Türkiye Futbol Federasyonu Başkanvekili Lutfi Arıboğan başkanlığındaki TFF Heyeti bugün İsviçre'de UEFA'nın yöneticileri ile futbol kamuoyunun gündemindeki konuları görüştü. UEFA'nın Nyon'daki merkezinde yapılan toplantı TFF adına Başkanvekili Lutfi Arıboğan'ın yanı sıra İcra Kurulu üyesi Kemal Olgaç, TFF Baş Hukuk Müşaviri Prof. Dr. İlhan Helvacı ve avukat Levent Polat katıldı.

Toplantıyı takip eden basın mensuplarına açıklama yapan Başkanvekili Lutfi Arıboğan; "Daha önceden belirlenen bu toplantı iki taraf için de çok olumlu geçti. Soruşturmanın başlamasından itibaren UEFA'yı günlük düzeyde hem sözlü hem de yazılı olarak bilgilendiriyoruz. Bugün de UEFA yetkilileri bizlerden hukuki sürecin detaylarını aldı" dedi.

Süreci bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da UEFA ile birlikte takip edeceklerini vurgulayan Arıboğan, "İşbirliğimiz devam edecek. UEFA da başından beri bizlerin duruşunu destekliyor. Bizlere olan güvenlerini ve benzer görüşte olduğumuzu belirtti" diye konuştu.



Lutfi Arıboğan, delil ve belgelerin savcılıkca henüz Futbol Federasyonu'na iletilmediğini belirtirken söz konusu kanıtların bu haftadan itibaren ellerine geçmeye başlayacağını umduğunu söyledi. Lutfi Arıboğan açıklamasında "UEFA, Türkiye ligleri ve Türkiye ile ilgili konularda şu an için TFF'yi destekliyor. Başka birşey yapmıyor. Onlar da belgelerin elimize geçmesinin süreci hızlandıracağı görüşünde" ifadesini kullandı.

Kamuoyundan bu konuda biraz daha sabır rica ettiklerini belirten Lutfi Arıboğan, konu ile ilgili tüm detayların 19 Temmuz Salı günü yapılacak TFF Yönetim Kurulu toplantısında ele alınacağını söyledi. TFF Heyeti bu akşam yurda dönecek.


UEFA ile Türkiye Futbol Federasyonu yetkililerin yaptığı toplantıdan sonra basın karşısına geçen Lütfi Arıboğan, toplantının içeriğiyle ilgili soruları yanıtladı.



UEFA, TFF'YE OLAN GÜVENİNİ DİLE GETİRDİ


Arıboğan, "Planladığımız toplantıyı yaptık UEFA yetkilileriyle. Çok başarılı bir toplantı olduğunu söyleyebilirim. UEFA gerçekten bu süreçte Türkiye Futbol Federasyonu'na olan güvenini özellikle belirtti. Dünyada şike ve benzeri futboldaki olumsuzuklarla mücadelede UEFA'nın ne kadar kararlı olduğunu biliyoruz. Bu konudaki Türkiye'deki resmi otoritelere de, savcılığımıza ve polisin yaptığı çalışmalarla ilgili takdirlerini de özellikle belirttiler. Bunun yanında da bu problemin ortaya çıkmasından bu yana Türkiye Futbol Federasyonu ile yaptıkları işbirliğinden ne kadar mutlu olduklarını bize belirttiler ve aynı şekilde bu işbirliğinin devamını diliyorlar ve zaten bundan eminler. Ama bir yandan da aynen bizim düşündüğümüz gibi henüz resmi belgelerin ve delillerinden elimize geçmemesinden dolayı da sürecin hızlanmadığının da farkındalar. Bu belgeler bize ulaşır ulaşmaz statümüz gereği yapılması gerekenleri süratle yapacağımızdan eminler, bunları bizlerle paylaştılar, hukukçularımızdan bütün hukuki sürecin detayını aldılar. Bütün bilgi zaten günlük sözlü ve yazılı raporlarımızla bunlar paylaşılıyordu UEFA ile ama bir kere daha bugün tekrarı oldu. Bundan da çok mutlu oldular, süreci birlikte takip edeceğiz ve işbirliğimiz iki tarafı da mutlu eder şekilde devam edecek" diye konuştu.



