yapamamasının rolünden söz ediyordu. Anne, akıl hastası babaya karşı kendi rollerini 7 yaşından itibaren kızına yüklemişti. Babasının her şeyiyle kız ilgilenmek durumundaydı. Oğlunu koynuna alan bir anne örneğinde ise, annenin alkolik olduğu belirlenmişti. Prof. Yörükloğlu, "Böyle bir ilişkiye yol açabilecek etkenler bir araya geldiğinde vicdani frenler baskı altına alınamıyor, baba kızına, anne oğluna yönelebiliyor' diyordu.