Euro Bölgesi borç sorunlarında ve ABD'de borç tavanında henüz çözüme ulaşılamamasının yarattığı küresel riskten kaçış eğilimiyle dolar yeni haftaya yükselişle başladı.

Bankalararası piyasada dolar haftanın ilk işlem gününde 1,67 lirayla Mart 2009'dan beri en yüksek düzeyi gördü.

Bankacılar, yatırımcıların Euro'dan çıkarak güvenli liman alımlarıyla İsviçre Frankı ve Japon Yeni'ne yönelimin piyasada yaygın bir eğilim olduğunu belirtiyorlar.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Parite'deki hareketleri izliyoruz ve TL sepet karşısında yeniden 2 TL'ye yaklaştı. Hem ABD'nin borç tavanı sorunu hem de Avrupa'nın borç problemleri küresel piyasaları ve riskten kaçışı tetikliyor. Sepet bazında TL'de 2 seviyesi önemli" dedi.

Küresel piyasalarda hem ABD borç tavanı hem de Avrupa borç sorunlarına ilişkin endişelerle Euro/dolar 1,41 seviyesinin altında işlem görürken İsviçre Frankı güvenli liman alımlarıyla her iki para birimine karşı rekorda. Cuma günü dolar karşısında 1,4144'ten kapanan euro, bugün Asya piyasalarında 1,41 seviyesinin altında işlem görüyor

İşlemciler yatırımcıların perşembe günü yapılacak ve Yunanistan borçlarının geri alınmasını değerlendirecek AB liderler toplantısını izlediğini ifade ettiler.

Küresel yatırımcılar bu hafta bilanço açıklayacak şirketlerden güçlü rakamlar gelmesini beklese de ABD ve Avrupa ülkelerine ilişkin borç endişeleri küresel piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.

Bankacılar, bu hafta iç piyasada en önemli gelişmenin ise perşembe günü açıklanan PPK kararı olduğunu belirtiyorlar. Merkez Bankası'nın Temmuz ayında politika faizini sabit tutması beklenirken, bir önceki ankette ağırlıklı olarak yılın ikinci yarısı olarak öngörülen faiz artışı beklentisi ise Merkez Bankası'nın bu ay gerçekleştirdiği sunum sonrası yerini 2011'de politika faizlerinde değişiklik olmayacağına bıraktı.