Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, askeri yargının kalkacağını Genelkurmay Başkanlığı'nı ise Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmak istediklerini söyledi. Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşbaşkanı olmayacağını söyleyen Bozdağ, komutanların istifasından ise halkın memnun olduğunu söyledi.

    Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Gazeteci Ömer Şahin’in Kanal A daki “Görüş Farkı” programına katılarak gündeme dair açıklamalarda bulundu.

"GENELKURMAY'I MSB'YE BAĞLAMAK İSTİYORUZ"

Hükümet’in, bundan sonra atacağı adımların sinyalini veren Bozdağ, Genelkurmay’ı Milli Savunma Bakanlığı’na bağlamak istediklerini söyledi. “Genelkurmay, ne Başbakan’a ne de ‘Başkomutanı’ olan Cumhurbaşkanı’na bağlı değil. Sadece Başbakan’a karşı sorumlu. Bağlılığın olmadığı yerde sorumluluk ne kadar olur?” diyen Bozdağ, şöyle devam etti: ”Bu, demokrasi açısından bir ayıptır. Bu ayıbın uzlaşma zemininde düzeltilmesi,demokratik devletlerde olması gereken yer neyse onu temin etmek hepimizin görevidir.”

    Bu konunun Anayasa değişikliği görüşmelerinde gündeme geleceğini söyleyen Bekir Bozdağ, uzlaşma sağlanması durumunda gerekli adımların atılacağını da ekledi. Başbakan Yardımcısı Bozdağ, askeri yargının varlığını da tartışmaya açtı. Askeri yargı-sivil yargı ayrımının demokratik olmadığını savunan Bozdağ, ”Devlet bir tane ise yargı da bir tanedir. İki tane yargı olmaz. Yargının tekliği, devletin de tekliğini gösterir.”görüşünü savundu. Toplum kesimlerinde bu konuda uzlaşma olduğunu öne süren Bozdağ, siyasetçilerin de 12 Haziran'da çıkan tabloyu dikkate alarak, bu konuda çalışma yapması gerektiğini söyledi. Bozdağ, Meclis’te uzlaşma sağlanması durumunda askeri yargının kaldırılması ve yargı birliğinin sağlanmasından yana olduklarını da kaydetti.

"GENÇ SUBAYLAR RAHATSIZ DEĞİL, MİLLET İSTİFALARDAN MEMMUN"

Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının istifalarını da değerlendiren Bekir Bozdağ, kamuoyunda sadece yüzde 10’luk kesimin bu duruma tepki gösterdiğine işaret etti. Bozdağ, “Bu tavrı millet doğru karşılamadı. Komutanların emeklilik talebi sonrası kamuoyunda memmuniyet çıktı.” dedi. Geçmiş yıllarda “genç subaylar rahatsız” manşetleri atıldığına dikkat çeken Bozdağ, bugün itibarıyle Silahlı Kuvvetler'de bir sorun olmadığını söylerken, ”TSK’da huzursuzluk olduğunu düşünmüyorum. Olsaydı kamuoyuna yansır, yansıtılır, emareleri ortaya çıkardı.” diye konuştu.

"YAŞ’TA BAŞBAKAN’IN EŞBAŞKANI OLAMAZ"

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, YAŞ toplantısında Başbakan Erdoğan’ın masanın başında tek başına oturmasının geçici değil, kalıcı bir görüntü olacağını söyledi. Başbakan ile Genelkurmay Başkanı’nın yan yana oturmasının kanun ve teamül değil, fiili durum olduğunu öne süren Bozdağ,”O görüntü doğru değildi. Başbakan’ın ortağı,eşbaşkanı yoktur. Çünkü YAŞ’ın başkanı Başbakandır.” dedi. Bozdağ, 30 Ağustos törenlerinde TBMM Başkanı ve Başbakanların ev sahibi olan Genelkurmay Başkanları’nı beklemesi ve sıraya girmesi uygulamasının da kalktığını söyledi. Bu konuda daha önceden yapılan bir düzenleme olduğunu söyleyen Bozdağ, ilk uygulamanın önümüzdeki 30 Ağustos’ta olacağını kaydetti.

"GENERAL SAYISI FAZLA"

Bozdağ, tutuklu subayların Türk Silahlı Kuvvetleri’nin terörle mücadelesinde bir zaafiyete yol açmayacağını savundu. Başka ülkelerle karşılaştırıldığında TSK’da general, subay fazlalığı olduğunu söyleyen Bozdağ, ”Terörle mücadele dahil pek çok alanda sevk ve idareyi yapacak olgunlukta subay, general, astsubayımız vardır. Görevlerinin de başındadırlar. Boşluk da yoktur.” dedi.
    Bozdağ, cezaevinde tutuklu olan subaylardan hiç birisinin görevleriyle ilgili suç iddialarından dolayı içerde olmadıklarına da dikkat çekti. Herkesin yargı sürecine saygılı olmasını da isteyen Bozdağ, ”Bir kişinin yanlışı o kurumu lekelemez. Gerçeklerin ortaya çıkması TSK’yı da zayıflatmaz, aksine güçlendirir. Bakışları olumlu değiştirir.” şeklinde konuştu.

"27 NİSAN MUHTIRASI, YIRTIP ÇÖPE ATTIĞIMIZ KAĞIT PARÇASIDIR"

27 Nisan e-muhtırasının Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinden halen kaldırılmamış olmasını da değerlendiren Başbakan Yardımcısı Bozdağ, şunları söyledi: ”27 Nisan e-muhtırası hükümet tarafından yırtılmış, layık olduğu yere, çöpe atılmış bir belgedir. Kıymet-i harbiyesi de yoktur. Orada durmasının, kaldırılmasının bir anlamı yoktur. O bir utanç belgesi olarak nerede durursa dursun, herkes nezdinde çöpteki bir kağıt parçasıdır.”