BELGELER BİZE GELMEYE BAŞLADIKÇA BU İŞİN SÜRATLE GELİŞECEĞİNİ FARKINDALAR


UEFA'nın başından itibaren süreci kendileriyle birlikte takip ettiğini belirten Arıboğan, "Bizimle çok benzer düşünceler içerisindeler. Resmi otoritelerin yaptığı, savcılığın, polisin yaptığı araştırmanın sonucunda henüz belgeler bize gelmediği için şu anda Türkiye'ye ait konularla ilgili Türkiye Futbol Federasyonu'nu desteklemenin dışında henüz bir şey yapmıyorlar, o konuda bize destek veriyorlar, onun bizim konumuz olduğunu düşünüyorlar. Ama bir yandan da UEFA'nın kendi şampiyonaları için de sürecin aktığını ve şu anda akması gerektiğini düşünüyorlar. Ama deliller ve belgeler bize gelmeye başladıkça da bu işin süratle gelişeceğinin farkındalar" dedi.



BELGELERİN BU HAFTA GELECEĞİNİ UMUYORUZ


Belgelerin ne zaman geleceği konusunda ise Arıboğan, "Geçen haftadan bu yana beklentimiz var ama bu hafta geleceğini umuyoruz, artık yavaş yavaş belgelerin bize verileceğini umuyoruz. Bazen bu konularda da kavram kargaşası oluyor, bu konudaki özel yetkili savcımız zaten bu sorunun ortaya çıkmasından sonra ikinci gün başkanımızı ve bizleri davet ederek bu konuda bilgi vermişti. O zaman da bu konuda ne kadar işbirliği içinde olacaklarını belirtmişlerdi. Ama konunun gizliliğinden dolayı biraz belgelerin bize aktarılması, delillerin bize aktarılması gecikti. Belgelerin bize verilmesinin mahkeme süreciyle ilgisi yok, savcımızın soruşturmasıyla alakası var. O da bizim beklentimiz de bu haftadan itibaren belgelerin artık bize geleceğiyle ilgili" şeklinde konuştu.



TOPLANTININ KONULARINDAN BİRİ DE LİGİN ERTELENMESİ KONUSU OLACAK


Liglerin ertelenmesi konusundaki soruyu ise Arıboğan, "Ligin ertelenmesi konusunda kamuoyunda böyle bir beklenti olduğunun da farkındayım ama yarınki yönetim kurulu toplantımızdan önce böyle bir şey açıklamam doğru olmaz. Bizim yarınki konularımızdan biri bunlar olacaktır. Yarınki yönetim kurulu toplantımızı beklememiz lazım" şeklinde cevapladı.



SORUŞTURMANIN GENİŞLEYİP GENİŞLEMEYECEĞİNİ HENÜZ BİLMİYORUZ


Arıboğan, "Kararlarımızdan önce kamuoyunu bir beklenti içine sokmamak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü her gün, her hafta yeni gelişmeler olabiliyor. Bir kere soruşturmanın daha genişleyip genişlemeyeceğini de henüz bilmiyoruz. Belgeler de bize gelmedi, o nedenle biraz sizlerden sabır bekliyoruz" dedi.



BEŞİKTAŞ'IN KUPA KARARI DA TOPLANTIDA GÖRÜŞÜLECEK


Lütfi Arıboğan, "Beşiktaş'ın kupayla ilgili açıklamaları da etik bir açıklamadır, bunu daha önce de belirttim. Fakat orada gözaltında olanların aklanana kadar diye belirtmiştir Beşiktaş. O nedenle o süreç de normal olarak akıyor. Biz bütün bu detayları yarinki yönetim kurulunda değerlendireceğiz" diye konuştu.