İs­tan­bul’un en ka­li­te­li taş re­zer­vi­nin bu­lun­du­ğu Sul­tan­ga­zi Ce­be­ci Ta­şo­cak­la­rı Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ca­hit Al­tu­nay’ın is­te­ği doğ­rul­tu­sun­da çev­re­ci bir kim­li­ğe bü­rün­dü. Cebeci Taşocakları Kooperatifi tarafından üstlenilen 50 milyon liralık yatırımla halkın şikayetçi olduğu toz ve sarsıntıya çözüm bulundu. Taşocakları proje kapsamında yerleşim yeri ile ocakları ayıran kuşaklama yolu güzergahına 3600 ağaç dikti.  Hal­kın şi­ka­yet­le­ri­ arasında bulunan taş kırımında kullanılan patlayıcıların ortaya çıkardığı sarsıntılar ise ar­tık mü­hen­dis­ler tarafından ta­kip edili­yor ve sis­mik öl­çüm­le­ri ya­pı­lı­yor. 
Yıl­lar­dır çı­kar­dı­ğı toz ve taş kı­rı­mı için ya­pı­lan pat­lat­ma­lar so­nu­cu ra­hat­sız­lık­la­rı­nı di­le ge­ti­ren Ce­be­ci Ma­hal­le­si sa­kin­le­ri­nin se­si  ni­ha­yet il­gi­li yer­le­re ulaş­tı. Sul­tan­ga­zi Be­le­di­ye­si Ta­şo­cak­la­rı­nın çev­re­ye ver­di­ği ra­hat­sız­lık­la­rı en aza in­dir­ge­mek için bir di­zi ted­bir­ler al­dı. S.S Ce­be­ci Ta­şo­cak­la­rı Üre­tim ve Pa­zar­la­ma Ko­ope­ra­ti­fi ile gö­rü­şen Sul­tan­ga­zi Be­le­di­ye­si is­tek­le­ri­ni ilet­ti. Bu­nun üze­ri­ne geçen yıl çalışmalara başlayan Ta­şo­cak­la­rı Ko­ope­ra­ti­fi altyapı çalışmalarını bitirerek üst yapıya geçti.

AĞAÇLAR TOZU KESECEK



Sul­tan­ga­zi Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ca­hit Al­tu­nay, Ta­şo­cak­la­rı sa­hip­le­riy­le yap­tık­la­rı gö­rüş­me­le­rin iyi so­nuç ver­di­ği­ni ifade ederek “Taşocakları Sahibi arkadaşlar iki yıldır hummalı bir çalışma içersinde. Kanalizasyon, Altyapı, Asfalt, toprak yığınlarının tesfiyesi, taş tozlarının ortadan kaldırılması konusunda önemli çalışmalar yapıldı” dedi.  Başkan Cahit Altunay şunları söyledi: “ Bugüne kadar belediye bütçesinden karşılanan çalışmaları şu anda taşocakları yapıyor. Bu çalışmalar tam anlamıyla yeterli mi diye sorarsanız, yeterli değil ama iyi niyetle önemli işler yapıldı, yapılmaya devam ediyor. Şu anda Kuşaklama  yolu etrafı ağaçlandırıldı. Her gün sulanıyor. Yollar asfaltlandı, Taşocaklarında iyileştirmeler yapıldı. Bu gün itibariyle gelinen noktada vatandaşlarımızın şikayetleri önemli ölçüde azaldı. Ama biz son bir vatandaşın bile şikayeti sona erene kadar bu işin takipçisi olacağız. Yaptıkları çalışmalardan dolayı Taşocakları Kooperatifi Başkanı Niyazi Öztürk ve üyelerine sizin aracılığınızla teşekkürlerimi belirtmek isterim.

 İSTANBUL’UN EN KALİTELİ TAŞI



S.S Ce­be­ci Ta­şo­cak­la­rı Üre­tim ve Pa­zar­la­ma Ko­ope­ra­ti­fi Baş­ka­nı Ni­ya­zi Öz­türk; Ce­be­ci Taş Ocak­la­rı­nın İs­tan­bul’un en ka­li­te­li ta­şı­nı çı­kar­dı­ğı­nı ve İs­tan­bul’un taş ih­ti­ya­cı­nın yüz­de 30-40’ını kar­şı­la­dı­ğı­nı ifa­de et­ti. Öz­türk, Ce­be­ci Ta­şo­cak­la­rı­nın iş­le­ti­le­bi­lir re­zer­vi­nin 30 yıl­lık ih­ti­ya­cı kar­şı­la­ya­cak du­rum­da ol­du­ğu­nu kay­de­de­rek; “Böl­ge­de 16 ta­şo­ca­ğı üre­tim ya­pı­yor. 16 ocak­ta yak­la­şık 3 bin ki­şi is­tih­dam edi­li­yor. İs­ta­bul Ata­türk Ha­va Li­ma­nı ze­mi­ni ile Mar­ma­ray’da Ce­beci’nin taş­la­rı kul­la­nı­lı­yor. İn­şa­at sek­tö­rün­de kul­la­nı­lan  en ka­li­te­li mal­ze­me Ce­be­ci’den çı­kı­yor. Ce­be­ci’den çı­kan kal­ker taş­lar as­falt tu­tu­cu özel­li­ği ve be­ton­da­ki el­ve­ri­şi ile ara­nan bir mal­ze­me­dir” di­ye ko­nuş­tu.

