İran'da dün asılarak idam edilmesi beklenen Sakine Muhammedi Aştiyani’nin cezasının infaz edilmediği ve hayatta olduğu belirtildi.

İranlı mevkidaşı Manuçehr Mutteki ile konu hakkında dün bir telefon görüşmesi yapan Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de “Mutteki bana Sakine’nin durumu hakkında bir karar verilmediği ve infaz iddialarının gerçekdışı olduğu yönünde teminat verdi” dedi.

Uluslararası Recm Karşıtları Komitesi adına bir açıklamada bulunan Mina Ahadi ise Sakine için "tehlikenin halen devam ettiğini ve İranlı kadının infazının her an gerçekleşebileceğini" ifade etti.

Almanya merkezli Recme Karşı Uluslararası Komite de konuyla ilgili bir açıklama yaparak, Aştiyani'nin uluslararası toplumun tepkisine neden olan recm cezası yerine, cinayet suçundan asılarak idam edileceğini bildirmişti.

İki çocuk annesi Aştiyani, kocasının ölümünden sonra iki kişiyle birlikte olduğu gerekçesiyle 2006'da recm cezasına çarptırılmıştı.

Kocasını öldürmekle de suçlanan Aştiyani'ye verilen recm cezası, başta ABD ve İngiltere olmak üzere uluslararası toplumun büyük tepkisini çekmişti.

İRAN'DAN BATI'YA SUÇLAMA
İran Dışişleri Bakanlığı ise Batı'nın Aştiyani ile ilgili durumu Tahran'a baskı unsuru olarak kullandığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mehmanparast, "Batı ülkelerinin, suç işleyen ve eşine ihanet eden Sakine Muhammedi Aştiyani ile ilgili durumu bir insan hakları davasına dönüştürerek küstahlık yaptığını" söyledi.

Sözcü, "Sakine ile ilgili durumun Batı ülkelerinde kadın özgürlüğünün sembolü yapıldığını, Batı ülkelerinin küstahça Sakine'nin serbest bırakılmasını istediklerini ve basit bir kamu hukuku dosyasını İran'a yönelik bir baskı unsuru olarak kullanmaya çalıştıklarını" belirtti.