Piyasalar geçen hafta yükseliş trendini tekrar yakaladı. Çarşamba günü Fed'den gelen açıklamayla derin bir nefes alan dünya borsaları bir biri ardına hızlı yükselişler sergiledi. İMKB direnç seviyelerini tekrar test ederken ABD ve Asya borsaları 2 yıl önceki seviyelere ulaştı. Perşembe günü bu trend devam ederken cuma günü kâr realizasyonları gözlendi. Fakat diğer yandan emtia fiyatları rekor tazlerken altın cazip yatırım aracı olma özelliğini sürdürdü. Petrol 90 dolara dayanırken, Fed açıklamasıyla hızlı bir değer kaybını uğrayan dolar tekrar toparlandı. Önce isterseniz kısaca geçen haftanın verilerine ve önemli gelişmelerine bakalım ardından bu hafta piyasalarda bizi ne bekliyor onları aktaralım.
 
-ABD Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) iki gün süren toplantıda, yüzde 0-0.25 aralığındaki gösterge faiz oranını sabit tutma kararı aldı. Fed yetkilileri, ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla 2011 yılı Haziran ayı sonuna kadar 600 milyar dolar tutarında uzun ve orta vadeli hazine bonosu ve tahvil satın alınmasına karar verdi.
 
ABD'de işsizlik maaşı başvuruları, 30 Ekim'de sona eren haftada 457 bin kişi arttı. ABD'de üçüncü çeyrekte tarım dışı verimlilik yıllık bazda yüzde 1.9 oranında artarken, birim işgücü maliyeti yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0.1 azaldı. Çalışma Bakanlığının açıkladığı verilere göre, ABD'de geçen ay özel sektörde görülen artışın etkisiyle tarım dışı istihdam 151 bin kişi arttı. Tarım dışı istihdamdaki artışa karşın işsizlik oranı yüzde 9.6'da kalmaya devam etti.
 
-Uluslararası Para Fonu (IMF), fon yönetiminde yapılacak idari reform teklifini onayladı.
 
-Türkiye, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), 20'nci en büyük üyesi olurken, Türkiye'nin kota payı da arttı. Türkiye'nin kotası, yüzde 0,658'ten yüzde 0,977'ye çıkacak, oy payı da yüzde 0,953 olacak. Böylece, Türkiye'nin 2008 reformundan sonra yüzde 0.6 civarında olan IMF'deki kotası yüzde 1'e yaklaşmış oldu.
 
-OECD, 2011 yılı için büyüme beklentilerini düşürdü. Buna göre, kuruluş 2011 yılı için OECD büyüme beklentisini yüzde 2.80'den yüzde 2-2.5 arasına indirdi. Ayrıca ABD için büyüme beklentisi yüzde 3.2'den yüzde 1.75-2.25 seviyesine düşürüldü. Japonya için ise tahmin 2'den yüzde 1.75'e çekildi.
 
-Öte yandan Hindistan Merkez Bankası, artan fiyat baskıları ile mücadeleyi gerekçe göstererek faiz oranlarını 25 baz puan (0,25) artırdı. Hindistan Merkez Bankası böylece faiz oranlarını bu yıl altıncı kez artırmış oldu.
 
-İzlanda Merkez Bankası (Sedlabanki), yüzde 6.25 olan gösterge niteliğindeki yedi günlük faiz oranını yüzde 5.5'e düşürdüğünü açıkladı.
 
-İngiltere Merkez Bankası, yüzde 0.5 olan faiz oranlarını ve 200 milyar sterlin (323 milyar dolar) büyüklüğündeki varlık satın alma programının büyüklüğünü değiştirmeme kararı aldı. Böylece, faiz oranları 20 aydır üst üste değiştirilmemiş oldu.
 
-Avrupa Merkez Bankası da beklentiler dahilinde yüzde 1 olan faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdi. Böylece, banka 18 aydır üst üste faiz oranlarını sabit tutmuş oldu.
 
