Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi’nde başkanlık divanı adıyla randevu isteyen Sav ve Genel Başkan Yardımcıları ile biraraya geldi.

Yarın olsun da bakarız

Ancak, makamına gelen isimler arasında diğer Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in olmadığını gören Kılıçdaroğlu, özel kalemi aracılığıyla Tekin’i çağırdı. Kılıçdaroğlu, Tekin gelene kadar da toplantıyı başlatmadı. “Yarın ne yapacaksınız?” sorusuna Kılıçdaroğlu’nun “Yarın ne var ki?” sözüyle başlayan toplantı Sav ve arkadaşlarının “Mevcut MYK’nın bozulmaması; Sav’ın Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olması” taleplerini içeren konuşmalarla sürdü. Kılıçdaroğlu’nun dinlemede kalmayı tercih ettiği toplantı “Yarın olsun bakarız. Yeni MYK yarın netleşir” sözleriyle bitti. Kılıçdaroğlu’nun ilk hamlesi de bu toplantının hemen ardından geldi. Kamuoyunda mutabakat sağlandı izlenimi yaratan “2011 genel seçimlerinden sonra toplanacak kurultayda CHP Tüzüğü, Kılıçdaroğlu’nun daha önce kamuoyuna duyurduğu şekilde değiştirilecek” açıklaması yayınlandı.

Sav’ı MYK dışı bıraktı

Kılıçdaroğlu’nun ikinci hamlesi de dün sabah geldi. Kılıçdaroğlu, CHP tarihinin en uzun süreli Genel Sekreteri olan Sav’ı MYK dışında bıraktı.

Kılıçdaroğlu’nun bu resti üzerine Sav, Parti Meclisi (PM) toplantısının başlatılması kararı aldı. Kılıçdaroğlu’nun, “Benim ya da benim vekaletimi almamış birinin başkanlığında toplanmayan PM toplanmış sayılamaz” diyerek, dün saat 14.45 sıralarında “PM toplantısı iptal edilmiştir” açıklaması yaptı.

Sav ise iptal kararına rağmen “Hazirun Cetveli askıya çıkmış ve çoğunluğun imzalarını atmaları nedeniyle toplantı resmen başlamıştır” gerekçesiyle PM toplantısını başlattı. Sav, pazartesi günü toplanan MYK sonrasında hazırlattığı ve önceki gece sağlandığı iddia edilen mutabakat sonucunda askıya aldığı tüzük kurultayı isteyen önergeyi PM’de oylattı. Oylama sonucunda, 59 PM üyesi tüzük kurultayının toplanması için imza verdi.

Toplantı sonrası Hakkı Suha Okay tarafından yapılan açıklamada, “27-28 Kasım’da tüzük kurultayı yapılması kararı alınmıştır. Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı MYK’nın geçerliliği yoktur. Mevcut MYK görevinin başındadır” dedi. Önder Sav ise, “Genel Başkan disiplin suçu işlemiştir” diye konuştu.

Liste değiştirildi

Kılıçdaroğlu, dün saat 13.00 sıralarında açıkladığı MYK listesini ise yaklaşık 4 saat sonra değiştirdi, Genel Başkan Yardımcısı olarak açıkladığı Gülsün Bilgehan ve Gökhan Günaydın ile Genel Sekreter olarak açıkladığı Nihat Matkap’ı liste dışı bıraktı. Bu isimlerin yerine Didem Engin, Mesut Değer ve Mehmet Zeki Gündüz genel başkan yardımcısı, Süheyl Batum da Genel Sekreter oldu.Değişiklik, Nihat Matkap, Gülsün Bilgehan ve Gökhan Günaydın’ın Önder Sav’ın yanında yer alma kararları sonucunda yapıldı.