Sonbahar ve kış mevsiminde tabiattaki değişikliğin depresyona yol açabildiği belirtildi. Mevsimlerin insan psikolojisi üzerindeki etkilerinin uzun yıllardır bilinen bir gerçek olduğunu kaydeden psikiyatri uzmanı Dr. Suat Sabri Aslan, özellikle mevsim geçişlerinin insanların ruhsal yapısında etkili olduğunu ve sonbahar-kış aylarında bu etkinin belirgin olarak görülebileceğini söyledi.


Mevsim değişikliği nedeniyle doğada meydana gelen olayların insanların psikolojilerinde büyük ölçüde etkili olduğunu belirten Aslan, "Özellikle sonbahar ve kış aylarında bu etki daha belirgindir. Ağaçların yapraklarının sararması ve dökülmesi, yağan yağmur veya kar sanki doğanın ölümünü çağrıştırır. Bu çağrışım insanın ruhsal yapısında da aynı etkiyi gösterir. İnsanlar, doğadaki bu değişimlerle birlikte ölümü hatırlarlar. Ölüme kendisini daha yakın hisseden insan, depresyona girmeye daha yatkındır" dedi.



YAŞLILAR VE ÇOCUKLAR DAHA HASSAS


Mevsimsel etkilerle birlikte doğada meydana gelen değişikliklerin en çok yaşlı insanları etkilediğini kaydeden Aslan, bu mevsimlerde yaşlı insanların daha hassas ve kırılgan olduklarına, çocukların da mevsim değişikliklerinden etkilendiğine dikkati çekerek şunları söyledi: "Sonbahar ve kış aylarında değişen bioritm özellikleri, günlerin kısalmasıyla günlük aktivitelerin azalması ve pasif yaşam şartlarının artması yaşlı insanlarda daha belirgin ruhsal çöküntülere yol açar.

 

Yaşlılar, bu mevsimlerde daha çok işe yaramadıklarını, dışlandıklarını ve çevresinin ölümünü beklediğini düşünürler. Bu düşünceler, depresif duyguları artırır. Ruhsal çöküntü ile birlikte ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bu depresyonun etkilerinin en aza indirilebilmesi için, öncelikle yaşlı insanlara bir işe yaradıkları duygusunun aşılanması gerekir. Onlara evde yapabilecekleri ufak tefek işler verilmeli ve yapılan işlerde onun da ekipten biri olduğu duygusu oluşturulmalıdır. Kendilerini daha güçlü hissetmeleri için gençlik yıllarını anlattırmak da bu anlamda faydalı olabilir.''


Aslan, eğitim ve sosyal destek hizmetleri ile aşılabilecek olan mevsimsel değişikliklere bağlı depresyonun tedavi edilmediği zaman yaşam kalitesini bozabileceği gibi, bazı fiziki rahatsızlıkların da artmasına neden olabileceğini, bu nedenle ağır vakalarda doktor tedavisine başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.



"HAYATA BAKIŞ AÇINIZI DEĞİŞTİRİN"


Psikolog Ayşe Erce de, sonbahar depresyonundan basit yöntemlerle uzaklaşılacağını kaydederek, "Bunun için öncelikle hayata olan bakış açınızı değiştirin. Yaşamınızda birtakım talihsiz olay ve durumlarla karşılaşmış olabilirsiniz. Ancak bunları aşabilmek adına güçlü bir duruş sergilemeli ve pozitif düşünmeye gayret etmelisiniz. Açık, güneşli havalarda mutlaka yürüyüş yapmaya vakit ayırmalısınız.

 

Güneş ışığının fiziksel ve ruhsal yararlarını göz ardı etmemelisiniz. Beslenmenin psikolojimiz üzerindeki yadsınamaz etkilerinden yola çıkarak abur cubur ağırlıklı gıdalardan uzak durmalı ve daha çok sebze meyve ağırlıklı, sağlıklı bir beslenme biçimi benimsemelisiniz. Özellikle bu hassas süreçte eş, dost ve ailenize vakit ayırmanız, sosyal ortamlardan uzaklaşmamanız, onlarla mümkün olduğunca iletişim halinde olmanız çok önemli. Sadece sevdiklerinizi değil, kendinizi de mutlu edecek etkinliklere katılın. Size keyif veren ve hayata bağlanmanızı sağlayan hobiler edinebilirsiniz" önerilerinde bulundu.