Moskova'da "Lastoçka" adlı gezi teknesinin nehirde bir yük teknesiyle (mavna) ile çarpışması sonucunda dokuz kişi hayatını kaybederken kurtarılan ve "Türk vatandaşı" diye tanıtılan Kemal Tarba, kendisinin Rusya vatandaşı olduğunu söyledi. Kemal Tarba, "Her yerde beni Türk diye yazmışlar. Ben Rusya vatandaşıyım" dedi. Rus haber ajansları olayda iki Türk vatandaşın kurtarıldığını yazmıştı. Fakat ilerleyen saatlerde Rusya Soruşturma Komisyonu Sözcüsü Vladimir Markin sadece bir Türk vatandaşın kurtarılan isimler arasında olduğunu açıkladı.

Rus Moskovski Komsomolets gazetesine konuşan Tarba faciayı anlattı. Gazete Tarba'yı Satellite Voices yayınevinin Moskova Bürosu Genel Yayın Yönetmeni olarak tanıttı. Şans eseri sağ kaldığını belirten talihli, "Biz doğum gününü kutluyorduk. Tekne'yi Nevzat (Kurtarılan Türk vatandaşı Nevzat Vize) tercih etmişti ve kendisi kaptanla anlaştı. Kaptan alkollü değildi. Bir yolcu da işi olduğu için erken ayrıldı tekneden" dedi.

Tarba kaza anını da şöyle anlattı: "Tekne mavnaya çarptı, ya da tam tersi. Teknemiz anında devrildi. Tekne üzerime düştü, onun üzerinde ise mavna bulunuyordu. Bunların altından yüzerek çıkmak gerekiyordu. Ölümle kavga durumunda organizma bir şekilde tüm güçleri topladım. Yukarıya doğru yolu delerek çıktım ve dolayısıyla kafamda bile yara yok. Sonra yüzerek mavnaya ulaştım. Cep telefonum suda battı, arkadaşlarıma ulaşabilmekte zorlandım... Nevzat da sağ. Kendisi mimar. Şuanda bunalım içinde ve kimseyle konuşmak istemiyor. Yolcuların hepsini tanımıyordum. Onları Nevzat davet etmişti, yakın arkadaşları idi" diye konuştu.

Kendisinin Türk olmadığını da belirten Tarba, "Bu arada her yerde benim Türk olduğumu yazmışlar. Ama bu öyle değil. Ben Rusya vatandaşıyım ve Rus dili anadilim" dedi.

Söz konusu kaza 31 Temmuz'a geçen gece saat 01.00 (Moskova saatiyle) Moskova nehrinin Vorobyovo Gor güzergahında meydana gelmişti. Gezi teknesinde toplam 16 yolcu bulunduğu, dokuzunun öldüğü ve yedi yolcunun kurtarıldığı belirtilmişti.