AK Parti hükümetinin ustalık döneminin yol haritası belli oldu. Hükümetin öncelikli hedefi yeni Anayasa olacak. Başbakan Erdoğan'ın "Denizi geçtik, derede boğulmayacağız" diye tarif ettiği Türkiye'nin öncelikle sorunlarından Kürt sorununun çözümü için başlatılan Milli Birlik ve Beraberlik Projesi kararlılıkla sürecek. İsrail ile Türkiye'nin ilişkilerinin normalleşmesinin ön koşulu ise özür olacak.
AK Parti hükümetinin önümüzdeki 4 yıllık programını Başbakan Erdoğan açıkladı. 128 sayfalık hükümet programını 2 saatte okuyan Erdoğan'ın sözleri sık sık alkışlarla kesildi. Erdoğan'ın hükümet programını dinleyen tek muhalefet partisi lideri ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu.

AK Parti'nin seçim beyannamesindeki vaatlerin neredeyse tamamının hükümet taahhüdü haline getirildiği hükümet programında şunlar var:

AB SÜRECİNDEN GERİ ADIM YOK: AB Katılım sürecini kararlılıkla yürüttük yürüteceğiz. Önümüzdeki dönem de sürdüreceğimiz reformlar aktif dış politikaların AB ile Türkiye ilişkilerini olması gereken noktaya taşıyacağına inanıyoruz. AB Bakanlığı buna gösterilen önemin göstergesi.

YENİ ANAYASA İÇİN KARARLIYIZ: Bu dönemde milletimizin TBMM'den en önemli beklentisi yeni Anayasa yapılması. AK Parti grubu olarak tam kararlılık içindeyiz. Yeni Anayasa'nın en geniş katılımla tam bir toplum sözleşmesi olmasını hedefliyoruz. Yeni Anayasa ertelenemez. 30 yıl önce müdahale ürünü bu Anayasayı hak etmiyoruz. Muhalefet partileri de bu vaatte bulundu. Yeni dönem Anayasa dönemi olacak. Bu Meclis yeni Anayasa yapacak güce sahiptir. Kucaklayıcı, bütünleştirici özgürleştirici bir Anayasa olmalı. Milli birlik ve ortak değerleri koruyan, demokratik hukuk devletinin tüm unsurlarını içeren bir metin olmasını savunuyoruz. Yeni Anayasa yapılırken uluslararası sözleşmeler de esas alınmalı.

HEDEF İLERİ DEMOKRASİ: Bu dönemdeki demokratikleşme hedefi ileri demokrasi. Demokratikleşmede örnek bir ülkeyi tesis etmek için çalışacağız. AK Parti olarak kurulduğumuz günden bu yana sorunların daha çok demokrasi ve özgürlük ile çözüleceğine inanıyoruz. Yıllardır demokrasi eksikliği ile büyüyen dil, din, etnik köken gibi konularda soruların çözümü için çabalar da sürecek.

DENİZİ GECTİK DEREDE BOĞULMAYACAĞIZ:
Türkiye bir dönüm noktasında, büyük bir imtihanla karşı karşıyayız. Ya daha büyük daha güçlü müreffef bir ülke olarak küresel düzende yerimizi alacağız ya da köklü sorunları çözemeyen bir ülke olacağız. AK Parti olarak bizim kararımız nettir. Her açıdan hepimize kaybettiren Büyük Türkiye önündeki en ciddi engel olan sorunlar konusunda adımları ilave adımlarla sonuca götürmeye kararlıyız. Çok şeyler yaptık, denizi geçtik derede boğulmayacağız. 

