Ramazan ayının ilk teravih namazı dün akşam kılındı. Bu gece sahura kalkılacak ve ilk iftarla oruç açılacak.

Bu Ramazan'da ilk iftar Ankara'da saat 20.01'de, İstanbul'da saat 20.18'de, İzmir'de saat 20.20'de, Çanakkale'de 20.27'de, Hakkâri'de ise saat 19.12'de açılacak.

Ağustos ayına denk gelen ramazanda, oruçlu geçen süre 16 saate yaklaşacak. Ramazan ayında ilk gün oruçlu geçen süre Ankara'da 15 saat 50 dakika, İstanbul'da 15 saat 57 dakika, İzmir'de 15 saat 40 dakika, Hakkari'de 15 saat 36 dakika, Çanakkale'de ise 15 saat 52 dakika olacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan ayı münasebetiyle bir dizi hazırlık yaptı. Diyanet, il ve ilçelerde programlar hazırlarken, tatil bölgelerinde ise çadır mescitler açarak ihtiyaçları karşılamayı amaçlıyor.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Ramazan hizmetleri konusunda il ve ilçe müftülüklerine genelge gönderdi. Buna göre, Ramazan boyunca sabah ezanları Diyanet Takvimi'nde gösterilen imsak vakitlerinde ve her camide aynı anda okutulacak.


Hoşgeldin ey orucum! Gülçin Mete'nin yazısı için tıklayın!


Oruç nefse en iyi ilaç!          Ayşe Tezcan'ın yazısı için tıklayın!


Müftülükler, Ramazan ayına özel vaaz ve irşat programı hazırlayacak. Programlar, Ramazan'dan 10 gün önce Diyanet İşleri Başkanlığına gönderilecek ve başkanlık internet sitesinde yayımlanacak.

Merkezi konumdaki bazı camiler, merkezi vaaz sisteminden ayrılacak. İlahiyat fakülteleri öğretim üyeleri, eğitim merkezleri öğretmenleri, imam-hatip liseleri meslek dersleri öğretmenleri ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretmenleri, emekli müftü, vaiz ve liyakat sahibi imam hatiplerin bu camilerde vaaz vermeleri sağlanacak. Vaazların zamanında başlaması ve ezan vaktinde bitirilmesi konusunda gerekli dikkat gösterilecek.

Turizm bölgelerinde sahil sitelerinin bulunduğu mahallelerde, yayla geleneğinin devam ettiği ve göçmen tarım işçilerinin bulunduğu yörelerde bu vatandaşların ramazan ayında ibadetlerini rahat bir şekilde yerine getirebilmeleri için imkanlar ölçüsünde namaz kılınabilecek, çocuklara yönelik yaz kur'an kursları düzenlenebilecek çadır (mobil) mescitler kurulacak.

Mahalli imkanlar dahilinde oluşturulacak çadır mescitler için mülki amirlerden onay alınacak. Çadır mescitlerde mevcut görevliler arasından mülki amirin onayıyla geçici görevlendirme yapılacak.

DİYANET MAİLLE SORU YANITLAYACAK

Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanları, Ramazan ayı boyunca 295 76 59 - 295 76 60 nolu telefonlarla kendilerine ulaştırılan soruları, tatil günleri de dahil olmak üzere 09.00-23.00 saatleri arasında cevaplayacaklar.

Oruç ve zekatla ilgili sıkça sorulan sorular ve cevapları içeren bilgiler Diyanet İşleri Başkanlığı'nın web sayfasının ''duyurular'' bölümünde yayınlanıyor. Ayrıca vatandaşlar internet aracılığıyla http://sorusor.diyanet.gov.tr adresine e-mail ile gönderdikleri dini sorulara da yanıt verilecek.