Muğla Belediyesi, mimarlar Ebru Soydaş Çakır ve Emre Batuhan Çakır’ın gönüllü olarak hazırladığı "Asar Dağı, Mobolla Ören Yeri Yol Düzenleme" projesini hayata geçiriyor. Proje, Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler ve belediyenin sanat tarihi uzmanı Esin Gençtürk Gümüş’ün danışmanlıklarında yürütülecek. Hisar Sokak'taki su deposunun bulunduğu yerden başlayan ve tepedeki Ortaçağ kalesine kadar devam eden 1 kilometrelik patika yolda, ahşap transferlerle basamaklar yapılacak. Taş istinat duvarlarıyla ile yolun güvenliği sağlanarak, patika boyunca yönlendirme ve bilgilendirme tabelaları yerleştirilecek. Ayrıca projede belirlenen iki noktada, arazinin şekline uygun olarak seyir tepeleri oluşturulup ahşap banklar koyulacak.

Prof. Dr. Diler, yaptığı açıklamada, "MÖ 6. yüzyıla uzanan tarihsel süreciyle Mobolla, ülkemizin en önemli antik ören yerlerinden biridir. Buranın önemi yalnızca tarihsel kökeninden değil, aynı zamanda halen yaşayan bir yerleşim olmasından kaynaklanmaktadır. Uzun yıllardır burada yüzey araştırmaları yapmaktayız. Bu projeyle kentsel ve arkeolojik sit alanları birleşecek, yerleşimin mevcut zenginliği çok daha net ortaya çıkacaktır. Projenin sonuçlanmasıyla en kısa zamanda kazı çalışmaları da başlatmayı planlıyoruz. Böylelikle henüz toprak altında yatan büyük kültür hazinemiz, hem Muğla hem de arkeoloji bilim dünyası için yeni ufuklar açacaktır. Unutulmaması gereken, yerel yönetimlerin özellikle koruma projelerine vermesi gereken destektir." dedi.

Belediye Başkanı Osman Gürün ise Muğla’nın kentsel, arkeolojik ve doğal sit olma özelliklerini biraraya toplayan nadir yerlerden biri olduğunu vurguladı. Başkan Gürün, "Kültür ve tabiat değerlerimizi en iyi şekilde korumak, gelecek kuşaklara aktarmak, tanıtmak ve turizm potansiyelimizi istenen noktaya getirmek için birçok önemli projeye imza attık. Planlı büyümeyi değerlerimizi koruyarak gerçekleştirmeyi temel ilke olarak kabul ettik. Şimdi de kentsel sit bölgesinin önemli bir kısmını oluşturan ve halk arasında eski Muğla olarak bilinen Mobolla’da önemli bir turizm hamlesi başlatıyoruz. 30 Haziran 2011'de başladığımız proje, 90 günde tamamlanacaktır. Bu sayede tanıtımımız önemli düzeyde artmakla kalmayacak, aynı zamanda yörede yaşayan, birbirinden maharetli hanımlar için bir işkolu oluşturacağız. Onlar el emeklerini, keklerini, böreklerini yol boyunca satma ve ev ekonomilerine katkıda bulunma şansı yakalayacak.” ifadelerini kullandı.