Ayasofya Müzesi’nin Hz. İsa Camii’ne dönüştürülmesi kampanyaları sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta sürerken, Diyarbakır’da temeli 1.5 yıl önce atılan Hz. İsa Camii, hayırseverler yardım elini uzatmadığı için yapılamadı. Hz. İsa Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Tahir Çelik, “Müslüman cemaati yardım yapmaz ise Hıristiyan cemaatlerin kapılarını çalıp kiliselerden yardım isteyeceğiz” dedi.

DİYARBAKIR’da merkez Kayapınar İlçesi 500 Evler Mahallesi’nde temeli 1.5 yıl önce atılan Hz. İsa Camii, maddi imkânsızlıklardan dolayı bir arpa boyu yol alamadı. Adı İsa olan camiye kimse yardım etmezken, Diyarbakır Müftüsü, kaba inşaatı bitmeden camilerde yardım toplatmayacağını söyledi. Diyarbakır Hayırseverler Derneği’nin geliştirdiği “Peygamberler ve Sahabeler Camileri” projesi kapsamında Hz. Mehdi, Hz. Abbas, Hz. Hüseyin, Hz. Hamza adını taşıyan camiler toplanan yardımlarla yapıldı. Derneğin, dinler arası kardeşliği pekiştirmeyi amaçlayan ve Hz. İsa adını taşıyacak cami projesi ise kazı aşamasında kaldı.

‘MÜFTÜLÜK BİZE CEVAP BİLE VERMEDİ’
Diyarbakır merkeze 10 kilometre mesafede bulunan 500 Evler Mahallesi’nde Temmuz 2009’da temeli atılan cami için kurulan derneğin üyeleri, yardım için çalmadık kapı bırakmadı. Camilerde para toplanması için Diyarbakır Valiliği’nden izin alan Hz. İsa Camii Yaptırma Derneği üyeleri, imamların müftülük emri olmadan para toplayamayacağı cevabıyla karşılaştı. Yardım toplanması için Diyarbakır Müftülüğü’ne başvuran hayırseverler, 5 aydan beri cevap alamadıklarını söyledi.

‘KİLİSELERDEN PARA TOPLAYACAĞIZ’
Hz. İsa Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Tahir Çelik, sadece 7 bin TL yardım toplayabildiklerini belirterek, “Caminin tamamlanması için dilenci gibi el açtık, ancak sadece temeli kazabilecek parayı temin ettik. İsminden midir bilmiyorum, kimse yardım yapmıyor. Camilerde para toplatılmasını istedik, izin gerekiyormuş. Diyarbakır Valiliği Dernekler Müdürlüğü’nden izin almamıza rağmen camide imamlar yardım toplatmadı. Hutbelerde para toplatılması için Diyarbakır Müftülüğü’ne yaptığımız başvuruya 5 aydan beri cevap verilmiyor. Para bulamazsak yağacak yağmurlar açtığımız temeli toprakla dolduracak” diye konuştu. Cami temelinin cenaze gibi karşılarında durduğu benzetmesi yapan Çelik, “Müslüman cemaati yardım yapmaz ise son çare olarak Hıristiyan cemaatlerin kapılarını çalıp kiliselerden Hz. İsa Camii’nin tamamlanması için yardım toplatılması yönünde çalışma başlatacağız” dedi. Diyarbakır Müftüsü Ali Melek, camilerin para toplama yeri olmadığını kaydederek, “Camilerin kabası yapılır, belli bir aşamaya geldikten sonra eksikleri var ise camilerimizde yardım çağrısı yaparız. Ancak temeli atılmayan cami için para toplanmaz. Bunu yaparsak her gün cemaatten para toplamamız gerekir. Bu şekilde camiler inşa edilmez” ifadelerini kullandı.

PAPAZ AKBULUT: DÜŞÜNDÜRÜCÜ
Diyarbakır Meryem Ana Süryani Kilisesi Papazı Yusuf Akbulut ise caminin yapılmamasından üzüntü duyduklarını ifade ederek, “Hz. İsa adına cami yaptırılacağını duyunca çok sevinmiştim ancak yardım yapılmaması düşündürücü oldu. Sonuçta Müslümanlar için ibadet yeri olacaktı. Yardımların yapılmaması bizi hayal kırıklığına uğrattı. Keşke imkânımız olsa da bütün masraflarını biz karşılasak. Bu caminin bütün dinler için çok anlamlı olacağını düşünüyorum” dedi.