AKP ve BDP heyetleri Meclis Başkanı Cemil Çiçek Başkanlığında dün yaptıkları görüşmenin ardından bugün bir kez daha bir araya geldi.


Görüşmeye AKP’den Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Ahmet Aydın ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, BDP adına da Siirt milletvekili Gülten Kışanak, Grup Başkanvekilleri Hasip Kaplan ve Pervin Buldan katıldı. Görüşmeye dün olduğu gibi bugün de "açılım"dan sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da katıldı.


İLK AÇIKLAMA BDP'DEN GELDİ

Yaklaşık 1.5 saat süren toplantı sonrası ilk açıklama BDP heyetini temsilen Gültan Kışanak'tan geldi. " Meclise gelmek için AKP'den icazet alacak değiliz, buna grumuz karar verecek" diyen Kışanak, AK Parti'nin metinlerine olumlu yaklaştığını ancak çözüm yolu için pratik bir adıma dair bir öneri görmediklerini söyledi. Kışanak şunları söyledi:


"MECLİS'TE OLUP OLMAYACAĞIMIZA BİZ KARAR VERİRİZ"

"Dünkü buluşmada iki heyet birbirimize görüşlerimizi ifade ettik. Arkasından her iki grup kendi değerlnedirmelerini yaparak bugün bir kez daha bir araya geldik. Bu görüşmelerimizin ana konusu yemin edip etmeme ile ilgili değildir. Başından beri kamuoyuna yaptığımız açıklamalarda bunun bir yemin krizi olarak yansıtılmasının doğru olmadığını ifade ettik.


Halktan yetki alan her kişi ve siyasi yapı halktan aldığı bu yetkiyi bu Parlamento'da yansıtmanın koşullarını bulmalıdır. Bunun önünde engeller varsa da, kendi bulduğu yol ve yöntemlerle bununla mücadele eder. Biz de BDP olarak halkın iradesinin Meclis'e doğru, eksiksiz olarak yansıması için Parlamento'ya bir süre katılmamayı kararlaştırmıştık. Bu kararı değiştirmek, farklı bir karar almak ve bu iradeyi kamuoyuna göstermek, yansıtmak yine bu grubun yani BDP'nin iradesidir. Biz bu kararı başka birine sormayı asla ve asla söz konusu yapmayız, başka bir kurumdan, yine seçilmiş bir artiden izin almayız. Bu nedenle Meclis'te olup olmayacağımıza yine grubumuz karar verecektir."


"AK PARTİ'NİN NİYETİNİ ANLAMAYA ÇALIŞTIK"
" BDP'nin Parlamento çalışmalarına katılması için AK Parti'den icazet almasına gerek yoktur, böyle bir şeyi yapmayacağız. Bunu biz belirleyeceğiz.


Bizim iki gündür yaptığımız açıklamalar tüm toplumun beklentisi haline gelen demokratik bir anayasa yapmak için bir araya gelmek konusunda bir niyet var mıdır, onu görmek içindi. Çoğunluğu elinde bulunduran bir siyasi parti olarak anayasayı katılımcı bir şekilde yapma konusunda AK Parti'nin iradesi var mı yok mu bunu anlamaya çalıştık."


"NİYET OLUMLU OLSA DA PRATİK ADIM YOK"
"Niyet düzeyinde olumlu şeyler ifade edilse de bunun pratikleşmesi konusunda önümüzde nasıl bir yol olduğunu gördümüğüzü söyleyemeyiz. demokratik siyaset kanallarının önünün açık olması gerekiyor.


Her şart ve koşul altında demokratik siyaset bizim için vazgeçilmezdir. Katılımcı, demokratik bir anayasa yapmak için mücadele edeceğiz. Bizim bütün bu çabamız gerçekten Türkiye'de tarihsel sorunlarımızı da çözme konusunda ön aşama olacak ve bizi barış sürecine taşıyacak bir mücadele olacaktır.


Bizim hazırladığımız bir metin vardı. Onların da hazırladığı bir metin vardı, doğrusu siyaseten ve ilkesel olarak tartığımızda her iki metine de bir itiraz olmadığı ancak her iki metni ortaklaştırıp tek metin yapma konusunda henüz bir irade olmadığı ortaya çıktı. Henüz buna giden yolun pratik yolun bulunmadığı ortaya çıktı."

BDP, KCK tutuklusu 5 milletvekili için yasal düzenleme yapılmasını istiyor.