2005-2010 yılları arasında pazarlık usulüyle yapılan ihalelerde 70 ayrı ihaleye fesat karıştırdıkları ve belediyeyi zarara uğratıkları iddiasıyla 10'u belediye personeli, toplam 17 kişi üçüncü dalga operasyonunda gözaltına alındı.

Son 2 ayda düzenlenen ilk operasyonda bazı belediye görevlileri ve sivillerin olduğu 10; önceki hafta aralarında Meclis Başkanvekili Mustafa Tuncel'in de olduğu 10 kişi daha tutuklanmış, ikinci operasyonda Başkan Aytaç Durak da tutuklanma istemiyle mahkemeye sevkedilip, tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti.

SON DALGADA BÜROKRATLAR VAR


Bu sabah gerçekleşen operasyondra, Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Ekipleri, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla Adana Büyükşehir Belediyesi Eski Genel Sekreteri Hasan Gülşen, Genel Sekreter Yardımcısı Oktay Karakuş ve Strateji Geliştirme Daire Başkanı Selçuk Özkök'ün de aralarında bulunduğu 10'u belediye personeli, 4'ü kadın olmak üzere toplam 17 şüphelinin evine baskın yaptı. Şüpheliler, gözaltına alınıp, evlerinde yapılan aramaların ardından Adana Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Operasyonun mülkiye müfettişlerinin 2005-2010 yılları arasında pazarlık usülüyle yapılan ihalelerle ilgili incelemelerin ardından 70 ayrı ihale dosyasıyla ilgili hazırladıkları raporlarla ilgili Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturmayla ilgili olduğu öğrenildi. Şüphelilerin, ihaleye fesat karıştırmak ya da görevi ihmalden kaynaklı olarak belediyeye zarara uğratmakla suçlandıkları belirtildi.

KİMLER VAR?

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirilen Eski Genel Sekreter Hasan Gülşen, Genel Sekreter Yardımcısı Oktay Karakuş, Strateji Geliştirme Daire Başkanı Selçuk Özkök'ün yanısıra, Park Bahçeler Müdürü Sabahattin Karabulut, Park Bahçeler Müdür Yardımcısı Turgut Hayta, Fen İşleri Müdürü Nermin Akray, Fen İşleri Müdür Yardımcısı Özlem Hilal, Fen İşleri Müdürlüğü'nde memur olarak görev yapan Ali Örücü, Fırat Atılgan, Tijen Özinal, ihale alan firma temsilcileri Nurcan Toklar, İbrahim Murat Gündüz, Aydın Görez, Sabri Zopçuk, Ahmet Sürmeli, Cumali Savaş ve Mehmet Kemal Sak, söz konusu iddialarla ilgili daha önce ifadeleri alındığı için Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla adliyeye sevk edildi.

21 Haziran'da Adana Büyükşehir Belediyesi merkezli çete operasyonunda İçişleri Bakanlığı'nca 16 ay önce görevden uzaklaştırılan Aytaç Durak'ın da aralarında bulunduğu 17 kişi sorgulamalarının ardından adliyeye sevk edilmiş, 10 kişi tutuklanmış, savcılık dava açmak üzere iddianame hazırlamaya başlamıştı.

İlk dalgadaki iddialar ise ihale işlerinde çete kurmakla ilgiliydi. Bu dava da henüz açılmadı.