Türkiye'yi sarsan şike operasyonu konusunda düşünceleri en çok merak edilen isimlerin başında geliyordu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. Taraftarı olduğu Fenerbahçe'nin yaşadığı zorlu döneme dair ne tavır takınacağı da merak ediliyordu.

- Şike operasyonuna destek veriyor muydu?
- Fenerbahçeli, dahası kongre üyesi bir Fenerbahçeli olarak neler düşünüyordu?
- Shakhtar Donetsk maçında çıkan olayları nasıl değerlendiriyordu?
- Federasyona alacağı her türlü kararda destek olacak mıydı?

"BU SÜREÇTE FENERBAHÇELİLİK YAPMAM"

Bu soruların tümü hatta daha fazlası yanıt buldu. Başbakan Erdoğan resmi ziyaret için gittiği Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den dönüşünde birlikte olduğu gazetecilere bu konuda ilk kez konuştu: "Bir Fenerbahçeli Başbakan olarak kalkıp da, bu süreçte burada Fenerbahçelilik yapamam."

Şike operasyonunu, bu süreci arınma temizlenme süreci olarak değerlendiriyorum diye değerlendiren Başbakan, Futbol Federasyonu'na da, "Federasyonun duruşunu takdir ediyorum. Doğrusu federasyon yönetimi şu anda hakikaten kılı kırk yararak süreci götürüyor" diyerek destek verdi.

"BEDELİNİ HERKES ÖDEMEK ZORUNDA"

Fenerbahçe'nin Shakhtar Donetsk ile oynadığı maçta çıkan olaylara da değinen Başbakan Erdoğan şöyle konuştu:

"Mesela son Shakhtar Donetsk maçında yapılanlar. Maçta Fenerbahçe seyircisinin tavrı hoş değil. Demek ki hala olanlardan ders çıkarılmamış. Burada kulüplerin başkanları seyircilerine sahip çıkacaklar. Çıkmazlarsa bedeli ödemek zorunda kalacaklar."

"ARTIK KİMSENİN TAKIMI YOK"

Erdoğan, "Olabilecek her kararı almaları yönende desteğiniz var yani" sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Yasal düzenleme ile önleri çok açık. Bütün mesele bu noktada. Artık orada kimsenin takımı yok. Bu Federasyon yönetiminde herkes takımsız. Tabii ben de, bir Fenerbahçeli Başbakan olarak kalkıp da, bu süreçte burada Fenerbahçelilik yapamam. Bulunduğum nokta buna müsait değil. Bu sözleri takım yönetimleri dahil benimle görüşen herkese söyledim, söylüyorum. Federasyon kararlarını peyder pey alıyor. Malum ligler ertelendi. O zamana kadar yargıdan ne gelir bilmiyoruz. Ama burada da tabii ki medyanın yaklaşımları önem arz ediyor."

BAŞBAKAN DAHA ÖNCE NE DEMİŞTİ?

"Yargının vermiş olduğu bir karar. Bu karar üzerinde herhangi bir yoruma girmem doğru olmaz. Bunların gerekçesinde ne var ne yok bilmiyorum. Tabii ki burada özellikle Fenerbahçe sevdalılarının, taraftarların bu tür yargıya intikal etmiş kararları olgunlukla karşılamaları bana göre özgürlükler noktasında demokratik parlamenter sistem içerisinde Fenerbahçe camiasına yakışan bir tavır olmalıdır. Ben de bir Fenerbahçeliyim. Ama bunu olgunlukla karşılamamız lazım."

SHAKHTAR DONETSK MAÇINDA NE OLMUŞTU?

Fenerbahçe ile Shakhtar Donetsk takımları arasında 21 Temmuz'da Şükrü Saracoğlu Stadı'nda oynanan özel karşılaşmada sarı-lacivertli taraftarlar, şike operasyonu nedeniyle sorumlu tuttukları TFF ve basına tepki göstermiş, sahaya yabancı madde atmışlar ve büyük tepki göstermişlerdi. Bununla da yetinmeyen, foto muhabirleri ve basın tribününde oturan gazeteciler dışarıya çıkartılmış ardından sarı-lacivertli taraftarlar sahaya inerek maçın yarıda kalmasına neden olmuşlardı.