Ni­ya­zi Öz­türk. bun­dan son­ra ocak­ta ça­lı­şan per­so­ne­lin eği­ti­mi ile il­gi­li de or­tak ça­lış­ma baş­lat­tık­la­rı­nı ifa­de ede­rek; “Bu eği­tim­ler ön­ce­lik­le iş gü­ven­li­ği ve iş­le­tim sis­te­mi ile il­gi­li ola­cak.  Pat­la­ma Kay­nak­lı Tit­re­şim Kontro­lü Pro­je­miz­ de, bu eği­tim pro­je­siy­le pa­re­lel bir  ça­lış­ma­dır. 4 yıl­dır 24 sa­at öl­çüm ya­pa­rak pat­la­ma­lar­dan do­ğan tit­re­şi­mi öl­çü­yo­ruz. Bu öl­çüm­le­re gö­re de pat­la­ma­la­rın şid­de­ti­ni ayar­lı­yo­ruz. Tit­re­şim­de his­se­dil­me ora­nı­nı en aza in­dir­ge­me­yi plan­lı­yo­ruz” de­di,

SİSMİK ÖLÇÜM YAPILIYOR

Ta­şo­cak­la­rı Tür­ki­ye`de bir il­ke im­za ata­rak Pat­la­yı­cı Mü­hen­di­si kul­lan­ma­ya baş­la­dı. Ar­tık taş kı­rı­mın­da ya­şa­nan sar­sın­tı­lar sis­mik öl­çüm ci­ha­zı ta­ra­fın­dan kay­de­di­li­yor. Ce­be­ci’de Ca­mi lo­ka­lin­de bir oda­ya ko­nu­lan sis­mik öl­çüm ci­ha­zı­nın anah­ta­rı ise Ca­mi Der­ne­ği Baş­ka­nı’nda bu­lu­nu­yor. Mü­hen­dis kon­tro­lün­de ya­pı­lan pat­la­ma­lar sı­ra­sın­da ya­pı­lan öl­çüm­ler çev­re­de­ki sar­sın­tı­la­rı mi­nu­mum dü­ze­ye in­di­rir­ken, va­tan­daş­lar­dan ge­len  pat­la­ma ile il­gi­li şi­ka­yet­le­ri­n azal­dı­ğı göz­le­ni­yor. 

Ce­be­ci taş­la­rı eko­no­mik açı­dan bü­yük bir de­ğe­re sa­hip. Ha­len Ce­be­ci böl­ge­sin­de yak­la­şık 650 mil­yon ton ag­re­ga (Taş), iş­le­ti­le­bi­lir re­zerv bu­lu­nu­yor. Ce­be­ci Böl­ge­sin­de­ki Sul­tan­çif­li­ği ma­hal­le­si, Ha­bib­ler, Ga­zi ma­hal­le­si ve Ma­lo­va de­re­si mev­ki­i ara­sın­da ka­lan böl­ge­de 16 iş­let­me­nin aç­tı­ğı üre­tim ocak­la­rı bu­lu­nu­yor.  Yıl­lık 30 mil­yon ton üre­tim ka­pa­si­te­si bu­lu­nan taş ocak­la­rı­nın 30 yıl­lık re­zer­ve sa­hip ol­du­ğu he­sap­la­nı­yor.



Ce­be­ci­köy taş­la­rı iş­len­me­si ko­lay, kı­rı­lıp elen­me­si iyi, mu­ka­ve­me­ti yük­sek, su em­me­si yok de­ne­cek ka­dar az, çi­men­to ile ade­ran­sı çok yük­sek ve bi­tüm­le ya­pış­ma­sı ol­duk­ça iyi ol­du­ğun­dan be­ton ve as­falt ya­pı­mın­da kul­la­nı­lı­yor.
Ta­şo­ca­ğı iş­let­me­le­ri­nin re­ha­bi­li­tas­yon ça­lış­ma­la­rı çer­çe­ve­sin­de yap­tı­ğı ya­tı­rım mik­ta­rı­nın ise yak­la­şık 50 tril­yo­nu bul­du­ğu be­lir­ti­li­yor. Re­ha­bi­li­tas­yon ça­lış­ma­la­rı içer­sin­de, ku­şak­la­ma yo­lu çev­re­sin­de 150 met­re ge­niş­li­ğin­de alan ağaç­lan­dı­rma çalışması, va­di­le­rin dol­du­rul­ma­sı, kanalların  kol­lek­tö­re bağ­lan­ma­sı, ocak­lar­da bu­lu­nan kır­ma üni­te­le­ri­nin çı­kart­tı­ğı to­zun ön­len­me­si için üze­ri­nin ka­pa­tıl­ma­sı ve su­la­ma sis­tem­le­ri, kam­yon­lar için ye­ni bir çı­kış yo­lu ya­pı­mı.
ay­din­Ses