AK Parti hükümeti, Kürt ve Alevi açılımına beklediği desteği vermeyen Prof. Ali Bardakoğlu’nu, yaklaşık sekiz yıl sürdürdüğü Diyanet İşleri Başkanlığı görevinden aldı. Hükümetin gerekçesinin “Sekiz yıl bir görevde kalmak için yeteri kadar uzun bir süre. Değişiklik şart” şeklinde olduğu belirtildi.

Toplumun hemen hemen tüm kesimlerinin saygınlığını kazanan Bardakoğlu’nun yerine, görev süresi boyunca yardımcılığını yapan Ankara İlahiyat Fakültesi kökenli Mehmet Görmez getirildi. Görmez’le ilgili kararname de bugün Resmi Gazete’de yayınlanacak. Görevden alınmasıyla ilgili konuşan Bardakoğlu, “Yarın (bugün) yapacağım basın toplantısında tüm sorulara açıklık getireceğim. Bunun dışında bir açıklama yapmak istemiyorum” demekle yetindi.

Sezer’in istediği isimdi

Bardakoğlu, 28 Mayıs 2003’te dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından başkanlık görevine atanmıştı. Sezer, hükümet tarafından kendisine gönderilen Prof. İbrahim Kafi Dönmez’in kararnamesini onaylamamış; hükümet Sezer’in vetosu üzerine Bardakoğlu’nun ismini Köşk’e göndermek zorunda kalmıştı. Bardakoğlu Ak Parti hükümetiyle her zaman ‘mesafeli’ bir ilişki izledi. Hükümetin özellikle Kürt açılımı sürecinde istediği “Kürtçe vaaz ve hutbeye resmen izin verilmesi” yönündeki taleplerine, “Zihinlerdeki parçalanmayı daha da arttırır. Vaaz ve hutbenin Kürtçe okunması, sorunun çözümünde başvurulacak belki de en son yollardan biridir” gerekçesiyle geçit vermemişti.

Alevi açılımında ters düştü

Hükümetle arasındaki bir başka gerilim konusu ise Alevi açılımı sürecinde oldu; hükümetin açılım sürecinde izlediği yolu eleştirdi. Sık sık “Atatürk’e ve Diyanet’in bir cumhuriyet kurumu olduğu değerlendirmesine” atıf yapan Bardakoğlu,  özellikle kadın hakları konusunda geleneksel İslam anlayışının aksine çağdaş adımlar attı. Bardakoğlu, zaman zaman CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’la da bir araya geldi. Sezer’in atadığı bürokratlar arasında ‘En iyisi’ olarak değerlendirilen Bardakoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdroğlu’nu da geçtiğimiz günlerde Diyanet’te ağırlamıştı.

Bardakoğlu, Katolik Dünyasının Ruhani Lideri Papa XVI. Benedikt’in Türkiye ziyareti sırasında gösterdiği tavırla da saygınlık kazandı. Papa’nın Vatikan Büyükelçiliği’nde görüşme önerisini, “Sizinle ancak Diyanet’e gelirseniz görüşürüm” sözleriyle geri çevirmiş; Papa, Bardakoğlu’nun önerisini kabul ederek; Diyanet’e gelmişti.