Avustralya ve ABD, Dünya’yı çevreleyen uzay çöplüğünü temizlemek için harekete geçti. Atmosfer dışındaki uydu çöplüğü, yeni iletişim uyduları ve uzay turizmi için en büyük tehdit.

Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD’nin ANZUS askeri ittifakının son görüşmesinde, Dünya’nın yörüngesinde bulunan yarım milyondan fazla parçanın oluşturduğu uydu çöplüğünün temizlenmesi kararı alındı.

 

Ağırlığını kullanım dışı kalan uyduların oluşturduğu uzay çöplüğü, yeni iletişim uyduları ve uzay turizmi için büyük bir tehdit oluşturuyor. Avustralya’nın Melbourne kentinde bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Avustralyalı meslektaşı Kevin Rudd ile ABD Savunma Bakanı Robert Gates ve Avustralyalı meslektaşı Stephen Smith, uzay çöplüğü konusunda beraber hareket etmeye karar verdi.

 

Ocak ayından itibaren, iki ülke uzaydaki çöplerin arasında tehdit oluşturabilecek boyutta olanlarını tespit etmek için gözetleme sistemleri üzerinde çalışmaya başlayacak. Tahminlere göre, Dünya’nın yörüngesinde boyutu bir santimetre veya daha fazla olan 500 bin parça atık bulunuyor.

 

UYDULAR ÇARPIŞIYOR

Görüşmenin ardından bir yetkili, son 50 yıldan beri yürütülen uzay programlarının geride çok fazla çöp bıraktığını ve bu çöplerin giderek tehdit edici boyuta ulaştığını belirtti. En son olarak, ABD’nin Iridium iletişim uydusu, geçtiğimiz yıl Rusya’nın kullanım dışı kalan bir uydusuyla çarpışarak parçalanmıştı.

 

Uzay enkazına neden olan diğer etkenlerden biri, 2007’de Çin’in düzenlediği ve uyduları yok etmeyi amaçlayan ASAT testi. Çin’in ASAT faaliyetleri, bugüne kadar uzaya 6 bin parça enkazın yayılmasına neden oldu.

 

Yetkililer, Uluslararası Uzay İstasyonu, uzay araçları ve uyduların neden olduğu atıklardan şu an sadece 16 bin parçanın takip edildiğini belirtti. Avustralya, uzay çöplerinin takip edileceği tesisini Batı Avustralya eyaletine kuracak.