Krizin ardından canlanan ekonomi, lüks konutlara da ilgiyi artırdı. Türkiye'de ilk kez konut, alışveriş merkezi, otel, kültür merkezi ve ofisin bir arada toplandığı Zorlu Center'daki en küçüğü 1 milyon 100 bin dolar olan 584 daireye 3 bin kişi başvurdu. Merkezin tasarımı, İspanya'da düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali'nde büyük ilgi görürken, organizasyonda Türkiye 14 proje ile yer aldı.
İstanbul'un en değerli arsasına inşa edilen ve sadece 1+1 daireleri 1 milyon 100 bin dolar olan Zorlu Center'daki 584 daireye iki hafta içinde 3 bin kişi başvuruda bulundu. Başvuruları hâlâ almaya devam ettiklerini belirten yetkililer, günde 50'ye yakın müşteriyle görüşme yaptıklarını açıkladı.
Türkiye'de ilk kez konut, alışveriş merkezi, otel, kültür merkezi ve ofis olmak üzere 5 fonksiyonlu bir kompleks olarak inşa edilen ve tasarımı ile Dünya Mimarlık Festivali'nde finale kalan Zorlu Center'a jürilerin ilgisi de büyük. Zorlu Gayrimenkul Başkanı Mesut Pektaş, yapıyı daha çok kamusal alan şeklinde tasarladıklarını ve ulaşım sorununu 30 milyon dolarlık ek yatırımla çözecekleri için ilgi odağı olan projenin iki yıl içinde tamamlanacağını belirtiyor. Kaba inşaatın yanında ince inşa çalışmaları da başlamak üzere olan komplekste çalışan sayısı kısa süre sonra üç katına çıkarak 4 bin 500'e ulaşacak.
Zorlu Center'daki 584 daire için 3 bine yakın talep topladıklarını açıklayan şirketin Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ever de günde bir satış sorumlusunun 5-6 talep aldığını, bu departmanda toplam 8 kişinin çalıştığını ifade ediyor. Metrekare fiyatları 9 bin 500 ile 18 bin dolar arasında değişen rezidanslar, 118 metrekare ile 738 metrekare arasında çeşitlilik gösteriyor. Bin 350 metrekare büyüklüğündeki Penthouseların fiyatı ise 24 milyon doları buluyor.
Metrekare fiyatı 25 bin dolar olan bu alanlara da yerli ve yabancılardan talep geliyor. Merkezde yaklaşık 200 de dükkân bulunuyor. Zorlu Holding ve Zorlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, bunların hepsinin sadece kiralanabileceğini ifade ediyor. İçinde biri 2 bin 300, biri 700 kişilik iki ayrı tiyatro salonu bulunacak merkez tamamlandığında 2,5 milyar dolar harcanmış olacak.
Zorlu Gayrimenkul'ün ödüllü projesi Zorlu Levent hakkında da bilgi veren Zorlu Gayrimenkul Grup Başkanı Mesut Pektaş, burada fiyatların üst sınırları zorlayacağını düşünüyor. Pektaş, hiçbir ofisin satılmayacağını, sadece kiralanabileceğini kaydediyor. Projenin mimarlarından Mehmet Ever, komplekste tek ve çift katlara ayrı asansörlerle hizmet vererek hem yüzde 40 daha az asansör, hem yüzde 40 daha kısa sürede ulaşım tasarrufu sağlayacaklarını belirtiyor.
Komplekste bir katın tamamını kiralamak isteyenlerin olduğunu ifade eden Evin, bunların bir kısmının Türkiye'ye ilk kez girecek ciddi Avrupalı şirketlerden oluştuğunu, bazılarının ise büyümek isteyen yerli firmalar olduğunu söylüyor. 2013'te tamamlanacak Zorlu Levent'te metrekare fiyatı 55 dolar olacak.
Şirketin bir diğer projesi ise Zorlu Konak. İzmir'deki bu projeye arazi hariç 120 milyon dolar yatıracaklarını söyleyen Emre Zorlu, "Zorlu Konak'ta da proje çalışmaları devam ediyor. Orası ticari fonksiyonlarla desteklenmiş bir konut projesi olacak." bilgisini veriyor.
'Müteahhitler aynı paraya daha değerli binalar inşa edilebileceğini keşfetti'
Dünya 3.lüğüne yükselen Türk müteahhitlerine paralel olarak mimarlar da dünya çapında başarılara imza atıyor. Dünyaca ünlü İspanyol mimar Antoni Gaudi'nin şehrinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Mimarlık Festivali'nde (World Architecture Festival) Türkiye'den 9 mimarın toplam 14 projesi finale kaldı.
Bunlardan Enginoğlu&Çalışlar Mimarlık, İstanbul Kasımpaşa'daki eski Tekel binasına uyguladığı restorasyon ve canlandırma projesi (DDB Office) ile 'Yeni ve Yaşlı' kategorisinde finale kalmayı başardı. Festivalde üç farklı proje ile yarışan ve festivalde jüri olan mimar Murat Tabanlıoğlu, İngiltere, ABD ve Avustralya'nın ardından dördüncü en çok katılımcı ülke olan Türkiye'nin durumunu, "Türk müteahhitler aynı paraya daha değerli yapılar yapılabileceğini keşfetti." sözleriyle özetliyor.
DDB Office ile birinciliği göğüsleyen Emre Arolat Mimarlık'tan Kerem Piker ise, "Zaten Türkiye içinde inşaatta yaşanan rekabet ancak katma değerlerle farklılaştırılabilirdi." diyor. Festivale iki proje ile katılıp finale kalan Zorlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, Türk mimarlık sektöründeki gelişimi büyüyen inşaatın doğal getirisi olarak değerlendiriyor. Zorlu Gayrimenkul Grup Başkanı Mesut Pektaş ise, Türk inşaatçıların topyekûn Arap dünyasında iyi paralar kazanıp edindikleri tecrübeleri Türkiye'ye aktarmaya başlamalarıyla birlikte beklenen güzelliklerin vuku bulduğunu vurguluyor.
RAKAMLARLA ZORLU CENTER
Arazi alanı: 102.000 m²
Toplam inşaat alanı: 615.885 m²
Yeşil alan: 120.000 m²
Sağladığı istihdam; 4000 kişi
Mağaza sayısı; 200 (yaklaşık)
Restoran sayısı: 15 (yaklaşık)