Cengiz Çandar kısa bir süre önce kaleme aldığı PKK Raporu ile medya gündeminde haklı bir yer edinmişti. Bugün kaleme aldığı "Özür" yazıyla yine çok tartışılacak gibi görünüyor.

ÇANDAR 18 YIL SONRA YAZISI İÇİN ÖZÜR DİLEDİ


Gazeteciler.com'un derlediği habere göre, bugün Radikal'de yayınlanan Madımak’ı unutmamak... yazısında Çandar 18 yıl önce Madımak otelinde yaşananların ardından yazdığı yazı için özür diledi:

"O yazıda yanlış yaptım! Aziz Nesin'e haksızlık ettiğimi düşündüm. Yaptığım yanlıştı. 18 yıl önceki o yazının yanlış ruhundan ötürü incittiklerimden özür dilemeyi borç bilirim."

18 YIL SONRA NEDEN ŞİMDİ ÖZÜR DİLİYOR?

RADİKAL'E BİR HATIRLATMA

Radikal gazetesi sabah erken saatlerde internet sitesinde yazarı Çandar'ın köşesini yayınlamamayı ancak Manşetten bir anons ile yazının duyurusunu yapmayı tercih etmişti.

Ancak Hürriyet gazetesinin internet sitesinden de Radikal yazarı Çandar'ın köşesine ulaşılabiliyor. Yani Çandar'ın yazıları Hürriyet'te de yayınlanıyor.

Radikal çalışanlarına hatırlatalım istedik. Yazıya Hürriyet'ten de ulaşmak mümkün.

İşin ilginç yanı bugün köşesinde "itiraf etmeliyim ki, o yazıyı yazmış olmamın iç sıkıntısı beni hiç bırakmamıştı" diye yazan Çandar'ın, bugün özür dilemek zorunda kalma nedeni. Dün Bianet'in derlediği 18 yıl önce kim ne yazmıştı haberine Radikal'deki köşesinde yer veren Yıldırım Türker'in ve internet sitelerinin yorumları Çandar'ı harekete geçirmiş.

Yıldırım Türker dün şöyle yazmıştı:


Cengiz Çandar daha fütursuzdu: "Sivas Faciası : Provokasyon ve Gaflet" başlıklı yazısında şöyle diyordu: "Devletin vurdumduymazlığı ve aczi "birey"in provokatörlüğü olgusunu ortadan kaldırmaz... 'Türk milletinin yüzde altmışından fazlasının aptal olduğu' kanaatini her yerde tekrarlayan Aziz Nesin'in bu saptamasında doğru bir husus var: Eğer seksenine dayanmış Aziz Nesin bunak değilse, Türk milletinin bir aptal ferdi."

O YAZIYI NEDEN ÖYLE YAZMIŞTI?

Sivas'ta çıkan olayları ve Madımak otelinde yaşananları dinledikten, Hasan Cemal ile beraber gittiği Sivas'ta Vali ve otelde yakılma tehlikesini zor atladan Arif Sağ ile görüştükten sonra o yazıyı kaleme aldığını uzun uzun anlatan Çandar yazısının içeriğini ise şöyle tanımladı:

Yazıda Vali’nin, bir başka deyimle “devlet”in sergilediği “gaflet”e vurgu yapmıştım ve olayların bariz “provokasyonlar” sonucu olduğuna hükmederek, bunlardan en başta Aziz Nesin’i sorumlu tutmuştum.

YAZIDAN SONRA İSLAMCI ÇEVRELERDEN ÖVGÜ ALDIM


(...) O yazıyı, Sivas’ta Sivaslıları dinledikten sonra içimde elem ve ondan da büyük bir öfkeyle yazdığımı hatırlıyorum. Katliamın kitlesel çatışma potansiyeli taşıdığının farkında olarak, “İslamcılar”ı özellikle eleştiri oklarına bilinçli olarak hedef kılmadım. Yazı yayımlandıktan sonra “İslamcı” diye tanımlanan çevrelerden “dikkatli” ve “sorumlu” davrandığım için övgüler aldım.

Övgülerden etkilenmedim. Tam tersine, o yazı içimde hep bir sıkıntı yumrusu olarak kaldı. Ve, uzun meslek hayatım boyunca, isabetini savunmakta kendime karşı zorlandığım pek az sayıda yazının başında geldi.

18 YIL ÖNCEKİ YAZILAR DOLAŞIMA SOKULDU


Bianet'in 18 yıl önce kim ne yazdı haberi için Madımak’ın 18. Yıldönümünde, 18 yıl önce yayımlanmış yazılar internet üzerinden dolaşıma sokuldu. Benim “Sivas Faciası: Provokasyon ve Gaflet” yazısının Aziz Nesin’e yönelik cümleleri de... diyen Çandar yazısında eleştiri oklarını özellikle yönelttiği Aziz Nesin'den ve ölen 33 kişiden şöyle özür diledi:

YANLIŞLAR İNSANIN PEŞİNİ BIRAKMAZ

Yanlışlar insanın peşini bırakmaz. O yazının belki gözlemleri değil ama ruhu yanlıştı. Asıl önemlisi de zaten buydu. Ruhunun yanlış olmasıydı. 18 yıl aradan sonra, itiraf etmeliyim ki, o yazıyı yazmış olmamın iç sıkıntısı beni hiç bırakmamıştı. Madımak’ın 18. Yıldönümü bunu dile getirmeme vesile olsun.
O yazının yanlış ruhundan ötürü incittiklerim olmuşsa, hepsinden özür dilemeyi borç bilirim.