Mitingi andıran, 2 bin kişinin topladığı kalabalığa konuşan Cumhurbaşkanı “Türkiye'nin farklı zenginliklerini bağrınızda taşıyorsunuz. Şunun hemen altını çizmeliyim ki; Hatay’a her gelişimde ilinizin geliştiğini, güzelleştiği görüyorum. Hatay’a yapılan havaalanı, oteller, sanayi tesisleri ve tarımı ile gelişen kent görmekten mutlu oldum” dedi.


Abdullah Gül, nerden gelirse gelsin, hangi kaynaklı olursa olsun Türkiye'nin terörle kararlı mücadelesinin süreceğini belirterek, “Türkiye, terörü gündeminden kaldıracaktır” dedi. Gül, Youtube'un tekrar kapatılmasıyla ilgili de “Dünya çok şeffaf hale gelmiştir. Bizim kendimize olan özgüvenimiz büyüktür. Türkiye bunların üstesinden gelecektir. Hiç korkuya gerek yoktur açıkçası” diye konuştu.


Geceyi Antakya'da kaplıca özelliği bulunan Ottoman Palace'ta geçiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu sabah Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile birlikte Hatay Valisi Celalettin Lekesiz’i ziyaret etti.


104 YAŞINDAKİ EMİNE NİNE'NİN ELİNİ ÖPTÜ


Gül'ü, Valilik girişinde Hatay'ın Fransız işgalini yaşayan 104 yaşındaki Emine Ceylan karşıladı. Gül, elini öptüğü Ceylan'ın hatırını sordu. Antakya’da 49 yıllığına Aba güreşleri ağası seçilen Ali Aba da ipek aba hediye etti. Gül, daha sonra makama geçti, Vali Lekesiz de Samandağ’a özgü ney ile cami, havra ve kilisenin tasviri olan bir tablo armağan etti.


Taksim'deki canlı bomba eylemini yapan kişinin PKK'lı çıktığını hatırlatan gazetecilerin, “Bir tarafta canlı bomba eylemi diğer tarafta eylemsizlik kararı bu çelişkiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki sorusu üzerine Gül, “Güvenlik güçlerimiz bütün bunların analizlerini detaylarını yapıyorlar. Ama şu gerçek ki Türkiye terörle nerden gelirse gelsin, hangi kaynaklı olursa olsun, terörle mücadelesine kararlı bir şekilde devam edecektir. Ve bu mücadelenin bir çok yönü vardır, sadece silahlı yönü ile değil, başka yönü vardır. Türkiye tüm bu imkanları seferber ederek terörü tamamen önünden kaldıracaktır. Bütün güvenlik birimleri, devletin bütün ilgililerinin birinci önceliği de budur” dedi.

 

DÜNYA ÇOK ŞEFFAF


CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın görüntüleri nedeniyle internet sitesi Youtube'un tekrar kapatılması olayıyla ilgili görüşü de sorulan Gül, “Dünya çok şeffaf herhangi bir şeyi kapatmakla ulaşımı engelleyemezsiniz. Ulaşım farklı yönlerden oluyor. Ben daha önce de dikkat çekmiştim Türkiye’nin bu tip şeyleri yasak eden bir ülke sınıfına girmemesi gerektiğini düşünüyorum. Eski bazı problemler vardı ama bu problemlerin bir şekilde muhakkak halledilmesi gerekiyor. Dünya çok şeffaf hale gelmiştir, hiç kimse ne gümrük duvarlarıyla ne da başka imkanlarla sınırlarını dünyadan tecrit edemez. Bizim kendimize olan özgüvenimiz büyüktür. Zaman zaman bu şeffaflığın yarattığı olumsuzluklar ortaya çıksa da Türkiye’nin özgüvenini sağlandığını düşünüyorum. Türkiye bunların üstesinden gelecektir. Hiç korkuya gerek yoktur açıkçası. Bu açıdan engellemeler, bir netice vermemektedir, benim kanaatim de o dur. Son gelişmeler nedir onlara da bakacağız” diye konuştu.Cumhurbaşkanı Gül, Adalet Bakanı Ergin ve Vali Lekesiz, bir süre basına kapalı olarak görüştü. Gül, çıkışta Hatay Valiliği bahçesine defne fidanı dikti.

