Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilen operasyonla, Hakkâri’de 15 yıl önce teröristlerce girdiği çatışmada yaralanan Gazi Mustafa Kemal Boyraz'ın leğen kemiğinden alınan parça, çenesine nakledildi.

    Gazi Mustafa Kemal Boyraz, 1996 yılında Hakkari'nin Çukurca ilçesinde teröristlerce girilen çatışmada, yüz, kol ve ayağından yaralandı. Daha önce başka merkezlerde çenesine plak takılan gaziye, sol ayağının kaval kemiği alınarak çene yapıldı ancak başarısız olundu. Çiğneyemez ve beslenemez hale gelen gazi, çenesindeki plağın kırılması sonrasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne başvurdu.

    Operasyonla ilgili bilgi veren GAÜN Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Mutaf, normalde bu ameliyatta en iyi yöntemin kaval kemiği olduğunu, ancak hastanın bir ayağının kaval kemiği kullanıldığı için diğer kemiği de almayı tercih etmediklerini belirterek, böyle bir durumda hastanın yürümede problem yaşayabileceğini dile getirdi.

    Daha nadir uygulanan bir yöntem olan leğen kemiğinin bir bölümünü mikrocerrahi ile alarak çenenin yarısını oluşturmak üzere yüze taşıdıklarını anlatan Mutaf, “Hastamızın şu anda ameliyattan sonraki sürecinde hiçbir sorun yok ve yarım olan çene kemiği tamamlandı. Kendisi da zaten şu anda konuşur durumda, ağzını açabilir durumda. Operasyon yaklaşık 8 saat sürdü. Çenesindeki sorun hastanın normal yaşamasını engelleyen ciddi, hem görsel hem de işlevsel bir problem. Bugün mikrocerrahinin kullanılmasıyla, serbest doku nakilleriyle yapılan çene kemiği üzerine implantla diş konulması yoluyla, hastaya tamamen normal bir dış görüntü hem de çiğneme ve konuşma fonksiyonları kazandırılabiliyor. 'Dünyada mümkünse Gaziantep'te mümkündür' tezahürü ile bu tür ameliyatları hayata geçirebiliyoruz. Bu hastalarımız artık çaresiz değil.'' dedi.

Gazi Mustafa Kemal Boyraz da 1996 yılında Hakkari'nin Çukurca ilçesinde teröristlerle çıkan çatışmada vurulduğunu ve yüzüne kurşun isabet ettiğini vurgulayarak, 1996'dan 2000 yılına kadar başka bir merkezde tedavi gördüğünü, ancak bir türlü çene kemiğinin tutmadığını aktardı. Boyraz, ''Şu anda rahatım. Bitkisel hayata girmiştim. Kendimden ümidi kesmiştim. Ameliyat sayesinde sağlığıma kavuştum. Allah doktorlarımızdan razı olsun.” ifadelerini kullandı.