Toplantıya katılan 30'u aşkın ülke, muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi'ni Libya'nın meşru hükümeti olarak tanırken, böylelikle Kaddafi'den el konulan 3 milyar dolarlık fonun da muhaliflere verilmesinin önü açıldı.

Toplantı sırasında ayrıca başta İngiltere olmak üzere bazı ülkeler askeri operasyona verdikleri desteği artıracaklarını açıkladı.

DAVUTOĞLU: KADDAFİ ÜZERİNDEKİ BASKI SÜRMELİ

Uluslararası toplumun Libya krizini çözmeye yönelik çalışmalarını koordine etmek amacıyla oluşturulan Libya Temas Grubu'nun 4'üncü toplantısı Çırağan Sarayı'nda sürüyor.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirilen zirvenin açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, toplantının Libya'daki krize son verme çabasındaki önemine işaret ederek, aynı zamanda Libya halkının, geleceğini sağlam temellere oturtmasını sağlayacağını söyledi.

Libya'da sivillerin korunması konusunda çok fazla yol katedildiğini ifade eden Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin 1970 ve 1973 sayılı kararlarının uygulanması konusunda ciddi bir gelişme kaydedildiğini belirtti.

Artık Libya'daki Ulusal Geçiş Konseyi'nin daha geniş bir uluslararası kabul görmüş durumda olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ancak daha güvenilir ve halkın meşru taleplerine cevap veren bir geçişin oturtulması çok önemli. Bu konudaki başarılarımızı görerek çatışma çözümü konusuna yoğunlaşmamız gerekiyor. Bu maksatla, BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca, Trablus rejimi üzerindeki baskılarımızı sürdürmemiz lazım. Bu, Ulusal Geçiş Konseyi ile işbirliği içinde yapılmalı" dedi.

"KADDAFİ REJİMİNİN PARALARI MUHALİFLERE VERİLSİN"

Davutoğlu, Kaddafi rejimine ait olan dondurulmuş uluslararası varlıkların kendilerine devredilmesini isteyen Libyalı muhaliflerin önerisini de destekledi.

Libya'nın acil nakit ihtiyacının da kutsal Ramazan Ayı'nın arifesinde kendileri için çok önemli olduğunu belirten Davutoğlu, Libya Temas Grubu'ndaki bütün tarafların belli bir yüzde ile katkıda bulunarak ülkelerinde dondurulmuş Libya mevduatlarının bir kısmının serbest bırakılmasını ve 3 milyar dolarlık bir yardımın temin edilmesini sağlaması gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Bu bağlamda, Libya Ulusal Geçiş Konseyi'ne üç milyar dolarlık destek sağlanmasını, bunun adil dağıtımının Ramazan zarfında Trablus ve Bingazi'de yapılmasını hedefliyoruz. Bu destek sadece insani maksatlarla kullanılacaktır" dedi.

Toplantıya NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da aralarında bulunduğu 15’ten fazla ülkenin dışişleri bakanı katılıyor.

Toplantıda Libyalı muhalifler de temsil ediliyor. Zirveye Libya Ulusal Geçiş Konseyi adına Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril katılıyor.

NATO'nun Libya operasyonunu eleştiren Rusya ve Çin, davet edilmelerine rağmen toplantıya katılmayı reddetmişti.

"ULUSAL KONSEY YÖNETİMİ DEVRALMALI"

ABD heyetinden bir yetkili, Reuters’a yaptığı açıklamada, İstanbul’daki görüşmelerin Libyalı isyancılara “yönetimi devralmaları konusunda yardımcı olması gerektiğini” ifade etti.

Yetkili, “Kaddafi gidecek. Bu yüzden görüşmeler yaşanacak dönüşüm için yararlı olabilir” dedi.

MÜZAKERELERİ BAN'IN LİBYA TEMSİLCİSİ YÜRÜTECEK

Toplantıda gazetecilere konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Libya lideri Muammer Kaddafi rejimine karşı askeri operasyonun şiddetinin artacağını söyledi.

Hague, Kaddafi'nin iktidarı bırakması ve iç savaşın sona ermesi için müzakere koşullarını sunacak kişinin BM Genel Sekreteri'nin Libya özel temsilcisi Abdelilah El Hatip olacağını, öte yandan Kaddafi rejimine karşı askeri operasyonun şiddetini artırmayı sürdüreceğini bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı Alistair Burts de NATO'nun Libya'daki misyonuna destek için 4 Tornado uçağı daha göndereceklerini açıklamıştı.

Zirve, çalışma yemeği, aile fotoğrafı çekimi ve ikinci oturum ile devam edecek. Libya Temas Grubu'nun 4'üncü Toplantısı, Davutoğlu ve Nahyan'ın ortak basın toplantısı ile sona erecek.