KÖPRÜNÜN İKİ UCUNDA 900 LİRA FARK OLUŞTU

Şap hastalığı nedeniyle Anadolu'dan Trakya'ya hayvan geçişinin yasaklanması kurbanlık fiyatlarına yansıdı. İstanbul'un Anadolu yakası ile Avrupa yakası arasında büyükbaş hayvanda 900 lirayı aşan fiyat farkı oluştu. Dün itibariyle Anadolu'da büyükbaş kurbanlığın ortalama kilogram fiyatı 10.8 lira iken; Trakya'da 8.5 lira oldu. Bu ortalama 400 kiloluk bir büyükbaşın Boğaz Köprüsünün Avrupa ayağında  3 bin 400 liraya; Anadolu ayağında  ise 4 bin 300 liraya satıldığı anlamına geliyor.

 
Trakya'da oluşan düşük fiyatın sırrı ise 12 bin büyükbaş, 191 bin de küçük baş kurbanlık ithalatında saklı. 8 bin büyükbaş ile 210 bin küçük baş da bugün yarın ülkeye giriş yapacak. Böylece sadece kurban dolayısıyla Trakya'ya 20 bin büyükbaş, 400 bin de küçükbaş hayvan ithal edilmiş olacak.

 

KURBAN ALMAK İÇİN BEKLEYİN

Tarım Bakanı Eker, vatandaşı kurbanını erken almaması konusunda uyardı.  Eker, "Sebze meyve pazarında rasyonel düşünen öğleden sonra ya da akşam pazara gider ki fiyatlar inmiş olsun. Kurban pazarı da böyle. Dinen bayramın üçüncü günü akşamına kadar kurban kesmek mümkün. Dolayısıyla erken almak yerine fiyatın uygun olduğu tarih ve saatte kurban almak bence rasyonel bir davranış" dedi. Eker, her zaman olduğu gibi kendisinin bayramı Diyarbakır'da geçireceğini ve kurbanını da bayramın birinci günü alacağını söyledi.

 

Atatürk Orman Çİftliği Müzesinde dün akşam basınla sohbet toplantısı düzenleyen Eker, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Et ithalatının başlamasının ardından et fiyatlarında düşüş olduğunu belirten EKer, ancak fiyatların tam olarak istediği seviyeye gelmediğini ifade etti. Her gün 15 et perakendecisi ile en çok kesim yapılan 13 ilden toptan et fiyatlarını aldığını belirten Eker, perakende fiyatlar arasındaki büyük farka dikkat çekti.

 

Kasaplık canlı hayvan ithalatı kararı aldıkları 26 Nisan'da 13 ilde satılan kargas etin toptan fiyatının 16.1 lira olduğunu anımsatan Eker,  dün itibariyle aynı illerin ortalama fiyatının 15.74 lira olduğunu açıkladı. Eker, ithalat kararının ardından kıyma fiyatlarının yüzde 12.3, kuşbaşında yüzde 13.2, biftekte ise yüzde 7.6'lık düşüşler yaşandığını söyledi.

 

8 bin sığır, 200 bin koyun yolda

 

Bakan Eker, Trakya bölgesi için alınan ithal kurbanlık kararı çerçevesinde 10 Kasım itibariyle 12 bin büyükbaş, 191 bin de koyunun ithal edildiğini açıkladı. Eker, bayrama kadar kurbanlık sığır ithalatının 20 bini, koyunun ise 400 bini bulacağını ifade etti. Anadolu için de kurbanlık sıkıntısı olmadığını belirten Eker, vatandaşın endişe etmemesini, yeterli kurbanlık bulunduğunu belirtti. Kurban alımı için acele edilmemesi uyarısını tekrarladı.

 

FİYATLARI BAKAN AÇIKLADI

 

Tarım ve Köyigşleri Bakanı Eker, 10 Kasım itibariyle 16 ilde ortalama büyükbaş kurbanlık kilogram fiyatının 10.8 lira olduğu açıkladı. Eker, Trakya'da ise hem ET Balık Kurumu'nun hem de özel sektörün kurbanlık satış fiyatının 8.5 lira olduğunu bildirdi.

 

Böylece Trakya bölgesi için ithal edilen kurbanlık fiyatı ile Anadolu'daki kurbanlık fiyatları arasında kilo başına 2.3 liralık fark oluştu. Bu da ortalama 400 liralık büyükbaş hayvanda vatandaşın Anadolu'da 920 lira fazla ödemesi anlamına geliyor. 500 kiloluk bir hayvanda ise fark bin 100 lirayı aşıyor.

 

İstanbul'da Avrupa ve Anadolu yakaları arasındaki bu fiyat farkının, vatandaşın kurban almak için Avrupa yakasına gitmesine neden olabileceği belirtiliyor.

 

Trakya'da oluşan düşük fiyatın sırrı ise 12 bin büyükbaş, 191 bin de küçük baş kurbanlık ithalinden kaynaklanıyor.  Tarım Bakanı Mehdi Eker, vatandaşı kurban alımı konusunda acele etmemesi uyarısında bulundu.