Taksim Meydanı'nda pazar günü meydana gelen ve 15'i polis 32 kişinin yaralanmasına neden olan canlı bomba Vedat Acar'ın Kandil'de eğitim aldığı öğrenildi. Behçet hastası olan Acar'ın 2006 yılında Kandil Dağı'nda çektirdiği bir fotoğraf evde yapılan aramada ele geçirildi.

Taksim Meydanı’ndan geçen pazar günü katliam yapmak isterken dikkatli bir polisin müdahalesi sonucu eylemi yarım kalan canlı bombanın kimliği belirlendi. 15’i polis 32 kişinin yaralanmasına neden olan canlı bombanın bölücü terör örgütü PKK üyesi 24 yaşındaki Vedat Acar olduğu ve 4 ay önce Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye girdiği belirlendi.


2004’te PKK’ya katıldı

Taksim Meydanı’nı kana bulayan intihar eylemcisinin morgda çekilmiş fotoğrafının yazılı ve görsel basında yayımlanmasından kısa bir süre sonra polis, canlı bombanın kimliğine ulaştı. İntihar eylemcisinin Van Gürpınar doğumlu 24 yaşındaki Vedat Acar olduğu tespit edildi. İstanbul Valiliği’nin internet sitesinde yer alan açıklamada, Vedat Acar’ın 2004 yılında PKK’ya katıldığı, örgütün Kuzey Irak’taki kamplarında eğitim gördüğü, İstanbul’da bir süre örgüt mensuplarının evinde de kaldığını belirtildi. Acar’ın, bir ay önce ailesinin yanından ayrıldığı ve Şirinevler’de bir ev kiraladığı tespit edildi.

8 kişi gözaltında

Van-Gürpınar nüfusuna kayıtlı Vedat Acar’ın ailesi, ilçeye 60 kilometre uzaklıktaki Uzungedik köyü Çığlı mezrasından 7 yıl önce İstanbul’a taşındı. 11 çocuklu ailenin 4’üncü çocuğu olan Acar’ın, bir ağabeyi dışındaki tüm aile bireylerinin, İstanbul Bağcılar’daki Evren Mahallesi’nde yaşadığı belirtildi. Kimliğinin belirlenmesinin ardından apartman sakinleri ve Vedat Acar’ın ailesinin ifadesine başvuruldu. Acar’ın, Bağcılar’daki ailesinin evinde ve Şirinevler’de kiraladığı dairede arama yapıldı. Polisin operasyonlarında 8 kişi gözaltına alındı.

Talimatla harekete geçti

Şirinevler Mehmet Akif Caddesi’nde 4 katlı apartmanın birinci katını, 600 liraya kiralayan Acar’ın emlakçıya da göz tedavisi için “İstanbul’a geldim kısa süre için ev kiralayacağım” dediği belirtildi.

Eylem talimatının gelmesinin ardından harekete geçip hazırlık yaptığı ileri sürülen Acar’ın içkili restoran işleten ev sahibinden saldırıdan 2 gün önce 15 tane buz kovası aldığı belirlendi. Evde yapılan aramada ‘Sedat Acar’ adına düzenlenmiş bir de kimlik ele geçirildi. Apartman sakinlerinin ifadesine göre, çok sık sokağa çıkmayan Vedat Acar, kendi halinde ve dikkat çekmeyen bir kişiliğe sahipti. Acar’ın kaldığı dairenin alt katındaki lahmacun salonunda çalışan bir kişi şunları söyledi: “Saldırı günü elindeki şemsiyeyi bıraktı. Sırtında çantası vardı. ‘Cerrahpaşa’daki işlemlerim olmadı. Gitmek zorundayım. Anahtarı ev sahibine teslim edersiniz’ dedikten sonra ayrıldı.”

Siyanür hapı çıktı

İntihar eylemcisi Vedat Acar’ın üzerinden siyanür içerikli bir hap çıktı. Polise göre, Acar eylemi gerçekleştiremeden yakalanması halinde siyanür hapını yutarak intihar edecekti.

Öte yandan, bombalı saldırıda yaralanan polislerden Ebubekir Turan, Mehmet Kızıltepe, Naim Yamalı, Hüseyin Erol Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden dün taburcu edildi. Aynı hastanedeki 4 polisin tedavisi ise devam ediyor. Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu da, dün İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’a geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

Cenazesini almak için başvuran yok

Kimliği dün açıklanan Vedat Acar'ın (24) cesedi üzerinde Adli Tıp Kurumunda yapılan otopsi ve diğer işlemler tamamlandı.

Kurum yetkilileri, Acar'ın cenazesini almak için şu ana kadar herhangi bir başvuru yapılmadığını bildirdi.

EVİ KİRALAYAN EMLAKÇI KONUŞTU

Şirinevler'de canlı bomba Vedat Acar'a evi kiralayan emlakçı konuştu.

25 yıldır bölgede emlakçılık yapan İzzet Aras, Vedat Acar'ın 10 Ekim tarihinde dükkanına gelerek ev kiralamak istediğini ve kendisine 3 ayrı ev gösterdiği halde 6. sokaktaki evi beğendiğini söyledi.

Emlakçı Aras, evi 600 TL'ye kiralayan teröristin kendisini Sedat adıyla tanıttığını ve kapora olarak 1000 TLverdiğini ifade etti. Kendisinden hiç kuşkulanmadığını ve Acar'ın sakin bir kişiliğe sahip olduğunu belirten Emlakçı İzzet Aras,"Gözlerinden rahatsız olduğunu ve Çapa Tıp Fakültesi'nde tedavi olduğunu söyledi. Bir anarşi durumu, kuşkulanacak bir şey yoktu. Konuşurken, arasıra kekeliyordu " şeklinde konuştu. Emlakçı İzzet Aras, teröristin kendisine tedavi olmazsa kör olacağını anlattığını da sözlerine ekledi.