-Japonya Merkez Bankası(BOJ), yüzde 0 ile yüzde 0.1 aralığında olan faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdi. Banka, ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan 5 trilyon yenlik (61 milyar dolar) varlık alım programına da gelecek hafta başlayacağını açıkladı.
 
ALTIN
-New York borsasında, altının ons fiyatı pazartesi günü bin 350,20 dolardan kapanırken, cuma günü kapanışta bin 397,30 dolara ulaştı. Altın gün içerisinde bin 400 dolar sınırını da test etti. Altın yine rekor kırarken, gümüş 1980’den bu yana en yüksek seviyesine yükseldi. Yatırımcılar yeniden dolarda zayıflamaya paralel, emtia ve riskli varlıklara döndü.
 
DÜNYA BORSALARI
-ABD'de dün New York Borsası'nda Dow Jones Endeksi yüzde 0.08 (9.24 puan) değer kazanarak, haftayı 11 bin 444,08 puandan kapattı. Standard and Poor's 500 Endeksi aynı gün yüzde 0,4 (4.79 puan) artarak, bin 226 puan, Nasdaq Bileşik Endeksi ise yüzde 0.1 (1.64 puan) artışla 2 bin 578,98 puan oldu. Dow Jones Endeksi haftanın tamamında yüzde 2.9, Standard and Poor's 500 Endeksi yüzde 3.6, Nasdaq ise yüzde 2.9 değer artışı yaşadı.
 
-Tokyo Borsası (Nikkei 225 Endeksi) yüzde 2.86 (267.21 puan) oranında değer kazanarak, 9 bin 625,99 puana yükseldi.
 
-Hong Kong Borsası yüzde 1.3, Avustralya Borsası yüzde 1.2, Şanghay Borsası yüzde 1 oranında değer kazanırken, Güney Kore Borsası yüzde 0.2 oranında değer geriledi. Hindistan, Singapur ve Tayvan Borsaları da yükseldi.
 
-Londra Borsası'nda FTSE 100 Endeksi cuma günü yüzde 0.2 (12.56 puan) azalarak, haftayı 5 bin 875,35 puandan kapattı. DAX Endeksi yüzde 0.3 (19.51 puan) yükselerek, 6 bin 754,20 puandan, Fransa'da  CAC-40 Endeksi de yüzde 0.05 azalarak, 3 bin 916,73 puandan kapandı.
 
-Avrupa'da ayrıca Zürih Borsası yüzde 0.12, Madrid Borsası yüzde 1.65, Brüksel Borsası yüzde 0.9 oranında değer kaybederken, Amsterdam Borsası yüzde 0.51 oranında değer kazandı.
 
İMKB SON GÜN SATIŞ YEDİ
İMKB'de işlem gören hisse senetleri cuma günü ortalama yüzde 0.18 oranında değer kaybetti. İMKB 100 Endeksi, ikinci seansta 270 puan azalarak 70 bin 779 puandan kapandı.
 
PETROL
ABD ham petrolünün Aralık ayı teslimi varil fiyatı haftayı 87 dolar seviyesinin üzerinde tamamladı. Petrol hafta başında 81-82 dolar bandında seyrediyordu. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise 11 sent artarak 88.11 dolara çıktı. Haftanın tamamında ABD ham petrolünün varil fiyatı yüzde 6.6 (5 dolar 42 sent) değer kazandı.

BU HAFTA NE OLACAK?


