Yüzlerce kilometre öteye giden volkan küllerinden hayatını kaybedenler yaklaşık iki bin yıl önce İtalya'da Pompeililerin ölümünü hatırlattı. Donup kalan cesetlerin üzeri kömüre benzer koyu bir külle kaplı.
Merapi yanardağı kül ve lav püskürtmeye devam ederken, bazı uluslararası uçuşlar da iptal edildi. Donup kalarak ölen köylülerin cesetlerin anne ve babaların felaket sırasında çocuklarını sıkıca tuttukları görüldüğü belirtildi.

Son yüzyıldaki en güçlü patlamanın olduğu Merapi'nin cuma günü yaklaşık 50 milyon metreküp gaz, kaya ve kül püskürttüğü belirtiliyor.

Volkanın zaman zaman 8 kilometre yüksekliğe kadar püskürttüğü küller, yüzlerce kilometre uzaktaki çatıların, araba camlarının ve ağaçların yapraklarının bile tozla kaplanmasına yol açıyor.

Saatte 100 kilometre hızla akan lav ve kayaların önüne gelen herşeyi tahrip edebileceği belirtiliyor.

-SON ANLARINDA DONARAK ÖLDÜLER-

Merapi'nin patlamasından bu yana 138 kişinin öldüğü bildiriliyor. Bu ölümler, İtalya'da MS 79 yılında Vezüv yanardağının patlaması sonucu Pompei halkının ölüm biçimini andırıyor.

Son anlarındaki durumlarında donup kalarak ölen köylülerin cesetlerinin, kömürünkine benzer koyu bir külle kaplı olduğu belirtiliyor. Görevlilerin çektiği fotoğraflarda, anne ve babaların felaket sırasında çocuklarını sıkıca tuttukları anda donup kalan, birbirine yapışmış cesetleri görülüyor.

Yetkililer, 200'den fazla yaralının bulunduğunu, bunlardan bazılarının vücutlarının yüzde 95'inin yanık olduğunu belirtiyorlar.

Hastane yetkilileri, görüş uzaklığının çok düşük olması yüzünden uçuş yapılamaması nedeniyle yanık kremi, oksijen maskesi gibi birçok hayati malzemenin getirilemediğini bildiriyorlar.

Tahliye edilen 200 bin dolayında insanın barındığı yanardağın gölgesinde kurulan kamplarda da durumun iç açıcı olmadığı kaydediliyor.

Bu arada, 3 bin metre yüksekliğindeki dağdan gelen nehrin, Merapi'den 30 kilometre ötedeki, yüksek alarm durumu ilan edilen 400 bin nüfuslu Yogyakarta kenti için tehdit oluşturduğu belirtiliyor.

Yetkililer nehrin, yağmur yağması durumunda oluşacak öldürücü volkanik çamuru taşıyan bir kanal olmasından endişe ediyorlar.

Volkanik kül genelde cam partikülleri, tozlaşmış kaya ve silisilik asit tuzundan oluşuyor.

Ajanların bu büyük felaketten dünyaya yansıttıkları yürek sızlatan, göz yaşartan resimleri görmek için galeremizi ziyaret edebilirsiniz...