Mısır devlet televizyonundan canlı yayınlanan davanın ilk duruşması Mısır'ın başkenti Kahire'deki Polis Akademisi'nde başladı.

Devrimin ardından Şarm el Şeyh'e kaçan 83 yaşındaki Mübarek, helikopterle Kahire indirildikten sonra ambulansla mahkeme salonuna getirildi.

Yaklaşık 30 yıl boyunca ülkesini demir yumrukla yöneten Mübarek, mahkemede demir parmaklıklardan oluşan bir kafesin ardından ifade verecek.

Mübarek'le birlikte yargılanan iki oğlu Alaa ve Cemal de duruşma salonundaki kafesdeki yerlerine oturtuldu. Duruşmaya sedyede getirilen Mübarek ve beraberindekilere beyaz renkli sanık elbisesi giydirildiği görüldü.

SALONUN DIŞINDA ÇATIŞMA ÇIKTI

Duruşmanın yapıldığı binanın dışında toplanan muhalifler Mübarek aleyhine sloganlar atıp, devrik liderin idamını isteyen dövizler taşırken, Mübarek yanlıları da eski cumhurbaşkanına destek veriyorlar. Mübarek yanlılarıyla karşıtlarının birbirine taş attığı görülürken, güvenlik güçleri iki grubu ayırmaya çalışıyor.


DEMİR YUMRUKTAN DEMİR KAFESE

Yaklaşık 30 yıl boyunca ülkesini demir yumrukla yöneten Mübarek, mahkemede demir parmaklıklardan oluşan bir kafesin ardından ifade verecek.

Duruşmaya, 18 gün süren ve Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan isyanda yakınları ölenlerin de aralarında bulunduğu 600 kişi katılıyor.

Mübarek'le birlikte iki oğlu, eski içişleri bakanı ve 6 üst düzey polis yetkilisi, Mısır'da 18 gün süren ayaklanma sırasında protestoculara karşı öldürücü derecede güç kullanılması talimatı vermekten suçlu bulunurlarsa, idam cezası alabilirler

Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan gösterilerde 850 kadar protestocu ölmüştü.

ŞAHSEN YARGILANAN İLK LİDER

Mübarek, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'yu etkisi altına alan Arap Baharı'nda hakim karşısına çıkan ilk lider. İsyan rüzgarında devrilen ilk lider olan Tunus eski Devlet Başkanı Zeynel Abidin bin Ali gıyabında yargılanmıştı.