Şen, Diyanet İşleri Başkanlığının Mekke'deki basın merkezine gelerek, gazetecileri ziyaret etti. Gazetecilerle sohbet eden Başkonsolos Şen, hac organizasyonunun çok iyi bir şekilde yapıldığını, hacı adaylarının rahat bir şekilde ibadetlerini yapmaları için gerekli tüm tedbirlerin alındığını, şu ana kadar herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığını anlattı.

Cidde'ye giriş sırasında TRT ile Berat TV'nin kameralarına el konulması üzerine gerekli girişimin yapıldığını bildiren Şen, kameraların iade edilmesi için gerekli yazışmaların yapıldığını, kısa sürede sorunun giderileceğini söyledi.

KAÇAK HACI ADAYLARI

Hac ibadeti veya işçi olarak çalışmak için dünyanın birçok ülkesinden kaçak olarak Suudi Arabistan'a girişlerin olduğuna dikkati çeken Şen, Türkiye'den gelen kaçakların ramazanda Suudi Arabistan'a giriş yaptıktan sonra Kurban Bayramı'na kadar kaçak kaldığını, haccı tamamladıktan sonra karayoluyla Türkiye'ye döndüğünü bildirdi.

Şen, ''Türkiye'den sadece hac görevini yerine getirmek için kaçak kalındığını'', bunların sayısının diğer ülkelere oranla çok az olduğunu kaydetti.

Ramazan ayından sonra kaçak olarak ülkede kalanların yakalanmamak için sığındıkları yerden dışarıya çıkamadığını, böylece yarı hapis hayat sürdüğünü anlatan Şen, ''Ramazan ayında gelip, hac dönemine kadar yurda dönmeyen kaçak hacı adayları, zor şartlarda yaşıyor. Yakalanan kaçaklara ve bunların ülkeye girişine neden olan şirketlere sert müeyyide uygulanıyor. Önceki yıla kadar, yakalanan kaçaklar hapse atılıyordu, bu yıl itibarıyla sınır dışı ediliyor. Suudi Arabistan'da kalan kaçak Türkler, genellikle hac özlemi için bu sıkıntılara katlanıyor'' diye konuştu.