Fed'in ekonomik destek planıyla dolar düşerken, altın rekor kırdı, petrol iki yılın zirvesine çıktı. Borsalarda da olumlu hava esiyor.


ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomiyi destekleme adına önümüzdeki 8 ay içinde piyasaya 600 milyar dolar verecek olmasıyla dolar düşüşe geçerken, altın rekora koştu.

Fed'in adımıyla Euro/dolar paritesi 1,4283 ile 9.5 ayın en yüksek seviyesini gördü.

Doların uluslararası piyasalardaki kaybı içeriye de yansıdı. Dolar TL karşısında 1,39 seviyesinin altına gelerek son 2 yılın en düşük düzeylerine indi. Kur bugün 1,39'un hemen üstünde seyrediyor.


Altın, Fed kararının ardından geldiği rekor yüksek seviyeden bir miktar geriledi, ancak dolardaki düşüşe bağlı olarak altında alımlar devam etti. Spot altın bugün 1394 dolarla rekor kırdı.

PETROL 87 DOLARI AŞTI

Petrol de emtianın değer kazanmasıyla yükselişini haftanın son işlem gününde de sürdürerek iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı. ABD Ham petrolü 87.22 dolara kadar yükseldi.

ABD BORSALARI İKİ YILIN ZİRVESİNDE

Borsalarda da olumlu hava esiyor. Fed'in ekonomiye destek verecek planını açıklamasının bir gün ardından, Eylül'de başlayan yükselişi dün de sürdürerek iki yılın en yüksek seviyesinden kapandı.

S&P 500 endeksi Eylül başından bu yana Fed girişimi ve Kongre seçimlerinde Cumhuriyetçilerin galibiyetinin şirket kârlılıkları için daha iyi bir ortam oluşturacağı beklentisiyle yüzde 16 kadar yükseliş kaydetmiş bulunuyor.

GÖZLER İSTİHDAM VERİSİNDE

Piyasanın yakından izlediği ve bugün açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisinin aylar sonra ilk kez artışa işaret etmesi bekleniyor. İşsizlik oranının ise yüzde 9.6'da kalacağı tahmin ediliyor.