UZMANLARIN ÖNGÖRÜSÜ!
Fed'in yeni tahvil alımları risk iştahını artırmış gözüküyor. Fakat çıkan karar piyasa beklentileri paralelinde, hatta bir miktar daha olumlu olmasına karşın tepki öngörüldüğü kadar sert ve uzun süreli olmadı. Cuma günü 'bekle-gör'e dönen piyasalarda olumlu trendin sürmesi bekleniyor. Fakat, önümüzdeki haftanın bayram olması da yatay hareket ve kar realizasyonu olasılığını destekler durumda. Uzmanlar bugün borsanın dalgalı bir seyirle birlikte ekside kapanabileceğini öngörüyor. Uzmanlara göre, şayet not artırımı veya ABD, Avrupa piyasalarında sert yukarı yönlü harketler görülürse İMKB günü artıya çevirebilir. Ama genel kanı aşağı yönlü bir eğilim olacağı yönünde. Euro/Dolar paritesinin seyri de piyasalar açısından önemli. Parite 1.40 seviyelerinde eğer eurodaki değer kaybına bağlı olarak parite 1.39'un altına gelirse satış baskısı sürebilir. Tam tersi durumda 1.41-1.50 seviyelerinin üzeri hisse senetleri piyasalarını yukarı taşıyabilir. Yine kasım ayının kâr realizasyonlarıyla geçen bir ay olduğu genel bir kanı. Bu kapsamda yurtiçi piyasalarda satış baskısı hakim olacak gibi. Fakat yine tekrar etmek gerekirse genel trend yukarı ama kâr realizasyonlarına her an hazırlıklı olunmalı.

Bu sabah itibariyle Asya borsaları Hang Seng haricinde artı görünümde. Fakat Türkiye ve Avrupada futurelar çok olmamakla birlikte eksi görünümde.

FED'İN ALIMI
Uzmanlar çarşamba ve perşembe günü yaşanan hızlı yükselişe temkinli yaklaşırken bu hareketin cuma günkü kapanışlara yansımamasına dikkat çekiyor. Fed'in 900 milyar dolara varacak olan alım kararının kısa vadede sınırlı periyotta piyasalara olumlu yansıyacağını kaydeden uzmanlar, buna karşında kâr realizasyonlarının gelebileceğine işaret ediyor. Kasım ayı içerisinde düzeltme beklentisini ifade eden bazı uzmanlar, alınan yeni önlemlerle ilerleyen aylarda dolarda değer kaybının süreceğini ve bu doğrultuda emtia, hisse senedi, gelişmekte olan ülke piyasalarına para akışının devam edeceğini ve Türkiye'nin de bundan pay alacağını kayedediyor. Her ne kadar kararın mali piyasalar yansımasına ilişkin soru işaretleri olsa da göreceli olarak daha güvenli olan riskli enstrümanlarda iyimser bir eğilime yol açacağını genel bir kanı. Bundan dolayı da yurtiçi mali piyasaların gelişmelerden pozitif yönde etkilenmesi bekleniyor.
 
ENDEKS, DİRENÇLERİ ZORLAYACAK MI?
Öte yandan analistler, iyimser havanın sürdürülebilmesi adına İMKB 100 Endeksi'nin 69 bin bölgesinin güçlü bir destek olarak kalması gerektiğini belirtiyor. Ki cuma günkü kapanış 70 binin üzerindeydi. Uzmanlara göre, şayet bu durum sürdürülebilirse endeks direnç seviyelerini test edebilir. Aksi takdirde endekste zayıf görünüm hakim olacak.
Bazı uzmanlar Dow Jones'taki seviyelerin takip edilmesi gerektiğini ve 11 bin 500'ün yukarı yönlü kırılması halinde kâr realizasyonlarının gelebileceğini belirtiyor.
İMKB'de teknik olarak 5 günlük ağırlıklı ortalama 69 bin sınırında bulunurken direnç 71 bin 100 desek ise 67 binde bulunuyor. Kısa vadeli destek seviyeleri ise 69 bin 500, 68 bin 900, 68 bin 100; direnç seviyeleri de 71 bin 300, 71 bin 800 ve 72 bin olarak sıralanıyor.

Diğer yandan, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'nin halka arzına ilişkin bugün ve yarın ön talep toplanacak. Piyas uzmanları, bu işlem sonrasında gerçekleşecek olan toplam talep miktarının risk iştahı hakkında bilgi vereceğini aktarıyor.

Ayrıca, Güney Kore'de yapılacak olan G-20 toplantısı, Japonya'daki APEC (Asya Pasifik Topluluğu) forumu ve bunun yanında Çin'den gelecek olan önemli datalar izlenecek.