Haaretz gazetesinde Barak Ravid imzasıyla yer alan haberde, Obama yönetimi İsrail-Türkiye ilişkilerinde yaşanan gerginliğin devam etmesi hatta daha da kötüleşmesinden endişe duyduğu ve bu durumu önlemek için devreye girdiği belirtildi.

Habere göre, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, hafta sonu Türkiye’ye yaptığı ziyarette, Başkan Barack Obama’nın Türkiye-İsrail ilişkilerinde yaşanan kriz hakkındaki mesajını Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sundu.

Üst düzey bir İsrailli yetkili, Clinton’ın Gül’e ilettiği mesajda, “Obama’nın iki ülke arasındaki ilişkinin yeniden düzelmesinin çok önemli olduğunu düşündüğünü ve ABD’nin iki müttefikinin eski günlerine dönmesini istediğini belirttiğini” söyledi.


Yetkili, Türkiye ile İsrail arasındaki krizi sona erdirmek için ABD’nin çok yoğun çaba gösterdiğine dikkat çekti.


srailli yetkili, bu bağlamda, Clinton ve ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice’ın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a yaptığı yapılan yoğun baskılar sonucu BM Gazze filosu raporunun yayımlanacağı tarihin 27 Temmuz’a ertelendiğini ifade etti.


Yetkilinin verdiği bilgiye göre, İsrailli Bakan Moşe Ya’alon ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridum Sinirlioğlu arasında yapılan görüşmelerin sonuçsuz kaldığını gören ABD, BM raporunun ertelenmesi için Ban’ı sıkıştırdı.