Sınırdaki mayınların sökülmesini düzenleyen yasanın TBMM’de görüşülmesi sırasında patlayan mayınla, Deniz Demirci (Ankara), Kemal Özmevin (Siirt), Adil Yıldız (İstanbul), Özkan Dumlu (Bingöl), Cafer Çelik (İstanbul) ve Ziya Bener (Yozgat) şehit olmuşlardı.

6 askerin şehit olduğu mayın patlamasıyla ilgili GES Komutanlığı’nın resmi uydu telefon kayıtlarında Es’in 3 ayrı telefon görüşmesi kamuoyuna yansımıştı. Görüşmelerde Es, komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya’ya mayınları bizzat kendisinin döşediğini itiraf ediyordu. Kaya ise “hiç önemli değil” diyordu.

Konuyla ilgili sivil savcılığın yürüttüğü soruşturmada Jandarma Kriminal ve Emniyet Kriminal, 6 askerin şehit olduğu mayınların TSK’ya ait olduğunu belgelemişlerdi. Bunun üzerine sivil savcılık dosyayı, Askeri Savcılığa göndermişti. Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından yürüyen soruşturma çerçevesinde tutuklanan 2 çocuk babası Es, önceki gece 21.00’de Mamak Askeri Cezaevi’ne konuldu. Es, Bursa ile birlikte Çanakkale, Balıkesir, Kütahya, Bilecik Yalova ve İmralı’dan sorumlu olarak görev yapıyordu.

Komutanım, bizzat yerleştirdim

6 askerin şehit olmasının ardından Tuğgeneral Zeki Es’in 3 farklı telefon görüşmesi basına yansımıştı. Birinci konuşma, Hakkâri Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Çukurca Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es arasında, ikinci konuşma Hakkâri Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es ile Tabur Komutanı Yarbay Taner arasında, üçüncü konuşma da Tuğgeneral Zeki Es ve Komutanı arasında geçiyordu. Dönemin Hakkâri Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Çukurca Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es arasındaki telefon konuşması şöyleydi:

Z.E: Komutanım uzaktan komutalı değil. Maalesef.
G.K: Değil mi?
Z.E: Değil komutanım. Uzaktan komutalı değil. Biliyorsunuz bunları korumak için ben burada sıkıntılı oldukları için kendim risk alarak geldim. Bizzat kendim yerleştirdim. Rütbelileri tek tek çağırdım gösterdim. Bütün bölük komutanları birbirine devretsin dedim. Hep böyle tekmil verdiler devrettik diye. Ama komutanım bu büyük bir olasılıkla bizim, yani sabah buraya gelmenizde yarar var komutanım.
G.K: Kolordu komutanı gelecek sabah erken saatlerde onla beraber gelicem.
Z.E: Komutanım kolordu komutanımızla bu konuyu paylaşmanızda yarar var. Ben tamamen sorumluluğu almaya hazırım komutanım, onu bütün samimiyetimle söylüyorum. Bütün sorumluluğu alıyorum zaten komutanlık sorumluluğu olarak.