BELEDİYE'DEN HALKA HİKAP ETTİ, TARİHİ YERLERİ GEZDİ


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hatay Valiliği'nin ardından Garnizon Komutanlığı ve Antakya Belediye Başkanı Ak Parti'li Lütfi Savaş'ı makamında ziyaret etti. Gül ile Belediye Başkanı Savaş bir süre görüştü. Belediye önünde toplanan yaklaşık 2 bin kişiye hitap eden Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye'nin farklı zenginliklerini bağrınızda taşıyorsunuz. Şunun hemen altını çizmeliyim ki; Hatay’a her gelişimde ilinizin geliştiğini, güzelleştiği görüyorum. Hatay’a yapılan havaalanı, oteller, sanayi tesisleri ve tarımı ile gelişen kent görmekten mutlu oldum” dedi.


Türkiye ile Suriye arasında karşılıklı olarak vizenin kaldırılmasıyla ilişkilerin çok daha arttığını belirten Gül, “Hem Türkiye'de yaşayan vatandaşlara hem de Suriyeli kardeşlerimize vize konusunda kolaylık sağlanmıştır. Ancak bunun büyük yararını sizler görmelisiniz. Vizesiz giriş çıkış ile karşılıklı ilişkilerin geliştiği gibi ticaret de o oranda artmıştır. Bu anlamla Türkiye’nin gelecekte parlayan yıldızı Hatay olacak, bundan şüpheniz olmasın” diye konuştu.


Cumhurbaşkanı Gül, ardından kentin tarihi alışveriş merkezi olan Uzun Çarşı'ya geçti. Eşi Hayrünnisa Gül ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in de eşlik ettiği Cumhurbaşkanı Gül'e, esnaf ve vatandaşlar sevgi gösterilerinde bulundu. Esnaf temsilcileri, Gül'e 2 çift ayakkabı, mozaik tasvirli tablo, ahşap işlemeli büyük boy ayna ile kentin ünlü tatlısı olan künefe ikram etti.


30 MUSEVİ'YE KONUŞTU


Cumhurbaşkanı Gül ve yanındakiler, ardından Habib-i Neccar Camii’ne gitti. İl Müftüsü Mustafa Sinanoğlu, cami hakkında bilgiler verdi. Gül, caminin kuzey bölümünde bulunan İsa’nın havarilerinden Yunus (Yuhanna) ve Yahya’nın (Pavlos) mezarlarını ziyaret etti. Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, daha sonra Havra'ya geçti. Gül'ü, Türkiye Musevi Cemaat Başkanı Rizi Paleva karşıladı. Gül, Havra'ya girişinde keçi boynuzundan yapılmış şofar (boru) öttürüldü.

 

30 kadar Musevi vatandaşa hitap eden Gül şunları söyledi: “Türkiye Cumhuriyeti'nin her vatandaşı değerlidir. Burası hepimizin yurdu, ülkesidir. Yüzyıllardır hep beraber buradayız. Hoş görü, kardeşlik içerisinde yaşıyoruz. Herkesin dini inancı farklı olabilir ama karşılıklı saygı, sevgi ve dayanışma içerisinde ülkemizi daha iyi noktalara getirmek için uğraşıyoruz. Bugün Musevi vatandaşlarımız ibadethanesini ziyaret ediyor olmak benim için gerçekten büyük bir mutluluk kaynağıdır.”


OĞLUNUN KURTARILMASINI İSTEDİ


Bu arada Cumhurbaşkanı Gül'ün Antakya Belediyesi'nden çıkışında kalabalık arasında bulunan 49 yaşındaki Ahmet Yurtman ile eşi 46 yaşındaki Hatice Yurtman, “Sayın Cumhurbaşkanım sizden yardım istiyoruz” diye bağırdı. Yardım çağrısını duyan Gül, korumalardan Yurtman çiftinin yanına gelmesine izin vermelerini istedi. Yurtman çifti, oğulları TIR şoförü 28 yaşındaki Hasan Yurtman’ın üzüm götürdüğü Ukrayna’da trafik kazasına karıştığı, 1 kişinin ölümüne neden olduğu o günden bu yana tutuklu olduğunu hatırlatıp, “Oğlumuz bir kez bir mahkemeye çıkartılmadan hapiste çürütülüyor, sizden yardım istiyorum” dedi. Gül, ailenin sorununu not alıp yardımcı olacağını söyledi.