KÜRT AÇILIMI SÜRECEK: Çoğulcu ve özgürlükçü demokrasiyi daha köklü bir şekilde yerleştirmek ve kardeşliğimizi yüceltmek için Milli birlik beraberlik ve kardeşlik projemizin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Geçmişte tüm insanlığa örnek olacak birlikte yaşamayı göstermiş bir ecdadın çocuklarıyız. Ayrıştırıcı kimlik siyaseti yapmadan herkese saygı duyan bir anlayışı inşa ettik bunları devam ettirme çabası içindeyiz. Kimseyi dışlamayan bir evrensellik anlayışı içinde birlik beraberliği güçlendireceğiz. Uzun yıllardır yürekleri yakan sorunların çözüme kavuşacağı yer Yüce Meclis'tir. Diyalog ve uzlaşma sürecine destek olacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

HERKES İÇİN DEMOKRATİKLEŞME: Kürt meselesinin çözümü için önemli adımlar attık. OHAL'in kalkması, Kürtçe'nin öğrenimi, sosyal kültürel alanlarda tarihi reformlar yaptık. Kardeşliği pekiştirecek reformlara devam edeceğiz. Ayrılıkçılığın bu topraklarda zemini yoktur. Çözüm politikamız odağında insan var. Demokratikleşme adına atılan adımlar toplumun bir kesimine değil herkes için. Herkes için daha fazla demokrasi hak ve özgürlük. Bu nedenle hep birlikte Türkiye'yiz diyoruz.

GECİKMİŞ ADALET ADALET DEĞİL: Gecikmiş adalet adalet değil diyerek yargı süreçlerini hızlandıracağız. İstinaf mahkemeleri kuruldu, en kısa sürede faaliyete geçecek. Adli Tıp Kurumu kapasitesi arttırılıp ülke geneline yayılacak. 100 bin kişiye 10 hakim düşüyor. AB ortalaması 20 seviyesine çıkartacağız. İnsan hakları merkezli güvenlik anlayışını sürdürecek çetelerle mücadeleden taviz vermeyeceğiz.
 
NÜFUSU 750 BİNİN ÜSTÜNDEKİ İLLER BÜYÜKŞEHİR OLACAK: Büyükşehir belediyeleri konusunda köklü değişiklikler yapacağız. Nüfusu 750 binden fazla olan illerde büyükşehir belediyesi kurulacaktır. İl bazında üst ölçekli plan bütünlüğü sağlanacak.

EKONOMİDE HEDEF İLK 10: 2023 yılında dünyanın en iyi 10 ekonomisi arasına girmek istiyoruz. Fakirlik ve yoksullukla mücadeleye devam edeceğiz. Enflasyon hedefleri 3 yıllık vaadede belirlenecek ve halka duyurulacak. İstanbul Uluslararası Finas Projesini hayata geçireceğiz. İstanbul'un 2023 yılında dünyadaki en önemli 10 finans merkezi içinde olmasını sağlayacağız.

İŞSİZLİKLE MÜCADELE: 2011 Mart ayı itibariyle işsizlik 10.8'e indi, mevsimsel etkilerden arındırılarak 9.9 seviyesine indi. Böylece kriz öncesi döneme gelindi. Aktif iş gücü programları için her yıl 1.5 milyar lira kaynak ayırmaya başladık. 2013 yılından itibaren her yıl 400 bin işsizimizi bu programlardan yararlandıracağız. Her yıl 200 bin kişiyi toplam 1 milyon işsizi eğitimden geçireceğiz. Her işsize bir iş ve meslek danışmanı vereceğiz.

KREŞLERE ÖZEL TEŞVİK: Kadınların çalışma hayatına katılımını arttırmak için kreşler için teşvik programı uygulayacağız. Kamuda ve özel sektördeki engelli kontenjanının doldurulması için tedbirleri alacağız.

UYDU YAPAN BİR TÜRKİYE OLACAK: 2023'te kendi milli tüfeğini, topunu tankını, helikopter ve uçağını üreten, uydularını tasarlayan üreten, ihraç eden bir Türkiye hedefliyoruz.

350 BİN KİŞİ UÇURULACAK: Hedefimiz bölünmüş yol uzunluğunu 2015 yılında 26 bin km'ye ulaştırmak. 2023 yılında 750 uçaklık dev bir filo ile yılda 350 milyon yolcu taşımak. Genişbant erişimin arttırılması amacıyla fiber altyapı yatırımları yapılacak 2015 yılında 15 milyon genişbant abonesine erişim sağlanacak.

MİLLİ DEĞERLERE UYGUN YENİ MÜFREDAT: Okul öncesinden üniversiteye uzanan eğitim basamaklarında milli değerlerimiz ve ve uluslararası standartlar esas alınarak eğitim sistemimiz tamamen gözden geçirilecek ve kaliteyi merkeze alan bir dönüşüm programı uygulanacak. Çocuklarımıza e-kitap ücretsiz dağıtılacak.Sınıf mevcutlarını 30 kişiye indirmek için derslik yapımına devam edeceğiz.

ÖZEL ÜNİVERSİTELER GELECEK: Yükseköğretim tüm yönleri ile reforme edilecek. YÖK sadece koordinasyon akreditasyon ve kalite standartları belirleyen kurum olacak. Özel üniversite kurulmasının önünü açacağız. 

TARİHİ OLAYLAR BELGESEL ÇİZGİ FİLM OLACAK: Tarihimizin önemli şahsiyetleri, olayları, masal kahramanları ve kültürel zenginlik unsurlarımız belgesel dizi ve çizgi filmlere dönüştürülecek.

4 YILDA 10 BİN YENİ DOKTOR: Evde bakımda 60 bin kişiye ulaştık 2012 yılında evde bakıma ihtiyacı olanların tamamına hizmet etmeyi hedefliyoruz. 2011 yılında 3 uçağı daha hava ambulans sistemine katacağız. 120 bin olan doktor sayısı 2015'te 130 bine çıkacak. Ebe hemşire sayısı ise 163 binden 238 bine çıkacak.

TİRYAKİ VE OBEZ SAYISI SAYISI DÜŞECEK: 15 yaş üstü her 100 kişiden 27'si sigara içiyor 2015'te 23'ün altına indireceğiz. Yüzde 32 olan obez oranını 2015'te 30'un altına indireceğiz. 

65 DOLARIN ALTINDA YAŞAYAN KALMAYACAK: Emeklilerimiz için adil bir intibak sistemini kademeli olarak hayata geçireceğiz. 2015 yılına kadar aylık 65 doların altında bir gelirle yaşamak zorunda olan vatandaşımız kalmayacak. 2023'te hedefimiz mutlak yoksulluğu ortadan kaldırmak.

YENİ EVLENECEK YOKSUL ÇİFTLERE KONUT: Sosyal konut projesi kapsamında iki aşamada 100 bin konut yapılacak. Bu konutlar ayda 100TL taksitle verilecek. Yeni evlenecek yoksul çiftlerimizin 20 yıl geri ödemeli çeyizi içinde konut edinmelerini sağlayacağız.

KANAL İSTANBUL DA HÜKÜMET PROGRAMINDA: Şehirlerimize yönelik projeleri hükümet programına alarak taahhüdümüze resmiyet kazandırıyoruz. Kanal İstanbul projesi ile Karadeniz Marmara arasında kanal yapacağız. İstanbul'un iki yakasına iki şehir yapacağız. İstanbul'a 3. havalanı ve köprü yapacağız. Marmaray tamamlanacak. Taksim trafiği yer altına alınacak. Yassıda bir demokrasi müzesine dönüşecek. İzkaray ile İzmir'in iki yakası buluşturulacak. Aynı şekilde Ankara, Diyarbakır gibi illerdeki projelerde hayata geçecek.

ABD MODEL ORTAKLIK SÜRECEK: Türkiye ile ABD arasında mevcut ilişkiler model ortaklık çerçevesinde sürecek. Kıbrıs'ta iki toplumlu iki kesimli tarafların siyasi eşitliğine dayanan çözüm için çalışacağız. Afrika açılımı sürecek. Büyükelçilik sayısı 12'den 26'ya çıktı, yakın zamanda 32'ye çıkartacağız.

İSRAİL'LE İLİŞKİLERİN NORMALLEŞME ŞARTLARI: Gazze'ye insani yardım götüren gemiye yapılan saldırının uluslararası platformlarda takipçisi olacağız. İsrail uluslararası hukuka ve her türlü insani değerlere aykırı bu yasadışı eylemden dolayı resmen özür dilemedikçe Gazze'ye yönelik ambargo kaldırılmadıkça hayatlarını kaybedenlere tazminat ödenmedikçe iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi düşünülemez.